Indiában is fellángolt a katolikusgyűlölet
2018. augusztus 21. írta: Katolikus Válasz

Indiában is fellángolt a katolikusgyűlölet

flag_of_india_at_the_angelus_address_in_st_peters_square_jan_17_2016_credit_alexey_gotovsky_cna_1_17_16.jpgHindu nacionalisták videót készítettek még június elején arról, ahogy megtapossák Ferenc pápa fényképét az Újdelhiben található Szentséges Szív Katedrális mellett. Az internetre feltöltött és terjesztett videón India kereszténytelenítésére hívják fel a lakosságot.

A videó egy körülbelül húsz fős csoportot mutat, akik egy férfi szónoklata után a "Le Ferenc pápával!" mondat skandálásába kezdenek. A felszólaló férfit Om Swarmi Maharaj hindu vezetőként azonosították.

Az UCA News szerint Maharaj azzal vádolja a keresztényeket, hogy a terrorizmust népszerűsítik, egyúttal azzal fenyegeti őket, hogy erőszakkal kisöpörteti őket Indiából.

A videó néhány héttel azután kezdett el terjedni a közösségi oldalakon, hogy Delhi érseke, Anil Couto pásztori körlevélben hívta fel a katolikusokat, hogy egy éven át, az Indiában 2019-ben tartandó választások napjáig kitartóan imádkozzanak az országért.

Zavaros politikai légkörben élünk, ami fenyegetést jelent az Alkotmányunkban rögzített demokratikus elvekre, és nemzetünk szekuláris jellegére.

- írta az érsek a körlevélben, amit május 13-án az érsekséghez tartozó valamennyi templomban felolvastak a szentmisén.

Couto érsek arra kérte az indiai fővárosban élő katolikusokat, hogy a jövő évi választásokig minden pénteken hagyjanak el egy étkezést, böjti áldozatként felajánlva azt az indiai nemzet lelki megújulásáért. A levelében az érsek azt is kérte, hogy a plébániák péntekenként tartsanak egyórás szentségimádásokat, amikkel Indiát a Fatimai Szűzanya oltalmába ajánlják.

Az érsek levele azonnal éles vita tárgya lett az országot jelenleg kormányzó Bharatiya Janata Párt (BJP) kezdeményezésére. A BJP vezetői elítélték és "megosztónak" bélyegezték az érsek levelét. A BJP egyik országgyűlési képviselője, Subramanian Swamy, egy május 23-ai Twitter üzenetében arra is felhívást intézett, hogy az érsek levele miatt India szakítson me minden diplomáciai kapcsolatot a Vatikánnal.

Couto érsek a vádakra egy az Asian News International-nek adott interjújában úgy válaszolt:

Minden templomban és egyházi intézményben imádkozunk és böjtölünk. Nem avatkozom bele a pártpolitikába. Csupán azért imádkozunk, hogy az ország a helyes irányba haladjon.

A BJP 2014-es hatalomra kerülése óta megnőtt Indiában a keresztényeket ért támadások száma. A hindu szélsőségesek által keresztények ellen elkövetett támadások száma 2016 és 2017 között több, mint a kétszeresére nőtt. Erről a Persecution Relief nevű szervezet adott hírt, amely az elmúlt évben 736 ilyen támadást regisztrált.

A vallásszabadság mértéke változó India 29 tartományában. Az Egyesült Államok kormányának a vallásszabadság nemzetközi helyzetével foglalkozó bizottsága szerint 2017-ben tíz indiai tartományban lett rosszabb a helyzet a keresztények számára: Uttar Pradeshben, Andhra Pradeshben, Biharban, Csattiszgárban, Gudzsarátban, Odisában, Karnatakában, Madhja Pradeshben, Maharashtrában, és Radzsasztánban.


(Forrás: Catholic World Report)


Kapcsolódó cikkeink:
- Az indiai szír-malabár katolikusok szerint a jóga összeférhetetlen a kereszténységgel
- Adventi papverés és keresztényüldözés Indiában

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.