Müller bíboros: A reformáció "forradalom volt a Szentlélek ellen"
2017. október 26. írta: Katolikus Válasz

Müller bíboros: A reformáció "forradalom volt a Szentlélek ellen"

p15-muller-800x500_1.jpgA német Gerhard Müller bíboros szerint a protestáns reformáció nem "reform" volt, hanem "a katolikus hit alapjainak teljes megváltoztatása".

A Hittani Kongregáció előző prefektusa a La Nuova Bussola Quotidiana olasz weboldalon fejtette ki a reformációval kapcsolatos gondolatait. A bíboros szerint a mai katolikusok gyakran "túlzott lelkesedéssel" beszélnek Luther Mártonról, elsősorban teológiai ismeretek hiánya miatt.

Ahogy fogalmazott:

Rengetegen túlzott lelkesedéssel beszélnek Lutherről, anélkül, hogy pontosan ismernék a teológiáját, a problémásságát, és ennek a mozgalomnak a katasztrofális hatásait, amely [mozgalom] keresztények milliói és az Egyház közötti egység lerombolását képviselte.

Müller bíboros írása azután jelent meg, hogy az olasz püspöki kar főtitkára, Nunzio Galantino püspök azt nyilatkozta, hogy "a Reformáció, amit Luther Márton 500 éve megvalósított, a Szentlélek eseménye volt", hozzátéve ehhez, hogy "A Reformáció annak az igazságnak felel meg, ami szerint 'Ecclesia semper reformanda'" ["Az Egyházat állandóan meg kell újítani." - KV szerk.]

Müller bíboros határozottan visszautasítja ezt a nézetet, azt állítva, hogy tévedés azt gondolni, hogy Luther szándéka pusztán annyi volt, hogy a búcsúkkal való visszaélések és a reneszánsz egyház bűnei ellen küzdjön.

"Visszaélések és rossz tettek mindig is voltak az Egyházban. Isten kegyelme és a szentségek miatt vagyunk a Szent Egyház, de valamennyi egyházi személy bűnös, valamennyi megbocsájtásra, bűnbánatra és vezeklésre szorul." - írja a bíboros.

Luther azonban feladta "a katolikus hit, a Szentírás, az Apostoli Hagyomány, a pápák és zsinatok Tanítóhivatala, a püspöki hivatal összes elvét" - teszi hozzá.

A bíboros szerint éppen ezért elfogadhatatlan azt mondani, hogy Luther reformja "a Szentlélek eseménye volt", mivel "a Szentlélek segíti az Egyházat fenntartani az Ő folytonosságát, az Egyház tanítóhivatalán keresztül".

Müller bíboros említést tett "a mai zűrzavarról" is, amiben "sokan a valóság felülírásáig jutottak: azt hiszik, hogy a pápa tévedhetetlen, amikor magánnyilatkozatot tesz, de amikor a pápák a történelem során a katolikus hitet terjesztették elő, arra azt mondják, hogy nem tévedhetetlen."

Gerhard Müller bíboros az idén tavasszal megjelent interjúkötetében is úgy nyilatkozott a reformáció idei, 500. évfordulójáról, hogy "Nekünk, katolikusoknak, semmiféle okunk nincs arra, hogy ünnepeljük 1517. október 31-ét."

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

==T== 2017.10.27. 23:50:52

Korrekt beszéd a Bíborostól.

Sem katolikusként, sem magyarként semmi ünnepelni valónk nincs a reformáción.

Más.

Berta Zsolt pedig a facbook-os kommentjében butaságokat ír. A legnagyobb ez:

"Harmadrészt Luther - és a többi reformátor - valóban elutasította azokat a pápai bullákat, zsinati határozatokat, egyházi szokásokat, amelyek a Bibliával nem egyeztethetők össze. De a Szentírást a legnagyobb tiszteletben tartotta ő is, és a többiek is."

Kálvin tanításának - amikben elvileg ő hisz - gyakorlatilag nemhogysemmi köze nincs Krisztustanításaihoz, de a predesztináció gyakorlatilag lábbal tipor mindent, amit az Evangélium ír, vagyis szó nincs arról, hogy tiszteletben tartották volna a szentírást. Az eleve errendelés tana arra volt jó, hogy isteni akaratot - ezáltal legitimációt - tulajdonítsanak pl. annak, hogy egy kereskedő vagy egy főúr a régi katolikus tanok alapján etikátlan módon jelentős vagyonra/hatalomra tett szert.

