Ferenc pápa pszichiátriai vizsgálatot javasolt, ha kiskorú gyermeknél jelentkeznének homoszexuális hajlamok
2018. augusztus 29. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa pszichiátriai vizsgálatot javasolt, ha kiskorú gyermeknél jelentkeznének homoszexuális hajlamok

A vatikáni sajtószolgálat gyorsan közbelépett. Pápából liberális ikon, cenzori segítséggel.

or160930100349_125008.jpgFerenc pápa augusztus 26-ai, Dublinból Rómába tartó repülőútján egy újságírói kérdésre ejtett szót arról, szerinte hogyan érdemes a családon belül kezelni azt, ha egy gyermekről kiderül, hogy homoszexuális hajlamokkal bír.

A válaszához elöljáróban elmondta: "Mindig voltak homoszexuálisok és homoszexuális hajlammal rendelkezők. Mindig. A szociológusok azt mondják, nem tudom, igaz-e vagy sem, hogy a korszakváltásokkor bizonyos társadalmi és erkölcsi jelenségek gyakoribbakká válnak - és az egyik ez lehet. Ez néhány szociológus véleménye."

Majd a kérdésre - "Mit mondana egy apukának, akinek a fia vagy a lánya homoszexuális hajlammal rendelkezik?" - az Egyház tanításával összhangban így kezdte a válaszát:

Én mindenekelőtt azt mondanám, hogy imádkozzon: imádkozz! Ne ítélkezz, beszélgess vele, próbáld megérteni, adj teret a fiadnak vagy a lányodnak. Adj teret, hogy ki tudja fejezni magát.

Ferenc pápa válaszának ezután következő része azonban már külön érdekességgel szolgál. Ahogy erre a német püspöki konferencia híroldala, a katholisch.de külön cikket szánva rá hívta fel a figyelmet, a folytatást a vatikáni sajtószolgálat a pápa szájából elhangzottakhoz képest csak átírva volt hajlandó közölni. [FRISSÍTÉS 08.29: A rejtett átírással mostanra már a Crux katolikus magazin is külön cikkben foglalkozott.]

A katholisch.de állítását alátámasztja az is, ha összevetjük a Catholic News Agency (CNA) független szövegleiratát azzal a leirattal, amit maga a Vatikán bocsájtott az újságírók rendelkezésére (és amely alapján a Magyar Kurír magyar nyelvű szövegváltozata is készült).

Az átírt szövegrész ugyanis a CNA leiratában és a katholisch.de szerint magyarul ilyesféleképpen hangzott:

Egy dolog, ha ez kisgyermekkorban jelentkezik. Sok dolgot lehet tenni a pszichiátriával, hogy lássuk, hogy miként állnak a dolgok. Egy másik dolog az, ha húszéves kora után, vagy hasonló korban válik nyilvánvalóvá.

Ehhez képest a vatikáni leiratból a sajtószolgálat munkatársai kitörölték Ferenc pápa azon felvetését, hogy akár pszichiátriai segítséget is érdemes igénybe venni, ha a homoszexuális hajlam kiskorú gyermeknél jelentkezne, és helyette ezt a részt finomítva így közölték (Magyar Kurír, Tőzsér Endre SP fordítása):

Egy dolog, ha ez kisgyermekkorban jelentkezik, amikor sok dolgot lehet tenni annak megvizsgálására, hogy miként állnak a dolgok; másik dolog, ha húszéves kora után, vagy hasonló korban válik nyilvánvalóvá.

Ferenc pápa végül ezzel zárta a válaszát: "De én sosem mondanám, hogy a hallgatás az orvosság: ha valaki nem vesz tudomást a homoszexuális hajlammal rendelkező fiáról vagy lányáról, az nem gyakorolja apaságát és anyaságát. És ha ti, apa és anya, nem tudtok megbirkózni a helyzettel, kérjetek segítséget, de mindig maradjatok párbeszédben, mindig párbeszédben! Mert annak a fiúnak, annak a lánynak joga van egy családhoz, és az ő családja a te családod: ne űzd el a családból! Ez az apaság és az anyaság komoly feladata."

Ferenc pápa válaszának tanulságai mellett a dolog egy másik tanulsága tehát: ha a pápa bármikor is kiesne a róla kialakított sajátos imázsból, azt a vatikáni sajtószolgálat munkatársai azonnal cenzúrával korrigálják.

Erre a jelenségre egyébként Szerdahelyi Miklós a Katolikus Válasz korábbi oldalán már 2016-ban, egy másik eklatáns példával is felhívta a figyelmet. Akkor Ferenc pápa egy beszédében azt mondta (mint kiderült, nem először), hogy szerinte "a szentségi házasságok nagy többsége érvénytelen" a házasodó felek felkészületlensége miatt. Megelőzve az ebből könnyen származó imázsvesztést, a vatikáni sajtószolgálat a beszéd állítólagos szó szerinti leiratában a "nagy többsége" kifejezést egyszerűen "egy része" kifejezésre módosította. Bár a sajtóiroda igyekezett a módosítást észrevétlenül megtenni, a 21. században ezek a bújtatott cenzori megoldások már nemigen tarthatók - és valljuk be, nem is elegánsak.


Kapcsolódó cikkünk:
Isten teremt "melegnek"? - Ferenc pápa megint címlapokon szerepelt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2018.09.03. 20:59:25

Szolj hozza!
Gratia Copiosa
Szegeny papa, nem szakerto ebben a kerdesben sem. Neki is fogodzo lenne az Oszovetseg es Ujszovetseg konkret "direktivai", de nem el ezzel a lehetoseggel.
Plutarkhos-nal olvastam Solon homoszexualis volt. Igaza van, nem tudjuk milyen regota, de jelen van a szexualitas, mar akkor is, amikor a "hagyomanyos csaladmodell" nem volt vita targya. Nem a mi korunk uj, sot a mi korunk az okori es meg azelotti Babylont, Assyriat, Ninivet, Sodomat es Egyiptomot hajazza. Az ujdonsag ma is az Evangelium es a Tizparancsolat es a kereszteny orom. Ugy nez ki nekunk kell megerositeni a papat, hogy a teljes igazsagot hirdesse. Talan attol fel mar ez a maradek sem all ki sem az Evangelium sem a Tizparancsolat mellett. Masreszt kizarolag a katolikus egyhazat zsaroljak a homoszexualitassal genderrel, iszlammal, soha nincs problema a protestans egyhazias jellegu gyulekezetekkel. Nevetseges vad a papok "nem hazasodasa", amikor az egyhazat zsarolok maguk semmibe veszik a hazassagot es a homoszexualitast es korlatlan szexualitast embtiok es csecsemok milllios tonna sulyu hullahegyeivel diszitve propagaljak teljes erovel. Az eletre szolo elkotelezodes az orok elet jele is, egyertelmu a relativizmus szele honnan fuj meg az egyhazban is.
süti beállítások módosítása