Mégis kiadta a német püspöki konferencia az interkommúnió-tervezetét
2018. június 27. írta: Katolikus Válasz

Mégis kiadta a német püspöki konferencia az interkommúnió-tervezetét

Hiába kérte a szentszék az interkommúnió-tervezet visszatartását, a püspöki kar mégis kiadta, egy kiegészítéssel: hogy a tervezet nem kötelezvény, hanem iránymutatás a német püspököknek a saját, egyházmegyei szintű előírásaik megalkotásához.

fotolia_204629108_eucharistie.jpgMeglepő fordulat következett be a német interkommúnió-vitában - adja hírül a német püspöki konferencia híroldala, a katholisch.de. A német püspöki konferencia ugyanis ma kiadta a katolikus hívek protestáns házastársainak áldozását jóváhagyó püspökkari dokumentumot. Annak ellenére történik ez, hogy június elején a Hittani Kongregáció, Ferenc pápa jóváhagyásával, a dokumentum visszatartására kérte a püspöki konferenciát.

A múlt csütörtökön adott új "repülős" interjújában Ferenc pápa azonban azt mondta: ő támogatja a német püspöki kar interkommúnió-tervezetét, csupán azt kifogásolja, hogy Németországban a döntés erről püspökkari szinten történik, miközben (szerinte) a protestáns hívek áldoztatását csak megyéspüspökök, egyházmegyei szinten engedélyezhetik.

A német püspöki kar állandó tanácsa a hétfőn és kedden tartott rendes találkozóján ezért úgy döntött, hogy a mai napon azonnali hatállyal kiadják a püspöki kar eddig visszatartott interkommúnió-dokumentumát, de nem mint kötelezvényt, hanem mint iránymutatást a német megyéspüspökök számára, ami alapján a helyi előírásaikat az interkommúnióról megalkothatják.

A protestánsok püspöki engedéllyel történő áldoztatása ennek megfelelően egyházmegyénként lesz szabályozva Németországban, potenciálisan egyházmegyénként változó szabályozással. Miután a német püspökök közül többen is tiltakoztak az interkommúnió lehetősége ellen, több német egyházmegyében így várhatóan továbbra is tilos lesz a katolikus hívek protestáns házastársainak áldoztatása, míg más egyházmegyékben ez szabadon lesz gyakorolható.

A német püspöki konferencia dokumentuma ide kattintva elérhető, a konferencia honlapján. Az egyházmegyei szintű szabályok elkészülése csak a következő hónapokban várható.

A német interkommúnió-vita eseményeit végigkövető cikklistánk IDE KATTINTVA elérhető.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása