Vatikáni akadémia elnöknője: a nemzeti politika idejétmúlt és "rettenetes", a Vatikán a nemzetközi szervezetekre fókuszál
2017. május 03. írta: Katolikus Válasz

Vatikáni akadémia elnöknője: a nemzeti politika idejétmúlt és "rettenetes", a Vatikán a nemzetközi szervezetekre fókuszál

Éles kontraszt fedezhető fel a következő, a Crux katolikus híroldalról származó tudósítás tartalma, és az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa, Robert Sarah bíboros egy héttel ezelőtti interjújában megfogalmazottak között. Az alábbi cikk elolvasása előtt mindenképpen ajánljuk a Sarah bíboros nyilatkozatáról írt beszámolónk elolvasását.

pas_0673_1493718941.jpgA Társadalomtudományok Pápai Akadémiájának elnöknője, Margaret Archer azt mondja, a katolikus egyház olyan nemzetközi NGO-kat (non-governmental organization = nem-kormányzati szervezet) céloz meg, mint amilyen az Egyesült Nemzetek Szervezete, hogy társadalmi változásokat elindító intézkedéseket propagáljon. Az elnöknő szerint az emberi társadalmat érintő legnagyobb problémák - amelyek szerinte: a széndioxid-kibocsátás, a menedékkérők ügye, és a terrorizmus - nemzetközi, és nem pedig nemzeti kihívások.

Archer, a Vatikán legmagasabb tisztséget betöltő női vezetője kedden arról beszélt, hogy az olyan nemzetközi szervezetek megerősítése, mint az ENSZ, az egyetlen mód a globalizáció problémáinak kezelésére. Archer azt is előrevetítette, hogy "elmozdulás fog történni abba az irányba, hogy egyre több és több végrehajtói jogkört" kapnak ezek a nemzetközi szervezetek.

Az angol nemzetiségű Archer azt mondta: az Egyháznak "ott kellene hagynia a nemzeti kormányokat, ahol vannak", és helyettük nemzetközi szervezetek befolyásolására kell törekednie (mint amilyen az ENSZ is), hogy azok "globális társadalmi változást hozó" intézkedéseket fogadjanak el. Hozzátette: a nemzetek szintjén zajló politika "rettenetes" állapotokat mutat.

"Itt van a Brexit. Itt van a Frexit (Frexit = francia Brexit - szerk.). Európa széttöredezik." - mondta, közvetlenül utalva a 2016. júniusi brit népszavazásra az Európai Unióból való kilépésről, valamint az elmúlt héten tartott francia elnökválasztásra, ami két "kívülállót" - a nacionalista Marine Le Pent, az euroszkeptikus Nemzeti Front politikusát, és a korábbi befektetési bankár Emmanuel Macront, a centristát és korábbi szocialistát, aki saját pártja alapítója - juttatott a második fordulóba.

Archer szerint a választókat "idegengyűlölő szenvedélyekkel" korbácsolták fel a különféle régiókban, ami megnövelte a választási arányt olyan vidékeken, mint amilyen például északkelet Anglia. Szerinte Franciaországban ugyanez történt, ennek eredménye, hogy hosszú idő óta ezen a választási fordulón volt a legmagasabb a részvételi arány.

"Az emberek tehát tudatában vannak, hogy nagy dolgok történnek: az EU elhagyása, kiábrándulás az európai eszmékből, országok közötti új szövetségi formák megszületése - de ezek nem adnak az embereknek semmit" - mondta Archer.

"Ami azt illeti, azok, akik a kilépésre szavaznak, fel fognak ébredni, és sokkos állapotba kerülnek majd, mert ez már most folyamatban van." - folytatta Archer. "Nézzék meg a font és dollár árfolyamarányát az euróéhoz képest... A britek máris rosszabbul állnak gazdaságilag, amit akkor vesznek csak észre, amikor majd nyaralni mennek. És ez a paradoxon."

Archer - és az akadémia kancellárja, az argentin Marcelo Sánchez Sorondo püspök - vezetése alatt az intézmény sokkal hajlandóbbnak mutatkozik erőteljes politikai állásfoglalások megtételére. 2016-ban az akadémia vezetése attól sem riadt vissza, hogy egy vatikáni konferenciájukra előadónak hívják (az amerikai demokratapárti liberális) Bernie Sanderst, épp az elnökjelölti kampánya közepén.

Archer a fentiekről egy április 28-a és május 2-a között tartott akadémiai tanácskozás záró sajtótájékoztatóján beszélt, amely találkozó a "A részvételi társadalom felé: új utak a társadalmi és kulturális integrációhoz" címet viselte.

Az elnöknő arról is beszámolt, hogy az akadémia tagjai a XIX. és XX. századokban a szegények megsegítésére létrejött jóléti államok túlhaladottságáról beszéltek. Az elnöknő szerint ugyanis "Ez nem teszi lehetővé számukra [ti. a szegények számára - szerk.], hogy résztvevők legyenek a társadalomban. A legjobb esetben is csak a túlélésüket teszi lehetővé, az élet pedig több, mint puszta túlélés." - mondta Archer. "A segítségnyújtás egy felülről lefelé irányuló megoldás. Ez volt tehát a motivációja a részvételi társadalomról szóló konferenciának."

Az elnöknő szerint Ferenc pápa "nem akarja a puszta pénzadományozás leegyszerűsítő megoldását, mert az amúgysem tart örökké". A pápa korábban üzenetet is küldött a konferenciára, amiben azt írta: "a huszonegyedik század elején az igény az új humanizmusra mindennél erősebben érződik".

"A járványszerűen növekvő társadalmi egyenlőtlenségek, a migráció, az identitáskonfliktusok, az új rabszolgaság, a környezeti kérdések, valamint a bio-politikai és bio-szabályozási problémák csupán néhányak azon témák közül, amelyek ma aggasztanak minket" - írta a pápa.

"Ilyen kihívásokkal szemben pusztán javítgatni a gondolkodás régi kategóriáit, vagy kifinomult kollektív döntéshozatali technikákat használni nem elegendő; meg kell próbálnunk új utakon járni, amiket Krisztus üzenete inspirál" - írta Ferenc pápa.

Archer szerint ahogy Európa "egyre gyengébbé és töredezettebbé válik", új utatkat kell kitalálni a nemzetközi problémák kezelésére. "A multinacionális pénzügyi kapitalizmus idején egyetlen nemzet sem képes nemzeti szinten működni - az egész globalizált." Mivel azonban nincs "világkormányzat" - mondta Archer - az olyan nemzetközi NGO-k, mint az ENSZ és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) az egyedüli autoritások, akik a feladatokat megoldhatják.

"Széndioxid-kibocsátás, menedékkérők, terrorizmus: ez a három legnagyobb problémánk, és ezek mind nemzetközi problémák, és nem nemzeti problémák" - mondta Archer.

Archer szerint az Egyház "rendkívül bölcs volt", mivel "nem foglalkozott azzal, hogy közvetlen hatást gyakoroljon a nemzeti kormányokra, hanem ehelyett nemzetközi nem-kormányzati szervezetekre fókuszált: az ENSZ-re, az ILO-ra, és a többi más ügynökségre." Az elnöknő két példát is említett: az első a Vatikán és más egyházi csoportok résztvétele a 2015-ös párizsi klímacsúcson, a másik az Egyház igyekezete, hogy az emberkereskedelem témája az ENSZ Fenntartható Fejlődés Céljai közé kerüljön. (A Szentszéknek az ENSZ Fenntartható Fejlődés Céljaihoz fűződő  kétarcú viszonyáról lásd a tegnapi cikkünket.)

Az elnöknő azt mondta, az ENSZ akkori főtitkára, Ban Ki-moon személyesen említette neki, hogy nem volt túlzottan optimista annak kapcsán, hogy sikerül-e a nemzeti kormányokat meggyőzni arról, hogy az emberkereskedelem elleni törekvéseknek magas prioritást adjanak - de végül ez sikerrel járt.

"Figyeljék a munkánkat, mert vannak további terveink is az ENSZ és a nemzetközi NGO-k számára." - zárta sejtelmesen mondandóját a Társadalomtudományok Pápai Akadémiájának elnöknője, Margaret Archer.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária Orlay 2017.05.05. 14:29:36

Ez egy érdekes oldal. Visszajöttem, megnézem ki mit írt. Én is küldtem kommentet és tegnp 10 valakinek "tetszett" ami írtam. Ma gondoltam megnézem mi ki mit írt, és hozzá akartam szólni V. Piuszhoz, és csdálkozva látom,hogy ezek nem katolikus válaszok, amit látok. Én egy valódi katolikustól idéztem, és kitörölték? Nemcsak sütiket használnak ezen az odalon ezek szerint.

willson 2017.05.05. 17:55:53

@Mária Orlay: Nagy fába vágtad a fejszédet, ha megkísérled meghatározni, hogy (itt) ki vagy mi katolikus... Ez az oldal, meglátásom szerint, a modern egyház agóniájáról szól. A valódi katolikusok 99%-a a szenvedő- és a megdicsőült egyházban van, ott találsz pápát, akinek a szándékára imádkozva teljes búcsút nyerhetsz, szent teológusokat, kiknek "kommentjeik"-ből tudsz tájékozódni az isteni igazságok felől, példaadó szenteket, akiknek élete formálhatja a tiédet... stb.
Ezek az oldalak itt a harcról szólnak!
"Forr a bor" ... Tudjuk, Ki győz, de addig szenvedünk egy keveset a békétlenség miatt.
süti beállítások módosítása