André-Joseph Léonard érsek, a jó pásztor
2017. május 06. írta: Katolikus Válasz

André-Joseph Léonard érsek, a jó pásztor

Az Egyház erejének és válságának tükre egy modern főpapi sorsban

2016-01-04-eli.jpgNemrég egy szöveges fényképet tettünk közzé a Facebook oldalunkon, amin félmeztelen és agresszív LMBT-aktivisták vízzel locsolnak le egy ezt békés imával tűrő katolikus papot. Mint a hozzászólásokból kiderült, az eset többek számára nem volt ismert, így mi is hozzászólásban kifejtettük a támadás részleteit.

Eszerint a támadás 2013. április 23-án történt André-Joseph Léonard belga érsek ellen, egy brüsszeli katolikus fórumon. A félmeztelen FEMEN aktivisták az érseket - utólagos közleményük szerint - egy három héttel korábban adott interjúja miatt támadták meg, amiért az érsek azt merte mondani (az Egyház tanításával összhangban), hogy a tartósan saját nemükhöz vonzódó embereket Isten cölebsz életmódra hívja. Kijelentését az LMBT-aktivisták homofób megnyilvánulásnak bélyegezték. A támadásról részletesebb beszámolót és további képeket többek között a LifeSiteNews is közölt.

archbishop-10.jpgMiközben az érsek a támadást imádsággal tűrte, a fórumon megjelent hívek nem maradtak tétlenek: kezdeti megrökönyödés után végülis erővel elrángatták az LMBT-aktivistákat. Beszédes pillanat következett ezután: amikor a csuromvizes Léonard érsek látta, hogy egyik támadójának vizespalackja a Szűzanyát formázza (lásd a jobboldali képet), felemelte a padlóra hajított palackot, és tisztelettel megcsókolta azt. Az előadását végül némi szárítkozás után, de szintén megtartotta.

Érdemes Léonard érsekről a támadáson túl is többet tudnunk.

André-Joseph Léonardot 2010. február 27-én XVI. Benedek pápa nevezte ki a Mechelen-Brüsszel érsekség élére. Amellett, hogy Léonard érsek már a kinevezésekor ismert volt hithűségéről, a személyi változás az érsekség élén különösen nagy fellélegzést hozott sok hívő számára: elődje az érseki székben ugyanis a 2010-ben, 75 éves kora miatt nyugdíjazásra került Godfried Danneels bíboros volt, akinek vadliberalizmusa és botrányai hosszú időn keresztül jelentettek fájó pontot a katolikus hívek számára. Danneels bíborosról részletesen írtunk mi is az egyik márciusi cikkünkben (a cikket tanulságképpen erősen ajánljuk elolvasásra).

Léonard érsek 2015-ben maga is betöltötte a 75. életévét, emiatt azévben ő is nyugdíjba kényszerült. Utódja az érsekségben a szintén liberalizmusáról ismert Jozef De Kesel lett, akit 2016. novemberében Ferenc pápa pápaválasztó bíborossá is emelt. De Kesel már korábban, 2010. szeptemberében nagy feltűnést keltett, amikor nyilvánosan arról értekezett, hogy a cölibátust a papságban önkéntessé kellene tenni. Közismert továbbá az is róla, hogy erős támogatója Walter Kasper bíboros azon javaslatának, hogy az újraházasodott elvált személyek (az "irgalmasság" nevében) szentáldozáshoz járulhassanak.

Sokatmondó azonban Léonard érsekről az a tény, hogy a mindössze öt év alatt, amíg a belga egyházat vezethette, az érsekségében a papi szeminaristák száma tizennégyszeresére (14!) emelkedett. Liberális elődje, Godfried Danneels nyugdíjba vonulásakor a Mechelen-Brüsszel érsekségnek mindössze 4 szeminaristája volt. 2015-re, Léonard érsek ideje alatt, ez a szám robbanásszerűen 55-re emelkedett.

Nem kis szerepe volt ebben nemcsak Léonard érsek hithűségének, de harcos és jó pásztor természetének is. Miközben az érseket liberális körök az Egyházon belülről és kívülről egyaránt támadták, helytállása a papi hivatást fontolgató fiatal férfiak számára komoly megerősítést jelentett. Amikor a francia Famille Chrétienne magazin nem sokkal a 2015-ös nyugdíjáza után arról kérdezte az érseket, hogy mivel tudta elérni, hogy a papi hivatások száma ilyen feltűnő és hirtelen növekedésnek indult, a válaszában Léonard érsek maga két tényezőt említett.

Ahogy az érsek elmondta, szemináriumi tanárként mindig közel állt a kispapokhoz, érsekként pedig "természetes módon" megtartotta ezt a hozzáállását. Emellett, amikor valakiben felmerült a papi hivatás gondolata, Léonard érsek sohasem hivatástisztázóhoz küldte a fiatalembert, hanem személyes beszélgetésre invitálta saját magához. Ahogy az érsek az interjújában fogalmazott: "Amikor egy férfi oda akarja adni az életét Krisztusért, a püspöknek kell fogadnia őt!". Hozzátette, hogy ez a személyes kapcsolatteremtés a püspökkel nagyban segíti megerősödni az érdeklődőt abban, hogy pozitív életdöntést hozzon.

Amikor ugyanezen interjúban az érseket az őt érő támadásokról kérdezték (amelyek nagymértékben az előd, Danneels bíboros érsek kétes szellemiségéhez és hozzáállásához szokottak felől érték őt), Léonard érsek Szent Pál intését idézte, ami szerint "ne hasonuljatok a világhoz" (Róm 12,2), hozzátéve: "Jézus nem sikert ígért nekünk, hanem ellenkezést". Mi több, az érsek egyenesen azt állította: mivel a Szentírás figyelmeztet minket arra, hogy meghasonlások szükségszerűen támadnak majd, ő maga aggódna is amiatt, ha nem lennének ellenzői annak, amit és ahogyan csinál.

A 2015. őszén lezárult két családszinódus kapcsán Léonard érsek az interjúban súlyos véleményt fogalmazott meg: "Némiképp csalódottá tett a tény, hogy zavart keltettünk a legkényesebb pontokban. A püspökök azt mondták nekem, hogy a szöveget szándékosan zavarosra írták át, hogy azt különféle módokon értelmezhessék." Az érsek ennek kapcsán arra is figyelmeztetett, hogy a zavar az efféle alapvető kérdésekben olyan gyakorlatokhoz vezethet, amelyeket "ha egyszer bevezetünk és meghonosítunk, nagyon nehéz lesz majd helyrehozni".

Léonard érsek elítélően szólt az Egyház gyakorlatának decentralizációjáról is, amelyet a szinódusokon néhány atya szorgalmazott (és amely az Amoris Laetitia szinódus utáni pápai buzdítás 2016-os közzététele óta immár pápai jóváhagyással a szemünk előtt zajlik világszerte az Egyházban): "Ez nem jó ötlet. Nem értem, hogyan változhat a gyakorlat egyik országról a másikra, vagy egyik kontinensről a másikra. Rendkívül kockázatosnak tartom, hogy a nyugati országok szabadkezet kapjanak egy sokkal rugalmasabb gyakorlathoz. ... Ez nagy botrány lenne!"

Az érsek elítélte az "irgalom" és a "lelkiismeret" hamis elképzeléseit is, amelyeket szintén egyes atyák népszerűsítettek a szinódusokon. Léonard érsek kijelentette, hogy "az irgalom előfeltételezi a lelkiismeret meglétét", hozzátéve, hogy "az irgalomnak csak akkor van értelme, ha a benne részesített tisztában van azzal, hogy szüksége van rá" (azaz a megtérés szándékával őszinte bűnbánatot gyakorol). Az érsek javaslata szerint ezért "kateketikai erőfeszítésekre" lenne szükség ahhoz, hogy helyreállítsuk a "bűn" ma már gyakran elfelejtett koncepcióját.

Nyugalmazása előtt, utolsó érseki intézkedéseként, Léonard érsek Szűz Mária Szeplőtelen Szívének ajánlotta fel az érsekségét, 2015. december 8-án. Tettét azzal magyarázta, hogy Belgium "Máriától két hivatalos látogatásban is részesült: Beauraing-ban és Banneux-ban. Ha Mária számára fontos volt, hogy kétszer is meglátogassa ezt az országot, úgy [Belgium] valószínűleg nagy szükségben szenved."

Isten áldja André-Joseph Léonard nyugalmazott érsek atyát, és az Egyház minden jó pásztorát!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása