A pán-amazóniai szinódus szervezője az eretnekvádakról, az evangelizációról, az Eucharisztiáról, és a papságról
2019. július 27. írta: Katolikus Válasz

A pán-amazóniai szinódus szervezője az eretnekvádakról, az evangelizációról, az Eucharisztiáról, és a papságról

1563961033.jpgNem fogják eltéríteni a pán-amazóniai régióról szóló szinódust azok, akik keményen bírálták a gyűlés munkadokumentumát - ígéri a La Croix szerint az osztrák Erwin Kräutler, a brazíliai Xingu nyugalmazott püspöke, az őszi szinódus szervezőbizottságának tagja és a munkadokumentum egyik szerzője (a kezdőképen balra).

Mi a régiónk népével törődünk. A szinódus ellenzői számára viszont az emberek által alkotott törvények és normák az elsődlegesek.

- nyilatkozta Kräutler püspök.

A püspök szerint a szinódus bírálói sohasem jártak az amazóniai régióban, és szándékukban sem áll a szinódus valódi kérdéseivel foglalkozni.

Kräutler visszautasítja a német Walter Brandmüller bíboros azon vádját, hogy a szinódusi munkadokumentum eretnekséget és újpogányságot képvisel. A szinódus szerinte a mélységeiben megtárgyalja majd az amazóniai régió erdőinek kizsákmányolását, és a térség drasztikus paphiányát. A püspök szerint ezek a kérdések az egész világ számára életbevágó fontosságúak.

Kräutler szerint az európaiak időnként nehezen értik meg az amazóniai bennszülöttek életmódját, pedig fontos lenne elfogadni, hogy az semmivel sem értéktelenebb a miénknél. "Ez szeretetteljes szolidaritásra és nyitottságra hív minket más kultúrák felé." - magyarázza a püspök.

Az evangelizáció mindenekelőtt azt jelenti, hogy 'felismerjük' Isten jelenlétét a különféle kultúrákban. Azt jelenti, hogy elkötelezzük magunkat amellett a szolgálat mellett, amelyet Jézus mutatott be a lábmosásnál.

- tette hozzá.

Mi nem akarjuk rákényszeríteni az életmódunkat a bennszülött emberekre, hanem velük együtt kell küzdenünk a jogaikért, különösen a jogaikért az ősi földjükhöz, amit az alkotmány kimond.

- mondja Kräutler.

A püspök a pán-amazóniai régió paphiányára a nős "kipróbált férfiak" ("viri probati") pappá szentelését látja megoldásnak. Kräutler szerint azonban ugyanezt pl. Ausztriában is helyes volna bevezetni, ahol a fogyatkozó létszámú papságra egyre több ellátandó plébániakerület jut.

Az ilyen papok, akik kék villogóval száguldanak plébániáról plébániára, hogyan vegyék át ma a bárányok szagát?

- teszi fel a kérdést, utalva Ferenc pápa szavaira.

Szerinte fontos észben tartani azt, hogy az Eucharisztia ünneplése azt jelenti, hogy egy adott közösség "a közösségtudat" (Gemeinschaftsbewußtsein) szellemiségében gyűlik össze.

Amikor azt mondjuk: 'A halálodat hirdetjük és megvalljuk a Feltámadásodat', a hangsúly a 'mi'-n van. A vasárnapi szolgálat két részből áll, az igeliturgiából és az Eucharisztia ünnepléséből. Kihagyni az Eucharisztia ünneplését Jézus kifejezett parancsa ellen való: 'Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre'.

- hangsúlyozza a püspök.

Kräutler püspök ismét leszögezi, hogy a "kipróbált nős férfiak" helyett ő inkább a "kipróbált házas személyek" kifejezést használja, mivel - mint mondja - az "kevésbé genderspecifikus".

A püspök ennek kapcsán megjegyzi, hogy az ő egykori egyházmegyéjében sok nő teljesít egyházi szolgálatot: vasárnaponként igeliturgiát végeznek, keresztelnek, keresztségre és bérmálásra készítenek fel, és a betegeket látogatják.

Mégis miért nem lehet felszentelni ezeket a nőket? De nemcsak kivételes esetekben, amikor paphiány van. A nők nem pótlékok az olyan időkre, amikor nincs elég férfi!

- szögezi le a püspök.

Az az érv, hogy az Utolsó Vacsorán nem voltak jelen nők, egyszerűen nem meggyőző. Ha ez lenne a döntő, akkor a nőknek még áldozniuk sem lenne szabad.

- teszi hozzá.


(Forrás és kezdőkép: La Croix)


Kapcsolódó cikkeink:

- Brandmüller bíboros: A pán-amazóniai szinódus munkadokumentuma "eretnekséget" és "aposztáziát" képvisel
- Müller bíboros: "A szinódus az Egyház megváltoztatását készíti elő"
- Erwin Kräutler püspök korábbi nyilatkozatai a pán-amazóniai szinódusról

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba carmarthen 2019.08.02. 15:36:28

youtu.be/1s1KPfTY6LU

onepeterfive.com/chief-exorcist-father-amorth-padre-pio-knew-the-third-secret/

(...)Secret of Fatima – connection with future

So many of you innocent and trusting souls fail to grasp the evil that is about to unfold. My children, and I include those reading these Messages for the first time, out of curiosity, who may feel a gap in your spiritual welfare, listen now.

You and your fellow brothers and sisters are being led into a world dictated by the group, foretold in the last Secret of Fatima, to which you are not privy, where you will soon find the following.

Your money will be worthless and the only way to trade will be in gold or silver.
You will need to pray in groups and find a sacred servant, brave enough, to stand up before the persecution
You must find shelters for prayer because your churches will be sold for monetary gain.
Hold onto Scripture, you may never have read them before, but be assured, copies will be impossible to buy in the future.
Set up Prayer Groups to pray for the salvation of mankind. In three years time you will understand why this is important.(...)
fatherofloveandmercy.wordpress.com/2011/01/01/media-and-other-censorships-to-come/

youtu.be/vIJHTQYQ6_k

youtu.be/JNS-qh_uSF8

csaba carmarthen 2019.08.04. 08:02:45

ÉN VAGYOK. Kicsim, fogadd békémet! Azért jöttem el hozzád, hogy egy kis vigasztalást kapjak szívedben. Szívemben van egy seb, amely elviselhetetlen... A vadállat követői ma meggyaláznak engem szeretetem Szentségében. Elárulják, leköpik a Szeretetet és rátaposnak. Most az ő gonosz kezükben vagyok. Tudod-e, hogy mit jelent ez? Örök áldozatom van kezükben. Megköveznek engem. Megesküdtek egymás között, hogy eltüntetnek engem tabernákulumomból. Figyeld meg! Közel van a nap, amikor hivatalosan kijelentik, hogy el kell távolítani engem tabernákulumomból és üres cintányért kell állítani helyemre... és be fog teljesedni Dániel próféta jövendölése. Leányom, soha ne gyengülj meg hitedben és hűségedben, soha ne aludj, soha ne kételkedj! Pihentess meg, kedvesem, pihentess meg!... IC

www.tlig.org/hu/humsg/hum876.html
süti beállítások módosítása