Ha egy régióban paphiány van, miért nem küld oda misszióba papokat az Egyház?
2019. június 20. írta: Katolikus Válasz

Ha egy régióban paphiány van, miért nem küld oda misszióba papokat az Egyház?

39631_1.jpgA cikkünk címében szereplő kérdést a LifeSiteNews újságírója tette fel hétfőn a Vatikánban, a pán-amazóniai szinódus munkadokumentumának bemutatója kapcsán tartott hivatalos sajtótájékoztatón.

A szentszék képviseletében a kérdésre Fabio Fabene püspök (a képen balra) válaszolt:

Ami a papok más kontinensekről és más nemzetekből Amazóniába küldését illeti: misszionáriusok mindig is csinálták ezt, már az első evangelizáció óta. Azonban úgy hiszem, annak is eljön az ideje, ahogy azt maga a konzultáció[s anyag] is kéri, hogy helyi hivatások támadjanak és azok növekedjenek.

A pán-amazóniai szinódus június 17-én kiadott munkadokumentuma fel sem veti megvitatásra azt a lehetőséget, hogy az amazóniai régió paphiányát odaküldött papokkal orvosolják. A munkadokumentum ehelyett a helyi emberek között már házasságban élő, családos férfiak pappá szentelését javasolja, mint megoldásként megvitatandó pontot az őszi szinóduson.

A sajtótájékoztató másik szentszéki képviselője, Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkára (a képen jobbra) azonban hozzátette: "a válasz [ti. Fabene püspöké] helyes, abban az értelemben, hogy az egyik dolog nem zárja ki a másikat." A bíboros szerint ugyanakkor a pán-amazóniai régió helyi lakosainak "megbecsülése természetes módon magába foglalja a helyi hivatások elősegítését".

Az ügyben megszólalt Raymond Burke bíboros, az Apostoli Szignatúra előző prefektusa is. A bíboros szerint "nem őszinte" a szinódus szervezőitől, hogy azt állítják, az októberi püspöki gyűlés csakis az amazóniai régióra szűkítve fogja tárgyalni a papi cölibátus kérdését.

Ha a szinódus foglalkozni fog a kérdéssel, amiről azt gondolom, nem helyes dolog, úgy az egyetemes Egyház fegyelmeként fog foglalkozni vele.

- nyilatkozta a LifeSiteNews-nak Burke bíboros június 19-én.

Ami azt illeti, bizonyos püspökök Németországban már bejelentették, hogy ha a Szentatya az amazóniai régió papsága számára engedményeket tesz a tökéletes önmegtartóztatás kötelezettsége terén, úgy a német püspökök is kérni fogják ugyanezeket az engedményeket.

- tette hozzá.


(Források: LifeSiteNewsaica.org; A kép egy korábbi sajtótájékoztatón készült.)


Kapcsolódó cikkeink:
- Cikklistánk a készülő pán-amazóniai szinódusról

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása