Sarah bíboros feladata lesz kihirdetni az új pápa nevét a következő konklávén
2018. május 23. írta: Katolikus Válasz

Sarah bíboros feladata lesz kihirdetni az új pápa nevét a következő konklávén

sarah.jpgA május 19-én a Vatikánban tartott bíborosi konzisztórium után Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa lett a bíborosi kollégium új protodiakónusa.

Protodiakónusként Sarah bíboros feladata lesz, hogy a következő pápaválasztó konklávé végén kihirdeti a híres "Habemus papam!" ("Van pápánk!") mondatot a Szent Péter Bazilika erkélyéről, ugyanott kimondja a megválasztott pápa nevét, és az új pápa vállára teszi a palliumot a beiktatási szentmisén, a pápai tekintélye elismeréseként.

A protodiakónus bíborosi tisztséget a bíborosi kollégiumnak mindig az a legidősebb diakónus bíboros tagja látja el, aki még nem töltötte be a 80. életévét, és így a pápaválasztáson szavazati joggal vesz részt. Mindezidáig nem Sarah bíboros volt a legidősebb ilyen bíboros a kollégiumban, május 19-én Ferenc pápa azonban egyes nála idősebb diakónus bíborosokat presbiter bíborosokká tett, így került végülis a protodiakónusi tisztség az idén 73 éves guineai bíboroshoz.

Sarah bíborosnak a konklávé utáni protodiakónusi feladatokat természetesen akkor kell csak ellátnia, ha nem ő lesz az, akit a bíborosok az Egyház új pápájának választanak.


(Forrás: Aleteia)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása