Zen bíboros a pápai konzultáció után: A Vatikán "kiárusítja" az Egyházat Kínában
2018. január 29. írta: Katolikus Válasz

Zen bíboros a pápai konzultáció után: A Vatikán "kiárusítja" az Egyházat Kínában

Ferenc pápa: "Mondtam nekik, hogy ne csináljanak egy újabb Mindszenty ügyet!"

p14-zen-800x500.jpgJoseph Zen bíboros azzal vádolja a Vatikánt, hogy "kiárusítja" az Egyházat Kínában.

Egy a saját honlapján közzétett bejegyzésében Hong Kong korábbi püspöke azt írja, hogy korábban a hónap során Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta őt, ahol a pápa a bíborost a vigasztaló szavainak tolmácsolására kérte Kína "földalatti" egyháza felé. A bíboros ennek ellenére továbbra is azt gondolja, hogy a Vatikán a kínai katolikus egyház ellen dolgozik.

Ahogy január 24-én írtunk róla, egy vatikáni küldöttség lemondásra szólította fel az Egyház két püspökét Kínában, hogy a helyükre a szentszék két törvénytelenül felszentelt - ezért jelenleg kiközösítés alatt álló - püspököt nevezzen ki, akiket a kínai kommunista állampárt próbál vezető pozícióba juttatni.

A hírt eredetileg a Külföldi Missziók Pápai Intézetének oldala, az AsiaNews közölte. Joseph Zen bíboros azonban megerősítette a tudósításban leírtakat: "Igen, amennyire én tudom, a dolgok éppen úgy történtek, ahogyan arról az AsiaNews beszámolt."

Az egyik lemondásra felszólított püspök, Peter Zhuang, arra kérte Zen bíborost, hogy közvetítsen közte és a pápa között. Zen bíboros emiatt Rómába utazott, hogy személyesen adja át Zhuang püspök levelét Ferenc pápának. A levél átadását végül január 10-én, a heti általános pápai audiencia után tudta megtenni.

Válaszként Zen bíboros még aznap telefonhívást kapott, amiben arról értesítették, hogy Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja őt január 12-én, pénteken. A bíboros azt nyilatkozta, hogy ezen a kihallgatáson arról érdeklődött a pápánál, hogy volt-e ideje "belenézni az ügybe".

A bíboros beszámolója szerint Ferenc pápa azt válaszolta neki:

Igen, mondtam nekik, hogy ne csináljanak egy újabb Mindszenty-ügyet!

A Szentatya ezzel Mindszenty Józsefre, Magyarország üldözést és bebörtönzést szenvedett bíboros hercegprímására utalt, akit Boldog VI. Pál pápa fosztott meg az érseki hivatalától, hogy azt végül a magyar állampárt által támogatott Lékai László kaphassa meg.

Zen bíboros szerint a pápa szavai "méltán tekinthetőek vigasztalóaknak és bátorítóaknak, amelyek inkább szólnak [Kína szenvedő katolikusainak], mintsem nekem".

A pápa biztató szavai ellenére a bíboros azt állítja, nem optimista: "Azt gondolom talán, hogy a Vatikán kiárusítja a katolikus egyházat Kínában? Igen, kétségtelenül, ha abba az irányba haladnak, ami nyilvánvaló mindabból, amit az elmúlt években és hónapokban tettek."

A közleményét Zen bíboros ezzel zárja: "Én lennék a fő akadály abban, hogy a Vatikán és Kína között egyezség szülessen? Ha ez rossz egyezség, úgy boldogan lennék akadály."

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása