Egyenes beszéd helyett burkoltan mond nemet az újraházasodottak áldoztatására a lengyel püspöki kar végső AL-instrukciója
2018. június 12. írta: Katolikus Válasz

Egyenes beszéd helyett burkoltan mond nemet az újraházasodottak áldoztatására a lengyel püspöki kar végső AL-instrukciója

27799089567_bea9250e08_k.jpgJúnius 8-án tartotta a lengyel püspöki konferencia a 379. nagygyűlését, ahol elfogadták a konferenciának az Amoris Laetitia apostoli buzdításhoz fűzött hivatalos lelkipásztori útmutatóját.

Az útmutató "nem foglalkozik a nem szentségi kapcsolatokban élő emberek áldoztatásának kérdésével" - szögezte le a püspöki kar sajtóirodája a dokumentum kiadása kapcsán.

A püspökök erre a kérdésre nyíltan valóban nem tértek ki az útmutatójukban, helyette rögtön a dokumentum első részében kijelentik, hogy Ferenc pápa Amoris Laetitiába foglalt tanítását az előző pápák tanításával együtt kell értelmezni. "A korábbi irányadó dokumentumok közé tartozik VI. Páltól a Humanae Vitae, II. János Páltól a Familiaris Consortio, a Reconciliatio et Poenitentia, a Veritatis Splendor, XVI. Benedektől a Deus Caritas Est, és a Sacramentum Caritatis." - írják a püspökök az útmutatójukban. A felsorolt dokumentumok II. János Pál és XVI. Benedek pápáktól épp azok, amelyek nyíltan megtiltják az újraházasodott elváltak áldoztatását, valamint elítélik az Amoris Laetitiában visszaköszönni látszó "szituációs etikát".

A dokumentum ugyanakkor azt is kijelenti, hogy az Amoris Laetitia "nemcsak magába foglalja, de mindenekfelett kiegészíti és frissíti az Egyház tanítóhivatalának korábbi kijelentéseit a házasságról és a családról". A püspökök továbbá azt is hangsúlyozzák, hogy az eljegyzett párokat, a házaspárokat és családokat, valamint a rendezetlen együttélésekben lévőket is a Ferenc pápa által javasolt lelkipásztori elvek szerint kell támogatni, amelyek a lengyel püspökök szerint ezek: elfogadás, kísérés, megkülönböztetés, integrálás.

Az elhagyott házasokról a püspökök azt írják: "szerető odafigyelésben és támogatásban kell részesíteni azokat az embereket, akiket a házastársuk elhagyott, de akik igyekeznek visszatérni a szentségi házastársukhoz, kitartó szeretettel, hűséggel, és imádsággal". Az új kapcsolatba lépő elhagyottakról pedig azt írják: "megértést kell tanúsítanunk azon hívek felé, akik a szentségi házasságuk szétesése után új együttélésbe léptek - csupán polgári úton, mivel az előző házassági kötelékük ebben továbbra is akadály -, de megpróbálnak keresztényi módon élni, a gyermekeiket hitre nevelni, és az Oltáriszentségben való részvétel szándékával a testvérként és nővérként együttélés mellett döntöttek".

Az útmutató negyedik része a "Felhívás a lelkipásztori megkülönböztetésre és az integráció logikájára az Amoris Laetitia 8. fejezetének fényében" címet viseli. Ebben a püspökök kiemelik, hogy Ferenc pápa Amoris Laetitiája felhívja a figyelmet "az élethelyzetek megszámlálhatatlan változatosságára", amelyekben az új együttélésbe lépett elváltak élnek. A lengyel püspökök szerint az ilyen hívek lelki javáért szükséges az élethelyzetük világos megértése, figyelembe véve azt is, hogy a felelősségük az egyes helyzetekért különböző mértékű lehet.

Ferenc pápa beszél - és ez az Amoris Laetitia egyik központi vonatkozása - az általános norma valós személyekre és az ő specifikus élethelyzeteikre való alkalmazásának szükségességéről. Ilyen módon [Ferenc pápa] II. János Pál gondolatát viszi tovább, aki rámutatott annak szükségességére, hogy tekintettel legyünk az új polgári kapcsolatban élő elvált hívek élethelyzeteinek összetettségére (vö. FC 84 §2).

- írja a püspöki kar.

A lengyel püspökök hangsúlyozzák, hogy az egyes élethelyzetekben alkalmazott megkülönböztetés "először megpróbálhatná tisztázni, hogy az első házasság érvényteleníthető-e egyházi eljáráson keresztül". Azonban "egy olyan helyzetben, ahol végső döntés született arról, hogy az érvénytelenítés nem megvalósítható, szükséges tovább folytatni a lelkipásztori elemzést". Ehhez a püspökök hozzáteszik: "a megkülönböztetés az egyházközösségbe való integrálás különféle, és a korábbiaknál mélyebb formáihoz vezethet. Ez egyedi, következetes, és hosszútávú lelkivezetést kell, hogy jelentsen."


Mi változott?


Korábban beszámoltunk már róla, hogy készül a lengyel püspöki konferencia hivatalos lelkipásztori útmutatója Ferenc pápa Amoris Laetitia apostoli buzdításához. 2017 októberében a dokumentumnak egy első változata is megjelent a nemzetközi katolikus médiában. Az útmutatónak az a változata még nyíltan és határozottan kiállt az újraházasodott elváltak áldoztatásának lehetetlensége mellett, összhangban azzal, ahogyan a kérdésben a lengyel püspökök a 2017 júniusi nagygyűlésük után is nyilatkoztak.

Miután a lengyel dokumentum októberi nyilvánosságra kerülése előtt a máltai, a német, és a belga püspöki karok már olyan útmutatókat adtak ki az Amoris Laetitiához, amelyek különböző feltételekkel és okoskodásokkal, de engedélyezték az újraházasodott elváltak áldoztatását, a lengyel püspöki kar viták keresztüzébe került, amiért e kérdésben nyíltan is ki kívánt tartani II. János Pál és XVI. Benedek pápák következetes tanítása mellett (a brazil püspöki kar az útmutatójában burkoltan próbálta meg ugyanezt). A támadások eredményeként a lengyel püspöki kar szóvivője hangsúlyozni kényszerült, hogy a megjelent dokumentumrészletek a püspöki kar később kiadásra kerülő, hivatalos útmutatójának csupán a tervezetéből származnak.

A lengyel útmutató teljes és hivatalos változata most, 2018. június 8-án került kiadásra. Decemberben azonban mindenki meglepetésére kiderült, hogy Ferenc pápa hiteles tanítóhivatali megnyilatkozásnak minősítette a saját egykori argentin régiója püspökeinek Amoris-magyarázatát, amely szintén az újraházasodottak áldoztathatósága mellett foglalt állást. E pápai lépés immár lehetetlenné tette a nyílt püspökkari kiállást az előző pápák tanítása mellett (ti. az e személyek áldoztatásának lehetetlenségéről) - legalábbis úgy, hogy az ne jelentette volna egyúttal annak kimondását is, hogy Ferenc pápa az Amoris Laetitia "argentin" értelmezésével ellentmondásba került a pápaelődei tanítóhivatali megnyilatkozásaival, és velük együtt a katolikus hit- és erkölcstan alapjaival is.

Ezt pedig a lengyel püspöki kar láthatóan nem vállalta fel. Az útmutatójukból kivették tehát az áldoztatás lehetetlenségéről állást foglaló részeket; tanító magyarázat és értelmezés nélkül, de feltűnően behivatkozták pont azokat a korábbi tanítóhivatali dokumentumokat, amelyeknek az Amoris Laetitia (az argentin értelmezéssel) ellentmond; a kiadással egyidőben pedig leszögezték, hogy az útmutatójuk az újraházasodottak áldoztatásával egyáltalán nem foglalkozik. A lengyel püspökök ezzel a következtetések levonását az újraházasodottak áldoztathatóságáról teljesen a lelkipásztorokra és a laikus hívekre bízták.


(Források: Zenit, Catholic World Report, Catholic News Agency)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba_carmarthen 2018.06.15. 01:51:52

Legdrágább Jézus, ments meg bennünket a hamis próféta megtévesztésétől.
Jézus, Irgalmazz nekünk.
Jézus, ments meg bennünket az üldöztetéstől.
Jézus, őrizz meg bennünket az antikrisztustól.
Uram, Irgalmazz.
Krisztus, Kegyelmezz.

Legdrágább Jézus, boríts be minket Drága Véreddel.
Legdrágább Jézus, nyisd fel szemeinket a hamis próféta hazugságaira.
Legdrágább Jézus, egyesítsd Egyházadat.
Jézus, oltalmazd szentségeinket.

Jézus, ne engedd, hogy a hamis próféta megossza Egyházadat.
Legdrágább Jézus, segíts elutasítanunk az igazságként elénk tárt hazugságokat.
Jézus, adj nekünk Erőt.
Jézus, adj nekünk Reményt.
Jézus, áraszd el lelkünket a Szentlélekkel.
Jézus, oltalmazz meg bennünket a Fenevadtól.
Jézus, add meg nekünk a tisztánlátás és a megkülönböztetés ajándékát, hogy igaz Egyházad útján járhassunk, mindörökkön örökké. Ámen.
2012. augusztus 19. vasárnap; 22.56

Drága Jézus, Eléd tárom testvérem lelkét, aki átadta lelkét a sátánnak.
Vedd ezt a lelket, és mentsd meg őt a Te Szent Szemedben.
Szabadítsd meg ezt a lelket a fenevad szolgaságából,
és szerezz neki örök üdvösséget. Ámen.
2013. április 11. csütörtök, 21.20

Ó, Üdvösség Anyja, jöjj eme Küldetés segítségére. Segíts meg minket, Isten Maradék Hadseregét, hogy ellene tudjunk mondani a sátánnak. Könyörögve kérünk, taposd el sarkaddal a fenevad fejét, és távolíts el minden akadályt a lelkeket mentő Küldetésünk folyamán. Ámen.
2014. január 31. péntek, 15.27

Ó, Jézus, őrizz meg Engem a Te Nevedben történő üldöztetés fájdalmától. Dédelgess a Szívedhez engem. Szabadíts meg a gőgtől, a kapzsiságtól, a rosszindulattól, önző énemtől, és lelkem gyűlöletétől. Segíts nekem, hogy valóban át tudjam adni magam Irgalmadnak. Vedd el félelmemet. Segíts nekem, hogy letehessem fájdalmam terhét, távolíts el tőlem minden üldöztetést, hogy kis gyermekként követhesselek téged, abban a tudatban, hogy minden dolog a Te Ellenőrzésed alatt van. Szabadíts meg azok gyűlöletétől, akik a Tiedként hirdetik magukat, de akik valójában megtagadnak Téged. Ne engedd, hogy felvágott nyelvükkel ostorozzanak engem, vagy, hogy gonosz cselekedeteik eltereljenek engem az Igazság útjától. Segíts nekem, hogy egyedül csak az eljövendő Királyságodra összpontosítsak, és minden bántalmazás ellenére - amelyeket talán a Te Nevedért kell elviselnem -, méltósággal kitartsak. Hozd el nekem az elme, a szív és a lélek nyugalmát. Ámen.

www.internetgebetskreis.com/hu/imak/az-ima-keresztes-hadjarata-/
süti beállítások módosítása