Ferenc pápa: Felül kellene vizsgálni az Egyház "igazságos háborúról" szóló tanítását
2017. szeptember 09. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa: Felül kellene vizsgálni az Egyház "igazságos háborúról" szóló tanítását

gettyimages-669055094-800x500.jpgFelül kellene vizsgálni az Egyház "igazságos háborúról" szóló tanítását Ferenc pápa szerint.

A Szentatya az új interjúkötetében nyilatkozik így, amelyet a francia újságíró és szociológus Dominique Wolton állított össze "Politika és társadalom" címmel, a pápával két éven át folytatott beszélgetéseiből.

A tanítás felülvizsgálata mellett Ferenc pápa azzal érvelt: "Egyetlen háború sem igazságos. Az egyetlen igazságos dolog a béke."

A Katolikus Egyház Katekizmusa a kérdésben ezt tartalmazza:

2309. A haderővel történő törvényes önvédelem szigorú föltételeit nagyon komolyan mérlegelni kell. Az ilyen döntés súlyossága az önvédelmet az erkölcsi törvényesség nagyon szigorú föltételeihez köti. Egyidejűleg kell együtt lennie a következő föltételeknek:

- a támadó fél által egy nemzetnek vagy a nemzetek közösségének okozott kár tartós, súlyos és kétséget kizáró;
- a megfékezésre bevetett minden egyéb eszköz használhatatlan vagy hatástalan;
- a kedvező kimenetelnek komoly esélyei vannak;
- a fegyverek alkalmazása nem okoz súlyosabb kárt és zavart, mint maga a megszüntetendő rossz. A modern pusztító eszközök hatékonysága nagyon súlyosan esik latba e föltétel mérlegelésében.

Ezek az "igazságos háború" doktrinájában fölsorolt hagyományos elemek.

Az erkölcsi megengedettség e föltételeinek elbírálása azok okos ítéletére tartozik, akik felelősek a közjóért.

Az igazságos háború elvével korábban már külön posztban foglalkoztunk.


Meghökkentő részletek a könyvből

Mint szinte valamennyi terjedelmesebb megnyilvánulásában, Ferenc pápa e kötetben is meghökkentő gondolatokkal jelentkezik.

Egy a kötetből még a hivatalos megjelenése előtt kikerült részletben a Szentatya arról számolt be, hogy 42 éves korában egy zsidó pszichoanalítikus hölgy kezelte őt fél éven át, heti rendszerességgel. Az ezalatt szerzett jó tapasztalatai alapján megerősítve az interjújában Ferenc pápa dícséri a pszichoanalítikusokat, amiért képesek "nyitottnak lenni a humanizmusra és párbeszédben lenni más tudományokkal", különösen "az orvostudománnyal és a homeopátiával" (a homeopátia a jelenlegi tudásunk szerint káros és nyerészkedő áltudomány).

Ugyanitt a pápa azt is kifejti, hogy a világ legnagyobb fenyegetésének a pénzt tartja. Ahogy mondja, Máté evangéliumában Jézus, amikor az emberek szeretetének és hűségének megosztottságáról beszél, nem "a feleséged és Isten" közötti, hanem a pénz és Isten közötti választást említ.

"Ez világos. Ez a két dolog ellentétben áll egymással." - mondja Ferenc pápa. Arra a kérdésre, hogy ha így van, miért nem követik ezt az elvet a hívek, a Szentatya azt válaszolja: mert egyes egyháziak inkább csak a testi bűnökről prédikálnak. "Nagy veszély a prédikátorok és tanítók számára, hogy középszerűségbe esnek", azaz hogy csak azokat a bűnöket ítélik el, amik "az övön aluli" (értsd: szexuális) dolgokat érintenek.

"De azok a más bűnök, amik a legkomolyabbak: a gyűlölet, az irigység, a büszkeség, az önteltség, mást megölni, elvenni egy életet ...ezekről nem nagyon beszélünk." - mondja a Szentatya. "A legtöbb kis bűn a test bűne, mert a test gyenge. A legveszélyesebb bűnök az elme bűnei."

Korábban beszámoltunk már Ferenc pápa sajátos nézeteiről, amelyeket az interjúkötet tanúsága szerint az Egyház hagyományának növekedéséről és a tradicionalizmusról vall.


A cikkünk forrásai:
Catholic News Service - első és második rész
Catholic Herald

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása