Kikerülte a visszaélések és a McCarrick-Viganò ügy témáját Ferenc pápa a repülőinterjúján
2018. szeptember 26. írta: Katolikus Válasz

Kikerülte a visszaélések és a McCarrick-Viganò ügy témáját Ferenc pápa a repülőinterjúján

pope_francis_speaks_to_journalists_on_the_papal_plane_on_his_way_to_strasbourg_france_nov_25_2014_credit_alan_holdren_cna_cna_11_25_14.jpgMiután szeptember 22-e és 25-e között végiglátogatta a Balti országokat, Ferenc pápa kedden ismét interjút adott az újságíróknak, az észt fővárosból, Tallinnból Rómába tartó repülőútján.

A pápának ez volt az első repülős interjúalkalma azután, hogy augusztus 26-án nem volt hajlandó érdemi választ adni a Theodore McCarrick bíboros szexuális visszaéléseire és Carlo Maria Viganò érsek, egykori pápai nuncius ezzel kapcsolatos vallomására vonatkozó újságírói kérdésekre.

A téma "forrósága" és változatlan aktualitása miatt várható volt, hogy valamilyen formában ismét előkerül. Így is történt, Ferenc pápa azonban ezúttal még furcsább módon kerülte el az egyenes válaszadást.

Az interjú a hagyományoknak megfelelően a pápa útjával kapcsolatos kérdésekkel kezdődött. Ebben a témában előbb egy litván, majd egy lett, végül egy észt újságíró kérdezte a pápát. Őutánuk azonban egy osztrák újságíró próbálta meg átkötni az utazás témáját a szexuális visszaélési botrányokra:

Stefanie Stahlhofen (CIC): Szentatya, a tallinni ökumenikus találkozón ön azt mondta, hogy a fiatalok nem úgy látják, hogy a katolikus egyház világosan elítélné a szexuális botrányokat. Németországban épp ma jött ki egy új vizsgálat a szexuális visszaélésekről, és hogy az egyház hogyan kezelt sok ügyet...

Ferenc pápa ezen ponton azonban félbeszakította az újságírót, és ragaszkodott ahhoz, hogy az ilyen kérdések előtt az aktuális útjáról folyjon még a beszélgetés.

Ferenc pápa: Erről azután beszélek, hogy már beszéltem az útról. Válaszolni fogok, de előbb jöjjenek a kérdések az útról. Ez a szabály. De ez lesz az első kérdés az út témája után.

Ezután egyeztetés következett, hogy vannak-e még kérdések a baltikumi látogatásról egyáltalán - úgy tűnt, hogy nincsenek. Ahogy azt a teljes interjú leiratát közlő Catholic News Agency (CNA) itt külön meg is jegyzi, Ferenc pápa ezen a ponton "erősködött, hogy az utazása ennél több figyelmet érdemel".

Mint folytatta:

Ferenc pápa: Az emberek információkra számítanak erről az útról. Később [válaszolok az osztrák újságíró kérdésére], most más kérdéseket...

A kellemetlen helyzetet végül egy litván televízióriporter mentette, akit a szentszéki médiafelelős Greg Burke úgy vezetett be: "Egy litván rászánta magát, hogy az útról kérdezzen."

Miután vele is lezárult a beszélgetés, Greg Burke kijelentette: "Szentatya, a kérdések az útról lezárultak..."

Ferenc pápa azonban szükségét érezte önállóan folytatni ugyanezt a témát, újságírói kérdések nélkül. Hosszú monológba kezdett - a szekuláris Breitbart szerint 40 percen át -, aminek teljes szövege a CNA leiratában szintén elolvasható.

A pápa ezután kijelentette, hogy "Az útról ennyi.", majd rögtön hozzátette: "Azt hiszem Pelayo akart még valamit mondani!". Antonio Pelayo, a spanyol katolikus Vida Nueva újságírója azonban gyorsan a szombaton aláírt kínai-vatikáni megállapodásról kérdezte Ferenc pápát.

A Breitbart szerint olasz és amerikai újságírók is szerettek volna visszatérni a McCarrick-Viganò ügyhöz, amiben Ferenc pápa legutóbb azzal az ígérettel kerülte ki a válaszadást, hogy majd azután válaszol a kérdésekre, ha az újságírók alaposan átolvasták Viganò érsek vallomását. Emellett a témának új aktualitást adott az is, hogy Ferenc pápa nemrég fogadta az amerikai püspöki konferencia küldötteit, akikkel a témában történt egyeztetésről semmi lényegi nem derült ki.

A kínai-vatikáni megállapodás témája után azonban a repülős interjút lezárták; ahogy maga Ferenc pápa a válasza végén mondta: "Azt mondják, hogy kész van a vacsora, és a repülőútnak mindjárt vége. Nagyon köszönöm, nagyon köszönöm a munkájukat, és imádkozzanak értem.". Ezzel pedig Greg Burke is berekesztette a beszélgetést: "Köszönjük önnek, Szentatya. Jó étvágyat a vacsorához, és jó pihenést!"

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása