Nyolcra nőtt a protestáns házastársak áldoztatását engedélyező német egyházmegyék száma
2018. július 06. írta: Katolikus Válasz

Nyolcra nőtt a protestáns házastársak áldoztatását engedélyező német egyházmegyék száma

Németország 27 egyházmegyéjéből Essen a nyolcadik, ahol a püspök engedélyezi az interkommúniót. Máris egyházmegyénként eltérő a szabályozás.

13702092.jpgAz esseni egyházmegye püspöke, Franz-Josef Overbeck (a kezdőképen) is úgy döntött, engedélyezi a katolikus hívek protestáns házastársainak áldozását az egyházmegyéje területén. A püspök erről csütörtökön, körlevélben értesítette az egyházmegye papjait.

Overbeck püspök külön szabályozás helyett szintén a német püspöki konferencia múlt szerdán (pápai jóváhagyással) kiadott interkommúnió-dokumentumát ajánlotta a lelkipásztorok számára. A püspök a körlevelében ugyanakkor tudatta az egyházmegye pásztoraival, hogy a kérdést még a nyári szabadságolások után újra meg fogja vizsgálni, megvitatva azt az egyházmegye különféle testületeivel.

Az esseni a nyolcadik egyházmegye Németországban, ahol a helyi püspök vagy érsek engedélyezi a katolikus hívek protestáns házastársainak áldozását. A paderborni és a hamburgi érsekségek, továbbá a magdeburgi, az osnabrücki, és az erfurti püspökségek teljesen a német püspöki konferencia dokumentumát ültették át a gyakorlatba.

A dokumentummal szemben korábban kifogást emelő bambergi érsek a dokumentumhoz képest szigorúbb feltételeket szabott: a protestáns félnek nemcsak az Oltáriszentségbe vetett katolikus hitet kell vallania, de a teljes Apostoli Hitvallást is, valamint el kell ismerni az Egyház mind a hét szentségét és teljes hierarchiáját is. Az Egyházi Törvénykönyv 844. kánon 4.§-ában megfogalmazott további feltételek teljesítését azonban Schick érsek sem követelte meg.

A legszélsőségesebb lépést mindezidáig Würzburg püspöke tette. Ő az interkommúnió-dokumentum megjelenését követően minden feltétel nélkül meghívta a katolikus-protestáns házastársakat, hogy a házassági évfordulójuk napján járuljanak nála szentáldozáshoz. A püspök az első ilyen szentmiséjén kijelentette, hogy további tárgyalásokat kezdeményez a német püspöki konferencián belül az áldoztatás feltételeinek enyhítéséről. Hozzátette azonban, hogy ő a tárgyalásokig is örömmel megáldoztatja az évfordulós katolikus-protestáns házaspárokat.

Németországban 27 egyházmegye van, közülük 7 működik érsekségként. Mostanra tehát már a német egyházmegyék közel egyharmadában járulhatnak szentáldozáshoz a katolikus hívek protestáns házastársai, egyházmegyénként is eltérő feltételekkel.


(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása