Gerhard Müller bíboros is vitatja Ferenc pápa halálbüntetéssel kapcsolatos tanítását
2019. június 07. írta: Katolikus Válasz

Gerhard Müller bíboros is vitatja Ferenc pápa halálbüntetéssel kapcsolatos tanítását

Videóinterjút közölt június 4-én a német Gerhard Müller bíborossal, a Hittani Kongregáció előző prefektusával a LifeSiteNews kanadai katolikus híroldal. A beszélgetésben több téma mellett a halálbüntetés megengedhetőségének kérdése, és Ferenc pápa ezzel kapcsolatos új tanítása is szóba került. Az alábbiakban Müller bíboros ezzel kapcsolatos gondolatait idézzük, magyar nyelven. A teljes, angol nyelvű interjú a bíborossal ide kattintva megtekinthető.

muller_lifesitenews.png

Az állam, mint törvényes hatalom számára megengedett, hogy ilyen büntetéseket szabjon ki a bűncselekményekért. A hagyományos tanítás szerint [a halálbüntetés] egyes esetekben erkölcsileg megengedett. Mégis, a mai körülmények között mindenki a kivégzések ellen érvel, a rengeteg gyilkosság miatt, amit a szocialista és kommunista államok, a diktatórikus államok elkövetnek, és a sok tévedés miatt is, amik a demokratikus államokban előfordultak: ártatlan embereket is halálra ítéltek.

Ami azonban az érvelést illeti: nem része a kinyilatkoztatásnak és nem része a hitletéteménynek, hogy az államok az emberekre milyen büntetéseket szabhatnak ki. Ez ugyanis a természettörvényhez tartozik. Az Egyháznak a természettörvénnyel is foglalkoznia kell, a Szentatya ezen a szinten tehát beszélhet róla. Az érvelésben azonban nem szabad valamiféle keveréket előállítani. A kinyilatkoztatáshoz csak a természetfeletti igazságok tartoznak, ez viszont a természettörvény igazsága. Így tehát nem érvelhetünk a dogmafejlődéssel, a világi büntetések ugyanis nem tartoznak a kinyilatkoztatáshoz, ezekhez a természetfeletti és kinyilatkoztatott igazságokhoz. Ezért meggyőződésem, hogy a Szentatyának jobban el kellene magyaráznia ezt, jobb teológiai érveléssel.

Kapcsolódó cikkeink:
- Ferenc pápa átírta a Katolikus Egyház Katekizmusát
- Új szál az "Amoris Laetitia" válságban: Ferenc pápa a halálbüntetésről téved
- Az Egyház tanítóhivatalának megnyilatkozásai a halálbüntetésről
- Katolikusok érvei a halálbüntetés mellett
- Cikklistánk a halálbüntetés Egyházon belüli vitájáról

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2019.06.13. 07:46:08

A hitetlenek hazaban az iszlam szerint senki sem artatlan. Mindenkit ki kell vegezni, a csecsemotol az aggastyanig, aki nem ter at. Ezert allitja minden mohamedan miutan kivegzett egy vagy tobbszaz embert, hogy o artatlan, es ezt mi nem ertjuk. Ferenc papa minden kivegzest erkolcstelennek allit. A minden az minden, az osszes, beleertve az iszlamot is. Tehat erkolcstelen minden egyes Allah neveben es erdekeben elkovetett gyilkossag, ami de facto kivegzes az iszlamban es ami minden egyes mohamedan szemelyes kotelessege. Jelenletuk Europaban ezert mulhatatlanul szukseges. Sakkban tartjak, majd mattot adnak a keresztenysegnek. Ami erdekes az, hogy az erkolcs szo eltunt a katolikus kozbeszedbol is es most meglepetesszeruen felbukkant. Lehetne hivatkozasi alap a batrabb hasznalatara a szentbeszedekben, mert szobol ert az ember.
süti beállítások módosítása