Az Ószövetséghez visszanyúlás - mely a legtöbb protestáns és neoprotestáns felekezetnél igen hangsúlyos - szintén oylanelem, ami számomra kétségbe vonja az Új Testamentum - pláne annak szemmemének - tiszteletét.

Nézetem szerint a protestáns mozgalmak alapvetően világi célokat szolgáltak. Egyfelől egyes nagyobb hatalmú főurak még nagyobb hatalmúak legyenek, másfelől az Egyház erkölcsi béklyói alól való megszabadulást, hogy ezáltal - részben az Egyháztól és a katolikusoktól elrabolt vagyon felhasználásával - fejest lehessen ugrani a megszülető kapitalizmusba.

A hazai protestantizmus is erről szólt. Mohács után, ahol a király mellett ott maradt a harctéren a hazai katolikus főpapság zöme, a megmaradt főurak megpróbálták átvennia hatalmat a törvényes katolikus uralkodótól. Ehhez pedig jól jött az Egyházból való kiszakadás lehetősége. Az sem véletlen, hogy a hazai protestantizmus terjedését jelentős részben a Porta (azaz a törökök) támogatták, mert jól látták, hogy megoszthatják vele az országot, amelynek protestáns felét sikerült is vazallus államként csatlóssá tenni.

Sajnos ez a 150-200 év vezetett a korábban fél évezreden áterős ésegységes Magyar Királyság eljelentéktelendéséhez, az etnikai magyar dominancia megszűnéséhez majd később a Trianoni döntéshez. Mindezeken túl jelentősmagyar reneszánsz és gótikus építészeti és más kulturáis emlékek megsemmisüléséhez.

Hun Félix 2017.10.28. 09:52:49

A katolikusok helyében - azoknak mondom, akik egyetértenek a fenti káromlással, ami Müller bíborostól származik - inkább azzal foglalkoznék, hogy milyen volt a pápaság és általában a katolicizmus a XVI. században. És azon sajnálkoznék. És azt mondanám, hogy a reformációra szükség volt.

William Kidd 2017.10.28. 13:35:50

@==T==: Szamomra unnep, hogy a kapzsi, penzehes, eltevelyedett katolikus egyhazban voltak igaz emberek, mint peldaul Luther, akik felhivtak a figyelmet a torz es eltevelyedett dolgokra. Buszke vagyok ra, hogy a reformatus egyhaz mindig is kotodott a magyar nep lelkuletehez, harcaihoz, melyeket mindig igaz ugyekert es a szabadsagert folytatott.

Godzsa József 2017.10.28. 13:41:59

Kiegészítésként:
- Természetesen voltak visszaélések az Egyházban: amíg a keresztényeket üldözték, csak az igaz hívők csatlakoztak hozzá. Később mint államvallás beférkőztek a hatalomra/gazdagságra vágyók (pl. a német-római császárok nevezték ki a püspököket is – nem kis küzdelembe került ennek megszüntetése (wormsi konkordátum).
- Luther nem akart egyházszakadást, az a Fugger bankárcsalád hathatós „ösztönzésére” alakult így.
- A búcsúcédulák bevételének jelentős részét a török elleni harcok támogatására fordították (egyedül a pápa támogatta a török elleni harcot!).
- Az 1456-os nándorfehérvári győzelemben jelentős szerepe volt a pápa által küldött Kapisztrán Szent Jánosnak, akinek földi maradványait a török elől Újlakról Nagyszöllősre menekítették, amelyet ott a reformáció megjelenésekor a szemétdombra dobtak.
- A gyilkos küzdelmek nem az ellenreformáció következménye (már a husziták tömegesen gyilkolták a szerzeteseket).
- Mindezek ellenére: ne a keresztények viaskodjanak most egymással, van itt épp elég ellenség kívül és belül egyaránt!

főpilóta 2017.10.28. 22:52:49

@Hun Félix: Ja a magadfajta kommunistáknak.

főpilóta 2017.10.28. 23:00:21

A reformátusok annak a kornak a kommunistái voltak. Mindig ugyanaz a fajta népség követel változásokat, és lázad az eredetihez, a természeteshez képest. A refcsik azért, mert nem voltak igazi hívők. Csak anyagi szempontból nézték az Egyházat - mint a komcsik mindent -, nem látták benne Krisztust. Hát kreáltak egy másik egyházat és beletették a maguk Krisztusát. Édesanyja, Szűz Mária nélkül, csodákat tévő, vagy épp mártír szentek nélkül. Mindent lefejtettek az Egyházról, ami többé tette a sárban csúszó-mászó földi életnél. Mindent, amihez hit kellett. A református egyház sokkal inkább párt, mint egyház.

