"Progresszív" katolikusok ellenlevele a filiális korrekcióval szemben
2017. október 20. írta: Katolikus Válasz

"Progresszív" katolikusok ellenlevele a filiális korrekcióval szemben

gettyimages-172048773-800x500.jpgA filiális korrekció érveinek megválaszolása helyett Ferenc pápa személye mellett áll ki egy új, közös levelében több, mint 150 katolikus személyiség, köztük az Egyház nyolc püspöke (melyek közül három is magyar).

Ahogy írják: "Az ön lelkipásztori kezdeményezéseit és azok teológiai indoklását jelenleg vehemens támadások érik az egyház egy csoportjából. Ezzel a nyílt levéllel szeretnénk kifejezni a hálánkat az ön bátor és teológiailag hiteles pápai vezetéséért."

Az aláírók gratulálnak a pápának "a római katolikus egyház lelkipásztori kultúrájának átalakításáért", hozzátéve: "Osztozunk az ön álmában."

Az aláírók között Iby Pál, Eisenstadt magyar származású emeritus püspöke, Helmut Kratzl, Bécs segédpüspöke, valamint a váci püspök, Beer Miklós, és a pannonhalmi apát, Várszegi Asztrik is szerepelnek. A levélnek más magyar vonatkozása is van: ahogy azt a tudósító Catholic Herald is kiemeli, a prominens aláírók között hazánk korábbi köztársasági elnöke, Sólyom László is szerepel.

Ahogy a Catholic Herald rámutat, az aláírók között disszidens, abortusz- és fogamzásgátlás-párti "progresszív" teológusok szerepelnek, köztük Martha Heizer, akit maga Ferenc pápa közösített ki az Egyházból, amiért a saját otthonában "magánmiséket" szervezett, papok részvétele nélkül.

A kezdeményezés Ausztriából, Bécsből indult. Az elindítója, a katolikus pap és teológus Paul Zulehner úgy fogalmazott, a kezdeményezéssel hangot akartak adni "a csendes támogató többségnek". Teológusként Zulehner a nők pappá szentelésének szószólója.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bálint József II. 2017.10.26. 20:58:27

Várkonyi: valószínűleg zsidó. Iby: régi progresszív, Zulehner-féle katolikus.
Zulehner: eretnek. Sólyom: sohasem volt katolikus. Beer: muszlim színesbőrűkeket kíván rászabadítani áldott szent Magyarországunkra.
Szóval: A megvert rongyos sereg ezekhez képest egy diadalmas armada.
Szánalmas.
süti beállítások módosítása