Ferenc pápa hagyta jóvá a német interkommúnió-dokumentum publikálását
2018. június 27. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa hagyta jóvá a német interkommúnió-dokumentum publikálását

A német püspöki konferencia dokumentuma nem a német püspöki konferencia dokumentuma.

marxundfrancis_810_500_75_s_c1.jpgMint kiderült, azután, hogy a Hittani Kongregáció prefektusa, Luis Ladaria érsek levélben szólította fel a német püspöki konferenciát az interkommúnió-dokumentumuk visszatartására, Reinhard Marx bíboros, a püspöki konferencia elnöke privát megbeszélést tartott Ferenc pápával (a kezdőképünk ehhez csak illusztráció). A bíboros és a pápa találkozójára június 11-én Rómában került sor.

Marx bíboros a megbeszélés után egy pontokba szedett, rövid összefoglaló jegyzetet készített arról, hogy Ferenc pápával miben jutottak megegyezésre. A bíboros jegyzetét, amely német nyelven, és a német püspöki konferencia fejlécével ellátott levélpapírra nyomtatva került a Szentatya elé, Ferenc pápa június 12-én a szignójával ellátva jóváhagyta.

Ahogy az a jegyzetből kiderül, maga Ferenc pápa adott engedélyt Marx bíboroson keresztül a német püspöki konferenciának, hogy (a Hittani Kongregáció korábbi levelében foglaltakkal ellentétben) az interkommúnió-dokumentumukat publikálják.

Ferenc pápa a dokumentum közléséhez két feltételt szabott:
(1) A dokumentumot nem szabad a német püspöki konferencia dokumentumának mondani. A szöveg mai leközlése után a OnePeterFive tudósítása erre, mint "retorikai trükkre", amivel a német püspöki konferencia élt, fel is hívta a figyelmet.
(2) A dokumentum csupán segédletet jelenthet a megyéspüspökök számára, akik a protestáns felekezetűek áldoztatását már saját maguk, egyházmegyei szinten szabályozhatják.

A tényt, hogy Ferenc pápa már június 11-én engedélyezte a püspöki kar dokumentumának közlését, a német püspöki kar és Marx bíboros is titokban tartotta. Ferenc pápa a 21-én adott "repülős" interjújában ugyan feltárta a dokumentum elkészítésével kapcsolatos aggályait, azt azonban, hogy a dokumentum közölhető lenne, nem említette.

A dokumentum közléséről a német püspöki konferencia állandó tanácsa döntött, az e hét hétfőn és kedden tartott rendes találkozóján. A dokumentumot a német püspöki konferencia ma publikálta, külön kihangsúlyozva, hogy az nem a német püspöki konferencia dokumentuma.

Az alábbiakban a Ferenc pápa által jóváhagyott jegyzet teljes szövegét közöljük, előbb magyar fordításban, majd képen a német eredetijében. (FRISSÍTÉS 06.27: A jegyzetet maga a német püspöki konferencia tette közzé a saját honlapján, az interkommúnió-dokumentum kiadásával egyidőben.)

***

Jegyzet a Szentatya számára

A 2018. június 11-ei megbeszélésünk után a következőket jegyzem meg:

1. Ladaria érsek levele egyfajta eligazítást és értelmezési keretet, de nem előírásokat ad a püspöki konferencia cselekvése számára.

2. A Szentatya nem szeretné, hogy a szöveg a püspöki konferencia szövegeként jelenjen meg, mivel annak világegyházi vonatkozása is lenne. A szöveg ugyanakkor eligazító és tanulmányozható segédlet lehet, és kellene is, hogy legyen a püspökök számára, akik a CIC 844 értelme alapján kritériumokat dolgoznak ki az egyházmegyéjükben.

3. Az ügyben a megfelelő dikasztériumokban is tovább folytatódik a munka. A püspöki konferenciák tapasztalatainak és megfelelő előkészítő munkálatainak beépítését tovább fontolják.

4. Mivel a német püspöki konferencia által benyújtott szöveg útmutatóként fog szolgálni az egyedi püspökök számára, az közlésre kerülhet, hogy a püspökök használhassák.

Róma, 2018. június 12.

(Aláírás)
Reinhard Marx bíboros

(Ferenc pápa szignója: F 12-6-18)

download.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása