Folytatódnak a letartóztatások a kínai egyházban
2018. november 13. írta: Katolikus Válasz

Folytatódnak a letartóztatások a kínai egyházban

Néhány nap különbséggel egy püspök és négy pap az áldozat.

cina-_shao_zhumin-.jpgNovember 9-én, reggel 9 órakor elfogta a kínai rendőrség Pietro Shao Zhumint (a kezdőképen), Wenzhou püspökét. A hivatalos tájékoztatás szerint 10-15 napig tartják majd fogva. A püspök mindezt büntetésül kapja azért, mert XVI. Benedek pápa útmutatását követve nem hajlandó csatlakozni az állami fennhatóságú Hazafias Szövetséghez.

Az 55 éves püspököt az elmúlt két évben ötször fogták el a kínai hatóságok. A legutóbbi elfogása 2017 májusában történt, akkor csak hét hónap múltán engedték őt szabadon.

Pietro Shao Zhumin a kínai "földalatti" egyház püspöke, akit az szentszék elismer Wenzhou püspökének, az állami hatóságok azonban nem. A wenzhoui egyházmegye 130 ezer katolikust számlál, közülük 80 ezer a földalatti egyház tagja. Az egyházmegye 70 papja egyenlő arányban oszlik meg a földalatti és az állami egyház között. Wenzhouban hatóságilag tilos bármely 18 év alatti személynek templomba lépnie, és nem szabad vasárnapi katekizmus órákat sem tartani.

Néhány napja letartóztatta a Zhangjiakou egyházmegye négy papját is a kínai rendőrség, amiért nem voltak hajlandóak belépni a Hazafias Szövetségbe. A négy papot, Zhang Guilin, Wang Zhong, Su Guipeng, és Zhao He atyákat a rendőrök a templomaikból vitték el.

A kínai-vatikáni egyezmény szeptember 22-ei megkötése óta a Rómához hű "földalatti" egyház számos papja jelezte, hogy hajlandóak regisztrálni a hatóságoknál, a Hazafias Szövetségbe azonban nem lépnek be, mivel a kínai egyház számára írt 2007-es levelében XVI. Benedek pápa "összeegyeztethetetlennek" nevezte a szövetségbeli tagságot a katolikus tanítással.


(Forrás: AsiaNews.it)


Kapcsolódó cikkünk:
Egyelőre egyoldalú gesztusnak tűnik a kínai-vatikáni megállapodás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása