Ezrek hagyják ott az Egyházat Argentínában, amiért kiállt az abortuszok megengedhetetlensége mellett
2018. augusztus 23. írta: Katolikus Válasz

Ezrek hagyják ott az Egyházat Argentínában, amiért kiállt az abortuszok megengedhetetlensége mellett

adb0350ef7f8455c8c3bc169690d551e_18.jpgAz argentin szenátus nemrég elutasította az ország abortuszszabályozásának liberalizálását. A döntés ellenzői közül sokan demonstrációkkal és a katolikus egyház faképnél hagyásával tiltakoznak. [Kép: Abortuszpárti tüntetők Buenos Aires-ben, a szenátus döntésére várva; 2018. augusztus 9., Jorge Saenz/AP Photos]

Több ezer argentin hagyta ott hivatalosan is a katolikus egyházat az elmúlt hétvégén, amiért az ország szenátusa nemrég elutasította az abortuszszabályozás liberalizálását. A "Kollektív Aposztázia" ("Apostasía colectiva"elnevezésű akció keretében hét argentin városban tanácsadó központot állítottak fel, amelyek a katolikus egyházból való "kiiratkozásban" segíti az ott jelentkezőket. A kezdeményezők ezzel azt szeretnék kommunikálni, hogy az Egyház szerintük nem képviseli az argentinok többségének véleményét, még ha ezt is állítaná magáról.

Az argentin szenátus augusztus 9-én utasította el az abortuszszabályozás liberalizálását. A liberalizálás ellen az argentin katolikus egyház komoly erőket mozgósított. Bár a Ferenc pápa hazájának számító Argentínában államvallás nem létezik, a katolicizmus jogilag mégis előnyös helyzetet élvez. Az 2013-as Latinobarómetro nevű tanulmány szerint az ország lakosságának 77%-a katolikus, 7%-a protestáns, és 13% "ateista vagy agnosztikus".

Az Egyház hivatalos elhagyásához a katolikusnak keresztelt argentinoknak írásban kell nyilatkozniuk az erről való döntésükről, a nyilatkozatukban megjelölve a keresztelésük helyét és dátumát, valamint a döntésüket röviden indokolniuk is kell.

A hétvégén több helyszínen demonstrációt is tartottak a szenátusi döntést ellenzők, több ezer résztvevővel. A szervezők között található "Argentin Koalíció a Szekuláris Államért" nevű szervezet képviselője szerint a résztvevők száma növekedett a szenátusi döntést követő első hétvége demonstrációihoz képest.

Hasonlóan több latin-amerikai országhoz, 1921 óta Argentínában is csak nemi erőszakra vagy az anya életveszélyére hivatkozva lehet törvényesen abortuszt végeztetni. Ennél megengedőbb, az európai országokéhoz (köztük a magyarhoz) hasonló abortuszszabályozás csak Uruguay-ban, Kubában, és Mexikóvárosban van.

Az argentin próbálkozás a liberalizálásra chilei és brazil civil szervezeteket is arra motivált, hogy hasonló kezdeményezésbe fogjanak.


(Forrás: katholisch.de)


Kapcsolódó bejegyzésünk:
- VIDEÓ: Így ünnepelték Argentínában az abortuszszabályozás liberalizálását elutasító szenátusi döntést

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hosszúpusi 2018.08.24. 05:03:14

Legyünk nyíltak. Kiszedni a magzatot és az anya kezében haljon meg. Nézze végig hogy megölt egy testvért. Egy tehetetlen, ártatlan, emberkét. Na jó ez brutális ötlet. Inkább támogatni kell az anyákat minden eszközzel. Ők azok akik világra hoznak egy babát, nekik biztonság kell, otthon, környezet, védelem. Külön munkának nyilvánítani a baba kiskorától három éves koráig a gondozását a. Kötelezni a munkáltató cégeket, ha utánpótlás kell tartsanak el gyerek vállaló családokat. Gyerekek nélkül nincs utánpótlás, csak egy rakás öreg kopott munkaerő. Azok a vének meg már öregek a munkához.
Különben a munkáltató cégeket vissza kellene fogni, nem az ember van a munkáért, hanem a munka az emberért. Szaporulat pedig kell, utánpótlás, és Jézus Krisztus Ajándéka. Különben az élet vissza csap, ha mesterségesen megolsz egy életet, elvesz valamit mind a férfitől mind a nőtől. Nem kellene ezt végig gondolni?
süti beállítások módosítása