Nyílt lázadást javasol a paphiány megoldására a német püspöki kar világi tanácsadói testületének elnöke
2018. május 06. írta: Katolikus Válasz

Nyílt lázadást javasol a paphiány megoldására a német püspöki kar világi tanácsadói testületének elnöke

Thomas Sternberg: Kezdje el egy püspök a nős férfiak pappá szentelését, Róma úgyse nagyon fog tiltakozni ellene.

sternberg.pngAhogy tegnap beszámoltunk róla, 2018-ban ismét mélypontra került Németországban a papszentelések száma, a papnövendékek számának alakulásából pedig a következő években sem várható e téren javulás.

Az ügyben megszólalt a német püspöki kar világiakból álló tanácsadói testületének, a Német Katolikusok Központi Bizottságának (Zentralkomitee der deutschen Katholiken, röviden ZdK) elnöke, Thomas Sternberg is (lásd a cikkünk kezdőképét), aki a Welt am Sonntagnak nyilatkozva fejtette ki a szervezet álláspontját.

Sternberg a probléma súlyosságáról úgy fogalmazott: "Hamarosan olyan katasztrofális mértékben fognak hiányozni a papok, hogy nem lesz nagyobb problémánk ennél." Ennek megfelelően a németországi paphiány lesz az egyik fő témája a ZdK által évente megrendezett Katolikus Napoknak is, amelyet szerdától fognak megtartani Münster városában.

A ZdK elnöke szerint a paphiány súlyos problémája rá fogja kényszeríteni a német egyházat "olyan megoldásokra, amelyekre eddig gondolni sem mertünk". Ilyen megoldásként javasolja Sternberg a "kipróbált" ("viri probati") nős férfiak pappá szentelését, amelynek bevezetését egészen radikális módon képzeli el:

Ha lenne olyan német püspök, aki elsőként szentelne pappá viri probati-kat, sem Rómában, sem Németországban nem nagyon tiltakoznának ellene. Meg vagyok győződve erről. Csupán egy bátor püspökre lenne szükségünk, aki meg merné tenni az első lépést.

A lázadás, mint reform-modell


Mint emlékezetes, az újraházasodott elváltak áldoztatásának lehetőségét Ferenc pápa előbb hallgatólagosan, majd nyíltan egy olyan többéves folyamat végén hagyta jóvá, amely freiburg érsekének hasonló, nyílt és elítélt lázadásával kezdődött. A német püspöki kar ugyanilyen szembeszegülését legitimálta Ferenc pápa Magnum principium motu proprioja is, amellyel a Szentatya lehetővé tette, hogy a pápaelődje és az illetékes szentszéki dikasztérium álláspontjával szemben a német püspökök saját szövegváltozata kerüljön a német nyelvű miseszövegbe. (A nyílt lázadás évekkel későbbi jóváhagyásának modelljével valósult meg az Egyházban a női ministránsok szolgálatának bevezetése is, amelyet szintén Németországban kezdtek el, a Szentszék többszöri explicit tiltása ellenére.)

Sokan hasonló folyamatot látnak kibontakozni Németországban a katolikus hívek protestáns házastársainak áldoztatása terén is.


Német püspökök követnék Lefebvre érsek példáját?


Thomas Sternberg javaslata, ha megvalósulna, valójában a Szent X. Piusz Papi Testvérület (SSPX) alapítójának, Marcel Lefebvre érseknek a példáját követné. Lefebvre, aggódva az SSPX-ben fellépő paphiány miatt, 1976-ban papokat, 1988-ban pedig püspököket is szentelt engedély nélkül a közössége számára.

Az engedély nélküli papszentelései miatt VI. Pál pápa még 1976-ban eltiltotta az érseket a további papszentelésektől, majd miután az érsek megtagadta a lázadása miatti bocsánatkérést a pápától, eltiltották őt a többi szentség kiszolgáltatásától is.

Lefebvre érsek később hosszas tárgyalásokat folytatott már II. János Pál pápával és a szentszékkel azért, hogy az SSPX számára püspököket szentelhessen. Tartva attól, hogy az esetleges halála miatt a püspökök szentelése meghiúsul, az SSPX fenntartásának kényszerére hivatkozva Lefebvre 1988-ban engedély nélkül szentelt fel négy püspököt. A tettét II. János Pál egy néhány nappal később kiadott motu propriojában szakadár cselekedetnek nyilvánította, és Lefebvre-t, az SSPX négy új püspökével együtt, az Egyházból kiközösítettnek nyilvánította.

Marcel Lefebvre az 1991-ben bekövetkezett haláláig bízott abban, hogy az állítólagos kényszerhelyzet miatti engedetlenségét a szentszék utólag jóváhagyja. A négy SSPX püspök kiközösítését 2009-ben XVI. Benedek pápa oldotta fel, miután a kiközösítés feloldását maguk a püspökök kérték.

Az SSPX egyházjogi státuszának rendezése ugyanakkor máig sem történt meg. Az Egyházzal való egységük helyreállítását ma maga Ferenc pápa szorgalmazza (lásd ITT és ITT), hozzá közelálló értesülések szerint azért, mert a rendezést követően kizárólagos jogot adna az SSPX-nek a hagyományos latin rítusú szentmise celebrálására. Eközben a fundamentalizmussal vádolt SSPX-től való távolságmaradást a szintén fundamentalizmussal vádolt amerikai bíboros, Raymond Burke ajánlja a híveknek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása