Brandmüller bíboros: "Van az Egyházban még bármiféle irány?"
2019. január 16. írta: Katolikus Válasz

Brandmüller bíboros: "Van az Egyházban még bármiféle irány?"

Az alábbiakban részletet közlünk egy interjúból, amit a Catholic News Agency német nyelvű kiadása (CNA Deutsch) készített a német egyháztörténész bíborossal, az idén 90 éves Walter Brandmüllerrel.

p6-brandmuller.jpg

[...]

Brandmüller: Az Egyház jelenlegi válságán csak úgy juthatunk túl, ha azt a püspökök mindenekelőtt felhívásként és ösztönzésként fogják fel egy olyan, új lelki ébredésre, ami a hitünk gyökereiből táplálkozik. Vajon nem meglepő az, hogy az úgynevezett tradicionalista közösségek "hagyományos" szemináriumaiban - különösen Franciaországban, de nem csak ott - egyáltalán nincs hiány papnövendékekből? Akkor miért nem alkalmazzuk a sikernek ezt a modelljét?


CNA: A jelenlegi válságot tekintve, az Egyház, mint erkölcsi intézmény hitelessége sokak szemében súlyosan megingott. Mi több, a katolikusok azt kérdezik maguktól, vajon milyen irányba is tart az Egyház?

Brandmüller: Amit én kérdezek magamtól az az, hogy van-e még egyáltalán bármiféle irány? Talán az Egyházat ma nem egymással ellentétes áramlatok sodorják előre, meg hátra? Lát még ebben valaki bármilyen irányt?

Akárhogyis, nyilvánvaló - legalábbis Nyugat-Európában -, hogy az egyházi megnyilatkozások többé-kevésbé a társadalmi fősodor vonalát követik, és hogy gyakran a tisztán világi ügyek határozzák meg az egyházi tekintélyek beszédeit és tetteit [...] Még egyes püspökök is, különösen az erkölcs területén, olyan nézeteket vallanak, amik homlokegyenest ellenkeznek a Szentírással. Ezzel azonban magától az Egyház létezésének alapjaitól vágják el magukat.


CNA: Az Egyház és az alapjai azért még a helyükön vannak?

Brandmüller: Természetesen. Így persze még zavarbaejtőbb, amikor a pénzügyileg felvértezett, de lelkiségében megfeneklett német egyház feljogosítva érzi magát a "szegényebb testvérei és nővérei" kioktatására, - többek között - olyan régiókban, ahol az Egyházra a lelki frissesség és növekedés a jellemző, mint például Kelet- és Északkelet-Európában, vagy az olyan régiókban, mint amilyen Afrika és Ázsia.

Ami szintén figyelemre méltó a Nyugaton, az a vallási ébredés jelensége az ifjúság körében, akiket nem ér el a körülöttük zajló hanyatlás.

"Fluctuat nec mergitur" - Ez van Párizs városának címerére írva, amely egy hullámok tetején hánykolódó hajót ábrázol. Bár előre-hátra hánykolódik, nincs elveszve! Valójában Jézus Krisztus van a fedélzetén, akkor is, ha épp aludni látszik. Ilyen az Egyház képe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2019.01.16. 12:39:20

Felfüllel hallottam kèt amerikai katolikus apologéta beszélgetését. "A jó Isten csinálhatna valamit Soros Györggyel. Tõbb mint 90 éves, itt lenne az ideje. " Erre figyeltem fel. Mármint azt gondoljuk, csak nekünk bolha az ingben Soros. Úgy látszik már az USA-ban sem mindenki degeneralt globalista. Erre a masik ezt mondta : " A jo Isten teszi a maga dolgat az Egyhaz viszont nem. A Katolikus Egyhaz moralis kérdésekben az egèsz világ számára iránytű. Ez az iránytű önmagat szamolja fel." Hátborzongató. Visszagondolva Ferenc pápa műkodésének kezdetére, azonnal anyagi, pénzügyi kérdések érdekelték a legjobban.úgy tűnt fel lesz számolva a Vatikán és el lesz árverezve, a pénz pedig szét lesz osztva a szegények között. A Sixtus kápolna Utolsó itelet freskója le lesz meszelve Karácsonyig sima fehérre. A végén kezdte a ma, a szemünk láttára vègre világossá lett a nagy pseudo-humanitarius ūgy ugyanahhoz a nyìlt lopáshoz és rabláshoz vezet, mint az eddig "nagy" szabadkőműves forradalmakban. Most előbb történik a morális lebontás, ellaposítás es utána a fizikai pusztítás, a padlások leseprése az agyakban már folyamatos sajnos Magyarországon is. Minden tekintèly belértve az állam intézményét is., le van rombolva 1945-el kezdödően és nem lett helyre allitva. Volt joga barkinek a Parlamentben ūlèstermében fizikai erőszakot elkövetőket letartóztatni? A fizikai erőszak ma Magyarországon és Európában csupán egy és egyenrangu a vélemények közõtt, amihez joga van mindenkinek ezek után. Szelllemileg benne van a "levegoben" ha nincs joga erkolcsileg ès törvényesen hatarhoz egy országnak - amit egyèbkènt nemzetkozi szerződések garantalnak, akkor nincs joga erkõlcsileg, törvènyesen megvédeni azt. Ha az ország nem vèdheti meg tulajdonát, akkor a szemelynek sincs erkolcsi es torvenyes joga megvedeni az eletet, a családjat, a tulajdonát es ehhez meg a ius murmurandi, amit szolasszabadsagnak hivnak ma, be van tiltva. A felszadito szabadkomuves Voros Hadsereg a katolikus, mashol judeo-keresztenynek nevezett erkolcsi normak alol szabadit fel. Vannak a katolikusok kozott, akik mar oszre varjak a katolikus erkolcsok eltorlesenek cunamijat. Ha az egesz vilag szekularizalt is a mi iranytunk megmagyarazhatatlan es indokolatlan kilengeset azonnal korrigalni kell, egyebkent a stettaposott keritest, a Jeruzsalem falaira allitott orokkel egyutt a vadallatok szettepossak.

csaba_carmarthen 2019.01.17. 22:28:06

WikiLeaks:

Clinton, Obama, Soros Overthrew Pope Benedict In Vatican Coup

gloria.tv/article/DbyFpcQKRK7i4jp3sei1peUS8

Pope Benedict XVI reigned as Pope of the Catholic Church from 2005 to 2013 before unexpectedly resigning in unusual circumstances. Becoming the first Pope to step down since Pope Gregory XII in 1415, Benedict is widely considered the first to do so on his own initiative since Pope Celestine V in 1294.

However the group of Catholic leaders cite new evidence uncovered in emails released by WikiLeaks to claim the conservative Pope Benedict did not actually resign on his own initiative, but was pushed out of the Vatican by a coup that the group of researchers are calling the “Catholic Spring.

2012. febr. 10. :
www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/vaticancityandholysee/9073811/The-Pope-will-die-within-a-year-Vatican-assassination-fears-revealed.html

Szentatya!

2012. december 17-én Herranz, Tomko és De Giorgi bíborosok átadták Őszentségednek annak a vizsgálatnak az eredményét, aminek elvégzésére megkérted őket a „Vatileaks” néven ismertté vált bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatban, illetve különösképpen azzal a személyed elleni halálos fenyegetéssel kapcsolatban, amelyet az „Il Fatto Quotidiano” c. lapnak szivárogtattak ki, és amelyről Darío Castrillón bíboros akkor tájékoztatta Őszentségedet.

Miután Őszentséged megállapította, hogy magas rangú vatikáni körökön belül az egyházi szabadkőművességhez tartozók valóban eltökélték, hogy az életedre törnek, elhatároztad a lemondásodat. Néhány napon belül közölted testvéreddel, Georg Ratzinger atyával, hogy el fogod hagyni Szent Péter székét, hisz soha nem gondoltad volna, hogy az „Egyháznak ezt az arcát” fogod egyszer megismerni. Karácsony előtt már meghoztad a döntést a lemondásodat illetően, bár nyilvánosan nem jelentetted azt be egészen 2013. február 11-éig.

Nem mintha féltél volna megválni az életedtől, hiszen tudvalevő, hogy bíborossá való kinevezésedtől fogva ígéretet tettél, hogy kész vagy az életedet adni Krisztusért. Sokkal inkább az Egyház javát keresve cselekedtél így, tekintetbe véve azt, hogy amennyiben tényleg sikerrel járt volna az ellened irányuló merénylet, úgy a halálod mintegy földrengésként hatott volna, amely a kúria belső ellentéteiből fakadóan szabadjára engedett volna egy befolyásszerzéstől és mesterkedésektől fűtött alvilági harcot az utódlás kapcsán. Nem a halálfélelemtől vezérelve, hanem az Egyháznak okozott lehetséges kár elkerülése érdekében döntöttél úgy, hogy tanácsosabb félrehúzódnod, hogy így semlegesítsd a fenyegetést és előmozdítsd a békés utódlást.

magyarno.com/alberto-villasana-nyilt-levele-oszentsege-xvi-benedek-papanak/

Gratia Copiosa 2019.02.26. 22:24:09

@csaba_carmarthen: 2011-ben Sziciliaban letartoztattak 18 mohamedant XVI. Benedek elleni merenylet vadjaval. Ebben az idoben jart Vatikanban a Bajor Kormany kuldottsege, akik figyelmeztettek titkosszolgalati informacioik szerint merenylet keszul a papa ellen, az etelet mergezik meg. AP hir volt. Akkor meg nem volt ISIS, akik nyiltan a Vatikan lerombolasat deklaraltak elso 5 eves tervukben. A mohamedanok jelenletet mar akkor engedelyezte a szabakomuves olasz allam es a rengeteg olasz kommunista akik jelenleg is leteznek. Nagyon erdekes a magyar media. Egyszeruen nem dolgoznak. Nem a baloldalrol van szo, mert az egy ferto es mocsar. A jobboldal nem csinal semmit, a fulukon ulnek es nem tajekoztatnak.
süti beállítások módosítása