Még két német egyházmegye engedélyezi a protestáns házastársak szentáldozását
2018. július 05. írta: Katolikus Válasz

Még két német egyházmegye engedélyezi a protestáns házastársak szentáldozását

Hatnál tart az interkommúniót engedélyező német egyházmegyék száma.

kna_171114-93-000021_bamberg_schick.jpgCsütörtökön Erfurt püspöke, Ulrich Neymeyr közölte az egyházmegyéjével, hogy a katolikus-protestáns házaspárok áldoztatásában a német püspöki konferencia múlt szerdán pápai jóváhagyással kiadott dokumentumát kell irányadónak tekinteni.

A püspök a dokumentumot az egyházmegye bizottságainak és papjainak is elküldte, azzal az üzenettel, hogy szeretné, ha annak tartalmát az egyházmegye összes pásztora és vegyes felekezetű házaspárja megismerné. Neymeyr püspök egyébként maga is részt vett a dokumentum szövegének kidolgozásában.

Szigorúbb feltételekkel ugyan, de az interkommúnió-tervezettel szemben kifogást emelő hét püspök egyike, Ludwig Schick bambergi érsek (a kezdőképen) is lehetőséget nyitott a szentáldozásra a katolikus-protestáns vegyesházasságok protestáns tagjai számára.

Schick érsek ugyanis az érsekség honlapján szerdán publikált közleményében előírta, hogy e protestáns felek áldozása egyedi esetekben is csak akkor elképzelhető, ha ők tisztában vannak "az eucharisztikus ünneplés egyedülálló jelentésével", emellett vallják a teljes Apostoli Hitvallást, elismerik az Egyháznak mind a hét szentségét, és az Egyház hierarchiáját is, "a pápával, püspökökkel, és papokkal".

Az érsek közleménye szerint a protestáns házastárs áldoztatása előtt a helyi lelkipásztornak meg kell vizsgálnia, hogy valóban lelki szükség áll-e fenn Krisztus Testének vételére. Az érsek ugyanakkor arra biztatta a lelkipásztorokat, hogy legyenek érzékenyek minden egyes személy egyedi helyzetére, "és tegyék lehetővé, hogy személyes lelkiismereti döntést hozzon az Oltáriszentség vételéről vagy nem vételéről".

Az Egyházi Törvénykönyv vonatkozó paragrafusa (844. kánon 4.§) és más tanítóhivatali megnyilatkozások (lásd pl. II. János Pál pápa Ecclesia de Eucharistia enciklikáját és XVI. Benedek pápa Sacramentum Caritatis apostoli buzdítását) nemcsak a (névleg) protestáns fél teljes hitét követelik meg az Egyház szentségeiben és hierarchikus rendjében, de az "életveszély vagy más sürgető szükséghelyzet" fennállását is, beleértve azt, hogy a helyzet sürgőssége és rendkívülisége miatt a protestáns személy "nem tud a közössége szolgálattevőjéhez járulni". Ezeket a feltételeket Schick érsek nem követelte meg, az ő előírásai így szintén enyhítést jelentenek a protestánsok (valójában csak rendkívüli) áldoztatásának feltételeiben.

Erfurt püspökének és Bamberg érsekének megnyilatkozásai után immár hatra nőtt azoknak a németországi egyházmegyéknek a száma, ahol a megyéspüspökök engedélyezik a protestáns házastársak áldoztatását. Néhány nappal ezelőtt már megnyitotta erre a lehetőséget a paderborni érsekség, majd a hamburgi érsekség, a magdeburgi püspökség, és az osnabrücki püspökség is.

Egyelőre Bamberg az első olyan terület, ahol az érsek nem a német püspöki konferencia interkommúnió-dokumentumának ajánlásait követte, a többi egyházmegye ugyanis egyszerűen mind a dokumentumot ültette a gyakorlatba. Bamberggel mindenesetre elindult az a folyamat is, amit a magdeburgi püspök "patchwork" szabályozásnak nevezett (és aminek bekövetkezését nem tartotta valószínűnek), vagyis hogy a német egyházmegyék egyenként más szabályozást vezetnek majd be az interkommúnióra.


(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása