Ferenc pápa: Nincs helye homoszexuálisoknak a papságban vagy szerzetesrendekben
2018. december 01. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa: Nincs helye homoszexuálisoknak a papságban vagy szerzetesrendekben

Új interjúkötetben nyilatkozott Ferenc pápa az Egyházon belüli homoszexualitásról.

cna_5bb505e36df2c_147217.jpgÚj interjúkötet jelenik meg a jövő héten, amelyben Ferenc pápa a papi és szerzetesi hivatások szépségeiről és kihívásairól értekezik. A könyv, amely "Az elhívás ereje" címet viseli, december 3-án jelenik majd meg tíz különböző nyelven.

A könyvben a pápa külön figyelmet szentel a homoszexualitás kérdésére is, a papi és szerzetesi hivatások viszonylatában.

A homoszexualitás kérdése egy nagyon komoly kérdés, ami ha fennáll, kezdettől fogva megfelelő megkülönböztetést tesz szükségessé a jelölttel. Szigorúaknak kell lennünk. Úgy tűnik, hogy a társadalmainkban még divat is a homoszexualitás, ez a felfogás pedig valamilyen módon befolyással van az Egyház életére is.

- nyilatkozta a Szentatya.

A kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy a papok és szerzetesek között is előfordulnak homoszexuális hajlamú személyek, Ferenc pápa azt mondta:

Ez olyan dolog, ami aggaszt, talán mert volt idő, amikor nem kapott elég figyelmet. A képzés során nagyon oda kell figyelnünk az emberi és érzelmi érettségre. Komoly megkülönböztetést kell végeznünk, és hallgatnunk kell a tapasztalat hangjára is, amivel az Egyház szintén rendelkezik. Ha nem figyelünk oda ennek megkülönböztetésére, a problémák csak növekedni fognak. Ahogy korábban mondtam, megtörténhet, hogy az adott pillanatban még ezek nem mutatkoznak meg, de később megjelennek.

A válaszában Ferenc pápa felidézett konkrét eseteket is, amelyeket személyesen tapasztalt meg:

Volt itt nálam egy némiképp megütközött püspök, aki azt mondta: rájött, hogy az egyházmegyéjében - ami egy nagyon nagy egyházmegye - több homoszexuális pap is van, és emiatt tennie kell valamit, be kell avatkoznia mindenekelőtt a képzés folyamatába, hogy másfajta papokat neveljen ki. Ez olyan valóság, amit nem tagadhatunk. Nincs hiány ilyen esetekből a szerzetesek között sem. Egy szerzetes elmondta nekem, milyen meglepetés érte az egyik kánoni látogatásán, amit a rendje egyik tartományában tett. Azt látta, hogy voltak ott olyan jó, fiatal diákok, sőt, már fogadalmat tett szerzetesek is, akik melegek voltak.

Ő maga is vívódott ezen, és megkérdezett engem, hogy ez baj-e. 'Röviden szólva' - mondta - 'nem olyan komoly a dolog, csak egy vonzalom kifejeződése.' Ez tévedés. Ez nem csak egy vonzalom kifejeződése. A szerzetesi és papi életben ilyen vonzalmaknak nincs helye. Az Egyház ezért azt ajánlja, hogy akik ilyen mélyen gyökerező hajlammal bírnak, azokat ne vegyék fel a papi szolgálatba vagy szerzetesi életbe. Nincs helyük a papi szolgálatban vagy szerzetesi életben.

Azokról, akik ma homoszexuális hajlamokkal mégis papi szolgálatban vagy szerzetesi életben élnek, Ferenc pápa azt nyilatkozta:

Arra kell biztatnunk őket, hogy éljenek teljes cölibátusban, és leginkább feddhetetlen odaadással, törekedve arra, hogy sohase botránkoztassák meg a közösségüket vagy Isten Népének tagjait azzal, hogy kettős életet élnek. Jobb számukra, ha elhagyják a papi szolgálatot vagy szerzetesi életet, mint hogy kettős életet éljenek.

Az elmúlt hónapok újabb szexuális visszaélési botrányai az Egyházban, és azok immár tagadhatatlan homoszexuális háttere jelentősen szigorúbb álláspontra (vagy megfogalmazásra) indíthatták Ferenc pápát. Amikor egy 2013 júliusában adott repülős interjúján arról kérdezték, jelen vannak-e a Vatikánban szolgálatot teljesítő papok között a "meleglobbi" képviselői is, Ferenc pápa még úgy fogalmazott: bár helytelen, ha ilyen téren lobbitevékenységet folytatnak, de "ha valaki meleg, és keresi az Urat és jószándékú, úgy ki vagyok én, hogy megítéljem?".

A hatályos egyházi szabályozás értelmében "nem vehető fel papi szemináriumba vagy szerzetesrendbe, aki homoszexuális tevékenységet folytat, aki mélyen gyökerező homoszexuális hajlamokat mutat, vagy aki támogatja az úgynevezett 'meleg kultúrát' " (ld. Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis, n. 199.).


(Források: Catholic Herald, Religión Digital)


Kapcsolódó cikkeink:
- Hogyan csinálnak Ferenc pápából "melegbarát" ikont?
Isten teremt "melegnek"? - Ferenc pápa megint címlapokon szerepelt (A címlaptörténetet Viganò érsek cáfolta.)
Bergoglio bíboros: Az azonos neműek házassága "kísérlet Isten tervének elpusztítására" és "a hazugság atyjának lépése"

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildschwein 2018.12.03. 15:12:28

"nem vehető fel papi szemináriumba vagy szerzetesrendbe, (...) aki támogatja az úgynevezett 'meleg kultúrát' "
Akkor hogy lehetséges az, hogy James Martin S.J., jezsuita papot nem is olyan régen a Vatikán kommunikációs tanácsadójává nevezték ki?
Egyesek szerint a nőknél nem az a fontos, mit mondanak, hanem hogy mit tesznek. Ez valahogy mintha Ferenc pápára is igaz lenne. Nincsenek összhangban a tettei és a szavai.
süti beállítások módosítása