Madison püspöke is kiállt Viganò hitelessége és a vizsgálat szükségessége mellett
2018. augusztus 28. írta: Katolikus Válasz

Madison püspöke is kiállt Viganò hitelessége és a vizsgálat szükségessége mellett

Az alábbiakban Robert Morlino, a wisconsini Madison püspökének augusztus 27-ei közleményét idézzük.

morlino_cna_resize.jpg

[Morlino püspök a közleménye első részében az egyetértését és szolidaritását fejezi ki az amerikai püspöki kar elnökének, Daniel DiNardo bíboros közleménye mellett, amelyben a bíboros Viganò érsek állításainak kivizsgálását kéri a pápától.]

A közlemény folytatása:

El kell ismernem a csalódottságomat amiatt, hogy a Dublinból Rómába tartó repülőútja során tett felszólalásában a Szentatya a "no comment" lehetőségét választotta mindazon következtetésekre vonatkozóan, amelyek Viganò érsek állításaiból levonhatók. Ferenc pápa emellett kifejezetten azt mondta, hogy az ilyen következtetések levonását az újságírók "szakmai érettségére" kellene bízni. Az Egyesült Államokban és más országokban is valójában nagyon kevés dolog kérdőjelezhető meg jobban, mint az újságírók szakmai érettsége. A fősodratú média elfogultsága nem lehetne világosabb, és ezt csaknem mindenhol elismerik. Sohasem tulajdonítanék szakmai érettséget például a National Catholic Reporter [egy csak névleg katolikus, liberális amerikai híroldal - KV szerk.] újságírásának. (És ahogy ez várható volt, ők a fő vádlók a Viganò érsek elleni rágalomhadjáratban.)

Újból kifejezve a tiszteletemet és gyermeki szeretetemet a Szentatya iránt, el kell, hogy mondjam, hogy az apostoli nunciusként végzett szolgálata során mind szakmai, mind személyes úton megismertem Viganò érseket, és változatlanul mély meggyőződéssel hiszek az ő őszinteségében, az Egyház iránti hűségében és szeretetében, és a feddhetetlen becsületességében. Ami azt illeti, Viganò érsek több konkrét, valós állítást is tett a dokumentumában, neveket, dátumokat, helyszíneket, és az alátámasztó dokumentumok fellelhetőségét is megadva - amelyek az államtitkárság vagy az apostoli nunciatúra. Ezek így az állítások hitelességi kritériumait bőven teljesítik, és ezáltal egy vizsgálat, a megfelelő kánonjogi eljárások szerint, bizonyosan helyénvaló.

Hozzátenném, hogy az Egyházba vetett hitemet a jelenlegi helyzet a legkevésbé sem ingatja meg. Hasonló, sőt, még rosszabb helyzetek is előfordultak a múltban - még ha talán nem is itt, az Egyesült Államokban. Itt az ideje megújítanunk a meggyőződésünket a niceai hitvallás ama utolsó részében: "Credo ... et unum, sanctam catolicam et apostolicam Ecclesiam", ami szó szerinti fordításban azt jelenti: "Hiszek az Egy, Szent, Katolikus és Apostoli Anyaszentegyházban". Az Egyház Krisztus Teste, és ahogy a tegnapi evangéliumi olvasmány ezt kérdésben megfogalmazta: "Uram, kihez mennénk? Tiéd az örök életet adó tanítás." (Jn 6,68)

A Boldogságos Szűzanya, az Egyház Anyja, a Püspökök és Papok Anyja járjon közbe értünk, Szent Mihály főangyallal együtt, ahogy folytatjuk küzdelmünket az ősi ellenséggel szemben!

Kapcsolódó cikkeink:
- Vizsgálatot és találkozót kér a pápától Viganò érsek vallomása kapcsán az amerikai püspöki kar elnöke
- Phoenix püspöke és Detroit érseke is Viganò állításainak kivizsgálását kéri
- Strickland püspök: Viganò érsek állításai hitelesek, alapos vizsgálat kell, hogy legyen rájuk a válasz!
- Ferenc pápa Viganò érsek vallomásáról: "Egyetlen szót sem fogok erről mondani."
- Kitálalt a korábbi pápai nuncius: Ferenc pápa fedezte McCarrick bíboros szexuális visszaéléseit

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2018.09.02. 20:28:27

Az EWTN-en meg lehet nezni a Robert Morlino-val Raymond Arroyo keszitett riportot. Youtube.
süti beállítások módosítása