Egy vatikáni jezsuita súlyos bűn elkövetésével vádol egy halálbüntetést indítványozó katolikus ügyészt
2018. augusztus 24. írta: Katolikus Válasz

Egy vatikáni jezsuita súlyos bűn elkövetésével vádol egy halálbüntetést indítványozó katolikus ügyészt

Akcióban Ferenc pápa új tanítása.

2018-08-23-fr_mueller_joe_deters.jpgSúlyos bűn elkövetésével vádolja egy római jezsuita pap Ohio állam egyik ügyészét, amiért az egyébként katolikus ügyész halálbüntetést kért egy elítélt sorozatgyilkosra.

Paul Mueller atya (a kezdőképen balra), a vatikáni obszervatóriumban szolgáló jezsuita közösség elöljárója levélben figyelmeztette az USA Ohio-állambeli Hamilton megye ügyészét, Joseph Deterst (a kezdőképen jobbra), hogy megsérti a katolikus egyház halálbüntetésre vontakozó (idén augusztus óta újkeletű) tanítását.

Az Egyház tanítása világos: a társadalom gonosztól való megvédésében a halálbüntetés gonoszságához folyamodni erkölcsileg elfogadhatatlan.

- írta a levelében Mueller. A jezsuita pap egyúttal azt tanácsolta Detersnek, hogy "beszélgessen el egy jó gyóntatóval".

A jezsuita Mueller és a katolikus ügyész ugyanabban a jezsuiták által működtetett gimnáziumban végeztek Cincinnati-ben. Az ott töltött gimnáziumi éveikből egyben átfedés is volt közöttük.

Mueller ezt a tényt fel is emlegeti a levelében, azt írva Detersnek: "Csalódottá tesz, zavarba hoz és megbotránkoztat, hogy ön, nemcsak mint katolikus, de mint iskolatársam a Szent Xavér Gimnáziumban, arra használja az ön által viselt közhivatalt, hogy ilyen nyíltan ellenezze és összezavarja az Egyház erkölcsi tanítását."

A jezsuita Paul Mueller kifakadása Deters-szel szemben azután történik, hogy Ferenc pápa augusztus elején váratlanul átíratta a Hittani Kongregációval a Katolikus Egyház Katekizmusát, és az Egyház korábbi tanításával szembehelyezkedve (lásd a cikklistánkat erről) minden körülmények között megengedhetetlennek nyilváníttatta a halálbüntetés alkalmazását.

A katolikus Deters a Katekizmus átírására nyilvánosan úgy reagált:

Kedves barátaim, akik papok vagytok, nem értitek, mivel álltok szemben. Ebben a világban gonoszság van, és van egy olyan pont, amikor a társadalomnak meg kell védenie magát.

Mueller a levelében Deters kijelentésére azt írta: "Mulattatna, ha mindenekelőtt nem sértene a megjegyzése, amit azoknak a 'barátainak' címzett, 'akik papok'. Biztosíthatom, hogy én és a legtöbb másik pap nagyonis ismerjük a különféle gonoszságokat, amelyekkel szemben a társadalmat védelmezni kell."

A pap hozzátette:

A megjegyzései azt sejtetik, hogy a személyes lelkiismerete és tapasztalata olyan erkölcsi tudáshoz juttatta, ami ebben az Egyház fölé helyezi önt.

Anthony Kirkland, az elítélt, akire Deters épp halálbüntetést kért, 1989-ben, 18 évesen gyilkolt meg egy 28 éves nőt. A tettéért bebörtönözték, ahonnan 2003-ban szabadult. A kiengedése után három évvel ismét gyilkolni kezdett, sorozatban négy áldozatot hagyva maga után. Az áldozataival Kirkland vagy késszúrásokkal végzett, vagy megfojtotta őket.

Kirklandet 2010-ben ismét elítélték, életfogytiglani börtönbüntetést kiszabva rá két felnőttkorú személy meggyilkolásáért. Két tinédzserkorú áldozatáért azonban épp ítéletre vár - ebben az ügyben kért rá Deters halálbüntetést.

Kirkand az áldozatai holttestét elégette. A kihallgatása során ezt zavarosan azzal indokolta, hogy "a tűz megtisztít".

A Kirkland elleni eljárás ítéletébe az áldozatok hozzátartozói is beleszólhattak. Az egyik áldozat szülei a római katolikus mivoltuk miatt eleinte hezitáltak abban, hogy Kirklandre halálbüntetést kérjenek. Amikor azonban megtudták, hogy Kirkland sorozatgyilkos, akinek több áldozata is volt már, határozottan kérték Deters-t, hogy a lányuk gyilkosára halálbüntetést indítványozzon.

Deters az ügyről azt nyilatkozta: "Tudom, hogy polgárokat védelmezek ezzel." Mueller atya levelére reagálva azt mondta:

Nem értik, hogy milyen típusú emberrel van dolgunk. Ha Hitler vagy Oszama bin Laden élne, és még több ember meggyilkolását terveznék, a válasz erre nem az lenne, hogy hagyjuk őket tovább gyilkolni.

A hírről tudósító ChurchMilitant.com megkérdezett egy egyházjogászt is a fentiekről, aki ragaszkodott ahhoz, hogy Detersnek katolikusként lehetősége van a halálbüntetés indítványozására, a kérdésben pedig Mueller az, aki több pontjában is egyházjogot sért Deters nyilvános megrágalmazásával (a részletekért lásd a ChurchMilitant cikkét).

A Katekizmus augusztus eleji átírása óta több tíz teológus és pap, köztük a halálbüntetésről szóló egyházi tanítás és hagyomány szakértője, Edward Feser is, nyilatkozatban kérte a bíborosi kollégium tagjait, hogy biztassák Ferenc pápát a halálbüntetésről szóló új tanításának visszavonására, mivel az szerintük nincs összhangban a Szentírás és az Egyház következetes tanításával.


(Forrás: ChurchMilitant.com)


Kapcsolódó cikkeink:
- Új szál az "Amoris Laetitia" válságban: Ferenc pápa a halálbüntetésről téved
Az Egyház tanítóhivatalának megnyilatkozásai a halálbüntetésről
- Katolikusok érvei a halálbüntetés mellett
- Hittani Kongregáció: "Méltónak lenni az Oltáriszentség vételére - Általános elvek"
- A teljes cikklistánk a halálbüntetésről

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása