Betiltotta a hagyományos latin misét az érseksége területén az Amoris Laetitia háttérírója
2018. december 31. írta: Katolikus Válasz

Betiltotta a hagyományos latin misét az érseksége területén az Amoris Laetitia háttérírója

victor-manuel-fernandez.jpgAz argentin La Plata nyáron kinevezett új érseke, Victor Manuel Fernandez, december 17-én és 24-én két érseki rendelettel hajtott végre radikális változtatást az érsekség területén ünnepelt liturgikus rendben. A hírt az Adelantelafe.com híroldal közölte, amely részleteket is idézett az érseki rendeletekből.

A december 17-ei rendelettel Fernandez az érsekség korábbi liturgikus szabályozását függesztette fel. A december 24-ei rendelet ezután kötelezővé tette mindenhol az új miserítus ünneplését, a celebráláskor a népnyelv használatát, valamint előírta, hogy a szentmisét a hívekkel szemben, a "szembemiséző" oltárnál kell bemutatni. Ezek kizárólagossá tétele sérti az Egyház Róma által kiadott, jelenleg hatályos liturgikus szabályozását.

A lépés azért is aggodalomra ad okot, mivel a hírrel egyidőben jelent meg több katolikus orgánumban, hogy a szentszék januárban a hagyományos latin rítusú szentmise felett "őrködő" Ecclesia Dei Pápai Bizottság megszüntetésére készül. E hírek szerint a bizottság feladatait a Hittani Kongregáció látja el majd, amely testület már amúgyis évek óta felügyeletet gyakorolt a bizottság működése felett.

Még 2017-ben, Ferenc pápa bizalmi köréből Andrea Grillo liturgiaszakértő számolt be arról egy interjúban, hogy Ferenc pápa kizárólagos jogot kíván adni a Szent X. Piusz Társaságnak (SSPX) a hagyományos latin rítusú szentmise celebrálására. Grillo szerint ennek a lépésnek azonban két előfeltétele van: a jelenleg még rendezetlen kánonjogi státuszú (de facto szakadár) társaság legitim személyi prelatúrává alakítása, amelyért a szentszék velük jelenleg is tárgyalásokat folytat; továbbá Grillo szerint Ferenc pápa "nem fogja megtenni ezt, amíg XVI. Benedek pápa még él", a lépés a hagyományos rítushoz való hozzáférés ilyenfajta beszűkítésére ugyanis teljességgel szembe menne az előző pápa Summorum Pontificum motu propriojában rögzítettekkel. A mostani hírek szerint egyébként az Ecclesia Dei bizottság felszámolását az SSPX kérte a szentszéktől.

Victor Manuel Fernandez érsek Ferenc pápának régi jóbarátja, a teológiáját és személyeskedő megnyilvánulásait illetően azonban az Egyház megosztó és vitatott figurája. Nem titkoltan Ferenc pápa egyik tanácsadója, ő fogalmazta meg a pápa Evangelii Gaudium és Laudato Si' enciklikáinak első vázlatait, és bizonyítottan ő írta az Amoris Laetitia apostoli buzdítás legtöbb vitát kiváltó részeit is.


Kapcsolódó cikkeink:
- Fontos érsekség vezetését bízza Ferenc pápa az Amoris Laetitia háttérírójára
- Ferenc pápa megszünteti a hagyományos római miserítust?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2018.12.31. 14:56:24

Ferenc papa a szurkek hegeduseve emeljedik, a perc emberkek daridojan. A baloldali papoknak nincsenek erveik, nem is lehetnek, ezert eroszakot es irgalmatlansagot gyakoroljak, torveny ellenesen, hiszen a vetus ordo soha nem volt betiltva, a Quo primum es a Summorum Pontificum ervenyben van, a Tridenti zsinat minden egyes decretumaval egyutt. Ha nem igy lenne igy, akkor a II. Zsinat dokumentumai es a Niceai zsinat dokumentumai sem ervenyesek, semmi sem lenne ervenyben. Miert pont a szurke es percemberke botcsinalta teologusok a legfontosabbak a Vatikan titkarsaganak?

kritizator 2019.01.01. 20:02:43

@Gratia Copiosa: A baloldali papoknak nincsenek erveik, nem is lehetnek,

Ez annyira jó: "nem is lehetnek".
Ez olyan jobboldalias(?).

quintius 2019.01.02. 13:41:05

Hogy fogja megakadályozni a latin misét? Fizikai erőszakkal?

kritizator 2019.01.02. 15:21:52

@quintius: nyilván betiltja, aztán, lesz pap aki betartja, lesz pap aki nem

csaba_carmarthen 2019.01.06. 19:57:37

Ő, az antikrisztus, több nyelven fog beszélni, de egyetlen latin szó sem fogja elhagyni az ajkát.

masodikeljovetel.hu/o-az-antikrisztus-tobb-nyelven-fog-beszelni-de-egyetlen-latin-szo-sem-fogja-elhagyni-az-ajkat

The End Times - Message concerning Priests ...
www.youtube.com/watch?v=archF91fjHI
(Maria Valtorta's visions are the only Private Revelations to attain a Papal Order to Publish. Her writings were presented to Pope Pius XII on April 3rd of 1947, who examined them for eleven months. His Holiness then summoned her Spiritual Director to a special meeting in February of 1948, in which He ordered the publishing before three Priests...)
süti beállítások módosítása