Hun Félix 2017.10.30. 10:47:40

@főpilóta: Miért gyűlölködsz? Mi szükség van az emberek egymás ellen fordítására? A reformáció nélkül most hol lennél?

főpilóta 2017.10.30. 12:29:31

@Hun Félix: Nem gyűlölködöm, és a reformáció nélkül előbbre lennénk.

Hun Félix 2017.10.30. 15:35:11

@főpilóta: Pedig a feudalizmusból a reformáció polgári világa hozta meg az előrelépést. Egyáltalán a modern Európa a reformáció terméke.

főpilóta 2017.10.30. 18:23:09

Az emberiség történetében előre lépés nem volt. A Teremtéskor volt tökéletes, a Bűnbeesés óta hanyatlik az emberiség a világ végéig. Ennek része a reformáció is. Azt kb. elfogadom, hogy a modern Európa a reformáció terméke. Olyan is...

smartdrive 2017.10.31. 14:36:26

a ministránsfiúk seggbekúrása pedig a katolicizmus szexuális forradalma?

Hun Félix 2017.12.23. 16:20:47

@főpilóta: A teremtésben Isten mindent tökéletesnek teremtett, ahogyan mondod. Ez igaz, mert a Biblia írja. Azt viszont nem kellett volna írnod, hogy a bűneset óta minden egyformán rossz, vagy csak rosszabb lenne. Ugyanis a Biblia ír Istennek tetsző királyokról és istenfélő uralmukról, ami előrelépés a korábbi pogánysághoz képest. A Biblia alapján az emberiség története hullámos, és nem egyenletesen lejtő. Itt tehát nem az igazságot mondtad, vagyis vétkeztél Isten előtt. Mert mást mondtál, mint ami a Bibliában van. Aki pedig eltér Istentől bűnös. Ha ezt a bűnödet nem rendezed Istennel, akkor bűnbocsánat nélkül nem kerülhetsz Isten színe elé. Bűnbocsánat nélkül csak az ördöghöz kerülhetsz. Vagyis térj meg, és máskor vigyázz mit beszélsz, a saját érdekedben.
Ott is gonosz vagy, hogy a pápaság és a katolicizmus reneszánsz-kori romlottságát nem nevezed bűnnek, de az azt elítélő és kijavítani hivatott - Isten által elindított - reformációt az emberiség hanyatlásának nevezed. A Biblia erre azt mondja, hogy jaj annak, aki a jót rossznak, és a rosszat jónak mondja.

Hun Félix 2017.12.23. 16:24:47

@főpilóta: Ott is buta vagy, hogy a mai világgal összetéveszted a modern Európát. Már rég nem abban élünk. Azt mondják már a postmodern-en is túl jutottunk. A modern Európa a protestáns országokban (ez a valamikori "Nyugat") a középkor végéhez viszonyítva minden téren előrelépést hozott: az emberi jogokban, az anyagi jólétben és a szellemi életben. Igen a technikai civilizációban is, de ezt önmagában nem tartom fejlődésnek. Legalább is nem az ember fejlődése.

főpilóta 2017.12.23. 21:23:06

@Hun Félix:
Szerintem nem én vagyok buta, Te vagy álszent - vagy őrült - vagy a Sátán követe.

Ha nem egyre rosszabb minden - méghozzá folyamatosan -, akkor mi szükség a Világvégére (amiről szintén a Biblia ír)? A jót nem kellene elpusztítani, márpedig minden meg fog semmisülni, maga a Föld is ("... láték új Eget és új Földet...").

Emberi jogok? Anyagi jólét? Szellemi fejlődés? Ez Isten előtt önmagában is semmi, de ráadásul nem is igaz. Az emberi jogok nevében küzdenek Isten rendje, törvényei ellen a liberálisok és a kommunisták. A jólét csak irigységet és restséget eredményez. A szellemi fejlődésnek is csak az Istentől elvivő "gyümölcsei" vannak.
Szerintem te vagy az, aki a rosszat jónak, a jót pedig rossznak mondja.

Boldog Karácsonyt!

Hun Félix 2017.12.27. 13:57:17

Aki így ír, annak nincs karácsonya, és még soha nem is volt.
süti beállítások módosítása