Még a nyáron tizennégy új bíborost kreál Ferenc pápa
2018. május 20. írta: Katolikus Válasz

Még a nyáron tizennégy új bíborost kreál Ferenc pápa

katholischde_kardinal_aufmacher_02.jpgTizennégy új bíboros kinevezését jelentette be ma Ferenc pápa, akik még a nyáron, a hagyományos június 29-ei napra (Szent Péter és Pál ünnepére) összehívott bíboros konzisztóriumon kaphatják meg a bíborosi talárt.

A kinevezettek között 11 lesz nyolcvan évnél fiatalabb, vagyis pápaválasztásra jogosult. Velük együtt a pápaválasztó bíborosok száma 125-re emelkedik, annak ellenére, hogy VI. Pál pápa a számukat 120 főben maximálta.

Jövőre azonban újabb bíborosok fogják elérni a 80. életkort. Emiatt 2019. július 31-ére ismét le fog csökkenni a pápaválasztók száma 120-ra. Ekkor a 120 fős testületben már eléri a Ferenc pápa által kinevezettek száma (60 fő) a két pápaelődje által kinevezett pápaválasztók számát. 2019. augusztus 16-án (Sean Brady bíboros 80. születésnapjával), a 119 főssé váló kollégiumban, már meg is fogja haladni azt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a nyugati katolikus sajtóban már februárban cikkeztek arról, hogy Ferenc pápa minden eddigi pápaelődjénél nagyobb tempót diktál a bíborosok kinevezésében. A Crux magazin szerkesztője februárban arra következtetett Ferenc pápa eddigi gyakorlatából, hogy a Szentatya még az idén (a hagyományos június 29-ei napon, vagy az őszi püspöki szinódus idején) hat új pápaválasztó bíborost kreál, jövő nyáron és/vagy ősszel pedig újabbakat, fenntartva ezzel a 120 fős testületi maximumot.

Ehhez a meglepően gyors tempóhoz képest is gyorsabb tehát, ami történik: a lehető legkorábbi (idén nyári) időpontban 11 pápaválasztó és további 3 bíboros kinevezése történik, a 120 fős pápaválasztói keret túllépésével. A Ferenc pápa által kinevezett pápaválasztók így a korábban számoltaknál is hamarabb kerülnek majd többségbe a bíborosi kollégiumban.

Az idén bíborossá emeltek tovább fogják színesíteni a kollégium nemzetiségi összetételét. Közöttük lesz Louis Raphael I. Sako pátriárka (Bagdad, Irak), Joseph Coutts érsek (Karachi, Pakisztán), Desire Tsarahazana érsek (Toamasina, Madagaszkár), és Thomas Aquinas Manyo érsek (Oszaka, Japán) is.

Mellettük olyan ismert személyek is bíborosi címet kapnak Ferenc pápától, mint a pápai alamizsnás Konrad Krajewski érsek, a Hittani Kongregáció jelenlegi prefektusa, Luis Ladaria érsek, valamint a Máltai Lovagrend pápai delegáltja, Giovanni Angelo Becciu érsek is.

További kinevezettek lesznek a pápaválasztói kollégiumba Angelo De Donatis (a római egyházmegye 64 éves érseke), Antonio dos Santos Marto (a portugáliai Leiria-Fatima 71 éves püspöke), Pedro Barreto (a perui Huancayo 74 éves érseke), és Giuseppe Petrocchi (az olaszországi L'Aquila 69 éves érseke) is.

Az Egyház szolgálatában szerzett érdemeiért bíborosi címet kap Sergio Obeso Rivera (86 éves mexikói érsek), Toribio Ticona Porco (81 éves bolíviai püspök), és Aquilino Bocos Merino (80 éves spanyol klaretinus pap) is.


(Forrás: katholisch.de)


Kapcsolódó cikkünk:
- A pápaválasztó bíborosok között jövőre többségbe kerülnek a Ferenc pápa által kinevezettek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba_carmarthen 2018.05.22. 01:31:02

Egyházam vezetése fölülről történik és nem alulról. Hajlamosak elfelejteni, hogy minden hatalom fölülről való. Azt mondom tehát nektek, hogy egyetlen hatalom, egyetlen földi királyság sem marad fenn, amely beszivárgott Egyházamba.

Összetöröm és porhalmazzá teszem. Ti ezt már előre tudtátok, de nem figyeltetek rám és nem engedelmeskedtetek nekem. Kizártatok engem, de én minden ajtót, és ablakot kinyitok, hogy Lelkem szabadon lélegezhessen tulajdonomban.

tlig.org/en/testimonies/churchpos/nihilobstat/

www.tlig.org/hu/humsg/hum349.html

THE HOMOHERESY....
............Soros, Obama and Clinton Behind Benedict XVI Resignation?

www.youtube.com/watch?v=DxVVrdXaJoA

veritas-vincit-international.org/2017/10/20/was-pope-benedict-xvi-forced-to-resign

v.ö.:

UNIVERSI DOMINICI GREGIS- II. János Pál pápa apostoli konstitúciója
Az apostoli szék üresedéséről és a római pápa megválasztásáról 1996. február 22.

"(...) 81. A választó Bíborosok ezen felül tartózkodjanak szövetségektől, megegyezésektől, ígéretektől és mindenféle elkötelezettségtől, melyek arra kényszeríthetnék őket, hogy egyik vagy másik jelöltre adják, vagy megtagadják tőlük szavazatukat. Ha ez valóban megtörténne, még ha esküt is tettek rá, úgy határozok, hogy ez az elkötelezettség semmis és érvénytelen, és senki sem köteles az ilyesmit megtartani; és mostantól fogva latae sententiae kiközösítéssel fenyegetem e tilalom megszegőit.(...)"

v.ö.:

www.dailymail.co.uk/news/article-2099276/The-Pope-victim-assassination-plot-year-claims-senior-Vatican-cardinal.html/

v.ö.:

Az Egyházi Törvénykönyv

188. kán. -- A jogtalanul elszenvedett súlyos félelembôl, megtévesztés vagy lényegi tévedés hatására, illetve simóniával végzett lemondás magánál a jognál fogva érvénytelen.
süti beállítások módosítása