Mindenkit befogadó egyházat szeretne az ausztráliai Sandhurst új püspöke
2019. július 27. írta: Katolikus Válasz

Mindenkit befogadó egyházat szeretne az ausztráliai Sandhurst új püspöke

r0_683_2286_2305_w1200_h678_fmax.jpgA képen látható úriembert, Shane Mackinlay-t nevezte ki az ausztráliai Sandhurst egyházmegye püspökének Ferenc pápa, az előző püspök nyugdíjazása után. Mackinlay atya mostanáig a ballarati egyházmegye papjaként szolgált.

"Egy olyan egyház, amelyik nem fogad be mindenkit, elárulja a küldetését." - jelentette ki Mackinlay atya. "Mindenkit be kell fogadnunk." - tette hozzá.

A leendő püspök azt is leszögezte, hogy szívesen folytatna párbeszédet arról, hogyan lehetne a katolikus egyházat befogadóbbá tenni a bármilyen "genderű", hátterű, vagy szexuális irányultságú emberek számára.

Ugyanakkor vannak olyan értékek, amelyek kedvesek a számunkra, amelyeket az evangéliumokban láthatunk. Ezért meg kell erősítenünk ezeket az értékeket. Ez azonban vezethet oda és nem is jelentheti azt, hogy az emberek úgy kell, hogy érezzék, hogy nem látják őket szívesen, vagy nincs számukra hely az egyházközösségben az identitásuk miatt.

- nyilatkozta Mackinlay atya.

2020. októberére az ausztrál püspöki kar nemzeti zsinatot szervez, amin az ausztrál katolikus egyház jövőjét fogják megvitatni. A sandhursti egyházmegye Bendigo városának egyik plébániai közössége máris beadványt küldött a püspöki karnak, amiben arra kérik a püspököket, hogy segítsék elő, hogy az Egyház befogadóbb legyen az "LMBTIQ+ közösség" tagjaival szemben.

A bendigoi plébánia hívei a beadványban azt is kérik a püspököktől, hogy vitassák meg a házas férfiak pappá szentelésének, valamint "a papi vezetésben a nagyobb női képviselet" lehetőségét - írja a helyi Bendigo Adviser híroldal.

Az egyházmegye leendő püspökeként Mackinlay atya az egyetértését fejezte ki abban, hogy ezeket a témákat meg kell vitatni.

Nem hiszem, hogy bármelyikre is olyan nyilvánvaló vagy egyszerű válasz lenne, amivel az összes aggályunkat kipipálhatjuk. Inkább azt gondolom, mindenképpen meg kellene vitatnunk mindegyiket, és meg kellene hallgatnunk mindent, amit csak valaki elénk tár. Szerintem az ilyen párbeszéd nagyon egészséges.

- jelentette ki az atya.

Az egyik [jó?] dolog ebben az új pozícióban az, hogy ott leszek a nemzeti zsinaton, és várom már, hogy résztvehessek ezekben a beszélgetésekben akkor is, és addig is.

- tette hozzá Mackinlay.

Shane Mackinlay atyát hivatalosan október 16-án fogják felszentelni a sandhursti egyházmegye püspökévé, Bendigo város Szent Szív Katedrálisában.


(Forrás és kezdőkép: Bendigo Advertiser)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.