Sarah bíboros: A nős férfiak pappá szentelése "szakítás az apostoli hagyománnyal"
2018. május 21. írta: Katolikus Válasz

Sarah bíboros: A nős férfiak pappá szentelése "szakítás az apostoli hagyománnyal"

img_0677_1.jpgA "kipróbált" nős férfiak ("viri probati") pappá szentelése "súlyos következményekhez vezet" és "szakítás az apostoli hagyománnyal" - jelentette ki Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa pünkösdvasárnap, a franciaországi Chartes-ban mondott homíliájában. A bíboros a városba tartó zarándoklat zárómiséjét celebrálva tért ki a viri probati felszentelésének kérdésére is.

Ahogy Sarah bíboros a homíliájában fogalmazott:

Kedves Paptestvéreim! Mindig őrizzétek ezt a bizonyosságot: az egységet Krisztussal a kereszten, mert a papi cölibátus tanúságot tesz a világban! Az a terv, amit egyesek megint elővettek, hogy a cölibátust leválasztják a papságról, kiszolgáltatva az egyházi rend szentségét nős férfiaknak ("viri probati") - ahogy mondják, "pasztorális okokból vagy egyfajta szükségből" - súlyos következményekhez vezet, és egyértelmű szakításhoz az apostoli hagyománnyal. Ezzel egy emberi kritériumok szerinti papságot hoznánk létre, és nem Krisztus papságát folytatnánk - ami engedelmes, szegény, és tiszta. Valójában a pap nem csupán "alter Christus" [Krisztus mása], hanem valódi "ipse Christus", maga Krisztus! Ezért a pap, aki az Egyházban Krisztust követi, mindig az ellentmondás jele!

Sarah bíboros szavai válaszként érkeznek tőle azokra az újabban egyre erősödő hangokra az Egyházban, akik egyes országokra jellemző paphiány megoldására a "viri probati" nős férfiak pappá szentelésének engedélyezését követelik a pápától. Az ezzel kapcsolatos cikkeinket olvasóink ide kattintva találják.


(Cikkünk kezdőképe 2016-ban készült Robert Sarah bíborosról.)


Kapcsolódó cikkünk:
Barsi Balázs atya: Mire megoldás a nős férfiak pappá szentelése?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IC XC NIKA 2018.05.23. 15:36:22

1Kor 9,5: Nincs-e szabadságunk arra, hogy keresztyén feleségünket magunkkal vigyük, mint a többi apostol, meg az Úr testvérei és Kéfás?

MIlyen apostoli hagyományról van szó, ha az apostolok többsége is nős volt??

Never 2018.05.27. 12:47:24

Mi akkor a helyzet a görög katolikusokkal? Ők nem részei az Egyháznak? Vagy csak akkor részei amikor nem erről a témáról van szó?