Müller bíboros: Valóban le kellett állítani a Murphy-O'Connor bíborossal szembeni vizsgálatot
2018. október 06. írta: Katolikus Válasz

Müller bíboros: Valóban le kellett állítani a Murphy-O'Connor bíborossal szembeni vizsgálatot

"Ennek a pápaságnak a legnagyobb problémája a pápa úgynevezett 'barátai'."

screen_shot_2018-10-03_at_4_43_17_pm_810_500_s_c1.pngMint emlékezetes, az USA korábbi pápai nunciusa, Carlo Maria Viganò érsek az augusztus 25-én kiadott írásos vallomásában azzal vádolta meg Ferenc pápát, hogy fedezte és fontos bizalmi pozícióba helyezte a barátját, a papokat és papnövendékeket molesztáló Theodore McCarrick amerikai bíborost.

A érsek tanúságtétele nyomán újságírók több olyan korábbi esetet is elkezdtek újra megvizsgálni, amelyben Ferenc pápát kevésbé tekintélyes személyek vádolták meg "baráti" segítségnyújtásokkal molesztálási ügyek eltussolásában (Viganò érsek ezeket az eseteket meg is említette a második vallomásában).

Ilyenek közé tartozott egy bíboros esete is, amelyről a vatikáni tudósító, Marco Tosatti, állítása szerint Gerhard Müller bíboros (a Hittani Kongregáció előző prefektusa) baráti köréből származó értesülések alapján számolt be 2017 júliusában, a prefektus váratlan menesztésekor. Tosatti a 2017-es cikkében még titkolta a bíboros nevét, az elmúlt hetekben azonban már feltárta, hogy a kérdéses személy a brit Cormac Murphy-O'Connor bíboros volt.

A 2017 szeptemberében elhunyt Murphy-O'Connor bíboros Ferenc pápa régi jóbarátja, és a magát Sankt-Galleni "Maffiának" nevező csoport tagja is volt. A 2013-as konklávé előtt az ő feladata volt a csoport nevében tájékoztatni Bergoglio bíborost, hogy a csoport őt szeretné pápának, emellett lobbitevékenységet is folytatott a későbbi Ferenc pápáért az észak-amerikai bíborosok és egykori brit gyarmatországok bíborosai közt.

Mindezt a brit író, Austen Ivereigh (Murphy-O'Connor bíboros egykori titkára) írta meg a Ferenc pápa életét bemutató 2014-es könyvében. Arról már maga Murphy-O'Connor bíboros büszkélkedett el a saját visszaemlékezéseit tartalmazó könyvében, hogy Ferenc pápa a megválasztását követő első találkozásukkor tréfásan azt mondta neki: "Ezért [ti. a megválasztásáért] te vagy a hibás!".

Murphy-O'Connor bíborost egy elítélt pedofil pap ügyében vádolta meg az egyik női áldozat azzal, hogy több másik pappal együtt ő is részt vett a vele szemben 13-14 éves korában elkövetett szexuális visszaélésekben, még az 1960-as években. A brit rendőrség a bíborossal szemben is nyomozást indított, terheltként ki is hallgatták őt, az eljárást azonban megfelelő bizonyítékok előkerüléséig felfüggesztették, bár a bíboros haláláig le nem zárták.

Tosatti értesülései szerint azonban az ügyben a Gerhard Müller vezette Hittani Kongregáció is vizsgálatot indított a bíborossal szemben, még XVI. Benedek pápasága alatt. Mint Tosatti írta, nem sokkal a konklávé után, 2013 júniusában, Müller prefektus bíboros épp szentmisét celebrált egy német diákcsoport részvételével a Kongregáció római épülete mellett álló Santa Monica templomban, amikor Ferenc pápa telefonon hívta őt.

A pápa kérésére Müller titkára az oltárhoz lépve közölte a bíborossal: "A pápa beszélni akar önnel." "Megmondta neki, hogy épp szentmisét celebrálok?" - kérdezett vissza a bíboros. "Igen, de azt mondja, ez nem érdekli, akkor is beszélni akar önnel." - válaszolta (Tosatti szerint) a titkár.

Müller bíboros erre otthagyva a szentmisét, a sekrestyébe vonult, ahol a pápa állítólag feldúltan utasította a telefonban arra, hogy a Murphy-O'Connor bíborossal szembeni vizsgálatot azonnal állíttassa le.

Ezt az elbeszélést Viganò érsek vallomásának megjelenéséig kétkedéssel és (ezért) gyorsan múló érdeklődéssel fogadta a sajtó. A vallomás óta azonban több másik hasonló üggyel együtt ezt is elővették, már csak azért is, mert Tosatti az érsek vallomásának hatására úgy döntött, hogy feltárja, hogy Murphy-O'Connor bíboros volt az a személy, akiért Ferenc pápa 2013 júniusában ilyen módon közbenjárt.

A LifeSiteNews katolikus híroldal munkatársai október 2-án személyesen tettek fel kérdéseket az ügyről Gerhard Müller bíborosnak, egy Washington D.C.-ben tartott konferencián. A kérdésükre, hogy igaz-e, amit Tosatti írt a Murphy-O'Connor bíborossal szembeni vizsgálat leállíttatásáról, Müller bíboros arra hivatkozva nem adott egyenes választ, hogy az ügyben "köti őt a pápai titoktartás".

Az egykori prefektus azonban elmondta, hogy ha egy bíboros a terhelt, úgy a Hittani Kongregáció számára "a vizsgálatokhoz a pápa jóváhagyása kell". A riporterek ekkor arra kérték, legalább azt válaszolja meg leközölhető módon, hogy létezett-e a Murphy-O'Connor bíborossal szembeni vizsgálat, és hogy azt a végigvitele helyett a Kongregációban le kellett-e állítaniuk. Müller bíboros erre "igen"-nel válaszolt.

A LifeSiteNews állításait Müller bíboros mostanra személyesen is megerősítette október 4-én, az amerikai EWTN katolikus televízió "The World Over" műsorának szereplőjeként [A VIDEÓÉRT KATT IDE]. Itt a műsorvezető, Raymond Arroyo faggatta Müller bíborost arról, hogy mi igaz Tosatti beszámolójából. A volt prefektus erre ismét csak azzal válaszolt, hogy erről nem beszélhet, mivel köti őt a pápai titoktartás.

Müller bíboros azonban itt is megerősítette, hogy a Hittani Kongregáció a püspökökkel és bíborosokkal szemben csakis pápai különengedély birtokában folytathat vizsgálatot [amit pápaváltáskor az új pápának is meg kell adnia - KV szerk.], ahogy azt is, hogy a Murphy-O'Connor bíborossal szembeni vizsgálat valóban leállításra került.

Ennek kapcsán Müller bíboros azt is kifejtette a műsorban, hogy "problémának" tartja a pápai engedély szükségességét ahhoz, hogy a Kongregáció püspökökkel szemben is vizsgálódhasson, és hogy szerinte a visszaélési botrányok fényében meg kellene szüntetni azt. Mint mondta, azért lenne fontos ez, mert

a Kongregáció először elkezdi a vizsgálatot, és azután nehogy a pápa részéről beavatkozásra legyen szükség, mert egyes barátai a pápához mennek azzal, hogy 'ez az ember ártatlan, a Kongregáció rossz, ezek dogmatikusok, a Kongregációban keményvonalasok vannak, Müller meg német, aki túl erős'. Ezeket mind ki kell zárni, és rendes eljárásnak kell lennie, amiről a végén tájékoztatjuk a pápát, és övé a végső döntés. De nem szabad akadályozni a rendes eljárást. Az [Egyesült] Államok polgári jogában is lehetetlen, hogy az Egyesült Államok elnöke odatelefonál a bíróságra, az ügyet meg ejtik... Ezért szükségünk van az egyházi bíróságok és kánonjogi eljárások függetlenségére.

A televíziós beszélgetés rögtön ezután így folytatódott:

Raymond Arroyo: Ha jól olvasok a mondatai között, nekem úgy tűnik - és rengeteg riportot olvastam erről -, hogy maga a Szentatya és a körülötte lévők megakasztották a Cormac Murphy-O'Connor bíboros szembeni vizsgálatot, és hogy ön ellenezte Inzoli atya visszahelyezését is a papságba. Igaz ez?

Gerhard Müller: Ennek a pápaságnak a legnagyobb problémája a pápa úgynevezett 'barátai'. Valójában ők sokkal inkább az ellenségei, és minket, az ő igazi barátait mondják egyes fősodratú médiumokban 'a pápa ellenségeinek'. De ez a gondolkodás, a 'barátságnak' és 'nem barátságnak' ezek a kategóriái nem segítenek. A hitbeli, fegyelmi, és erkölcsi kérdések korrekt kezelésére van szükség, nem pedig a személyes kapcsolatoknak erre a rendszerére.

Valahányszor a kilencfős bíborosi tanács összegyűlik, mindig történik valami, mert közülük egyesek mindig személyesen kérik a pápát, hogy 'ezt a személyt akarom a nemzeti püspöki konferencia elnökének', 'ezt a jelöltet püspöknek', csak hatalmi harcból, és nem azért, mert az a személy a legalkalmasabb pásztornak. És ezzel megkerülik a Püspöki Kongregációt. Ez a probléma.

Kapcsolódó cikkeink:
- Nagyinterjú a Hittani Kongregáció leváltott prefektusával - Első rész; Második rész
- Müller bíboros szerint az eltávolítása a Hittani Kongregáció éléről "bizonyos erők" munkája
- Müller bíboros az Egyház mai "reformerjeiről"

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2018.10.07. 04:28:51

Mar elnezest kerek, miert kell tovabb folytatni olyan eljarast, amit maga a vilagi hatosag bizonyitekok hianya miatt felfuggesztett? A no aki tobb papot megvadolt tobb pap ellene elkovetett szexualis visszaelessel amikor o 13-14 eves volt a 60-as evekben tortent. 58 eve, de ha 48 evet szamolok az is hiteltelen. A papok kozul egy biboros lett, van penze az egyhazmegyenek a Vatikannak, lehet zsarolni bizonyitek hianyaban. Miert? A 90÷es evekben tortent O.J.Simpson focista ugyere emlekeztetek, amikor feleseget es vannak baratjat brutalisan meggyilkolta. Volt egyertelmu targyi bizonyitek. A nepszeru focista menekuleset a rendorok elol egesz Amerika a TV-n figyelte es a gyilkosnak drukkolt, nem a rendoroknek. A birosag, illetve az eskudtek a bizonyitekok ellenere artatlannak iteltek es szabadlabra helyeztek. Talan ot ev mulva az aldozatok csaladja kert karteritest, ujratargyaltak az ugyet es vegul a tenyleges gyilkosnak 35 millio dollart kellett fizetni es birzonbe kerult. Az eskudtek nem ultek melle a bortonbe termeszetesen. Az erzelmek, nem a tenyek vezettek a birosagot. Ez az egyhaz egyik sebe ma, az erzelmek, ami a modernizmus eretnekseg egyik jellemzoje. A modernizmus korai formaja a protestans forradalom, amikor a fides-t es a ratio-t szembeallitotta egymassal. Luther: a ratio a nagy.... k. A szabadkomuves es francia es a szabadkomuves bolsevik forradalom utan - mivel a totalis cel nem valosult meg - ezert mas modszerrel dolgoznak. A katolikus gondolkodas az is-is, es-es kiegyensulyozottsaga, a protestans a "csak" - e. Durva leegyszerusitessel.
A McConnor , McCarrick, Pell etc ugyekben feltetelezesem, az iratok ismerete nelkul - ez. A szemunk elott zajlik ugyanezekkel a jelekkel a Kavanaugh ugy Washingtonban. A legfelsobb birosagba jelolte Trump elnok. Ugytudom katolikus, konzervativ a jelolt. A demokratanak nevezett msrxista globalista bal oldal termeszetesen ab ovo elutasitotta a jelolest, majd hirtelen megjelent egy no, aki azt allitotta, hogy 36 evvel ezelott, amikor 17 eves volt, Brett Kavanaugh meg akarta eroszakolni es o nagyon felt, hogy meg akarja olni. Nem emleksxik hol volt a party, kik voltak ott, hogy ment haza, ki kiserte haza, nincs semmilyen bizonyiteka. Az FBI az elnok utasitasara nyomozast inditott zero eredmennyel. Az ervek nelkuli baloldali fiatal marxista bolsevikok tornek zuznak az utcakon, halalos fenyegetest kapnak a konzervativok, mikozben a megragalmazott biro Kavanaugh es csaladja erkolcsileg de facto serelmeket szenvedett es soha nem moshatja le magarol a baloldaliak szemeben ezt a vadat. Ebben az esetben a nyilvanossag elott zajlott minden. A Katolikus Egyhaz es papjai, puspokei, biborosai papai ellen vadaskodok, ragalmazok kulonosen vedettek es nagyra ertekeltek. Mar kirabbi kommentem irtam a 2009-ben a fake news CNN tamadasat Benedek papa ellen, ami a Papok eveben tortent nem veletlenul. Benedek papa kulonos celpont volt a globalis es egyhaxi baloldalnak. Maltan, Szent Pal eveben talalkoznia kellett a papok "aldozataival". Maltan, egy szigeten ahol 90 % ban katolikusok elnek, a papok elete nyitott konyv. A maltai elnok ezutan kompenzalta ezt a birzalmat azzal, hogy Benedek papat, aki az elnok es felesege tarsasagaban az elnoki palota erkelyere vezette es lent a nagy teren sok ezert gyermek koszontotte a szuletesnapjan. Ez iu egy jel, kepes beszed. Szeretnem lstni az aktakat a bizonyitekokkal. Na amikor Europaban mohamedanok gyerekeket lanyokat, noket, idos, sot nyomorekokat eroszakolhatnak meg bintetlenul, sot meg csak a feljelentesukrol us lebeszelik a rendorok es a varosi vezetes, tegnapi hir szerint meg mindig 1000 sexrabszolga van az allitolag mar legyozott kalifatus, aliad ISIS fogsagaban, amikor 100 szamra rabolnak katolikus iskolakbol kislanyokat Nigeriaban es masutt is, es az nem szamit, senki nem "emel szot ertuk", sot emberi jogi watch dog az ENSZ-ben ugyanennek az eszmenek kovetoje. Ez irracionalitas. Ez ertelmiseg? Ez a nyugati civilizacio ertelmisege, vezetoi?

Tapsihapsi 2018.10.08. 10:10:29

"Ezért szükségünk van az egyházi bíróságok és kánonjogi eljárások függetlenségére." Ott a pont. És egyházmegyei szinten is, mert ami jelenleg egyik-másik magyar egyházmegyében folyik, az a kánonjog lábbal tiprása.

kritizator 2018.10.09. 20:08:04

@Gratia Copiosa: hal isten, az egyhazban nincsenek ilyen ügyek.
süti beállítások módosítása