A rendkívüli miseforma hatása az egyházi hivatásokra
2018. november 21. írta: Katolikus Válasz

A rendkívüli miseforma hatása az egyházi hivatásokra

Olvasói levél az amerikai John Zuhlsdorf atya papi blogján.

Az alábbi részlet egy olvasói levélből származik, amit a népszerű amerikai blogger pap, John Zuhlsdorf (ismertebb becenevén "Father Z", vagyis "Z atya") tett közzé a november 20-ai blogbejegyzésében.

dsc_60872.jpg

A templomunkban rendes [új rítusú] és rendkívüli [régi rítusú] formájú szentmise is van. Minden hétvégén három rendes és egy rendkívüli.

A plébániánk nemrég közzétette az adatait arról, hogy hány hivatás született nálunk az elmúlt 60 évben. 1965 és 2007 között összesen 3. Az elmúlt tíz évben azonban, amióta a plébániánk bevezette a rendkívüli miseformát, 9 új hivatásunk született, közülük 7 olyan családból, akik a rendkívüli formára járnak - 1 pap, 2 szerzetes testvér, és 4 szerzetesnővér.

A rendes miseformára járók között született két hivatás közül az egyik ma pap, aki egy nagyon konzervatív családból származik. Ő ma már a rendkívüli formában mutat be a szentmiséket, és annak hatására a rendes miseforma előírásait is sokkal pontosabban követi.

A templomunkban több, mint ötször többen járnak a rendes miseformára, mint a rendkívülire, és mégis a rendkívüli 7:2 arányban több hivatást eredményezett, mint a rendes forma. Ha ugyanannyi résztvevőt feltételeznénk mindkét miseformán, és erre extrapolálnánk a valós adatainkat, körülbelül 15:1 lenne az eredményezett hivatások aránya a rendkívüli forma javára. Egyszerűen elképesztő.

Kapcsolódó cikkeink:
- A fiatalok a régi rítust akarják
- Sarah bíboros határozottan kiáll a régi miserítushoz vonzódó fiatalok mellett
- A hagyományhű közösségek adják a franciaországi papszentelések ötödét
- A hithűség meghatározó tényező a papi hivatások támasztásában
- Megnövelni a papi hivatások számát nem rakétatudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kritizator 2018.11.25. 17:34:30

Na és mi következik ebből?
A regi rítus kevesebbeket érdekel sajnos.
Az egyház szalad a hívők kivansagainak kielégítése felé