Újabb templomrombolás Kínában
2018. augusztus 16. írta: Katolikus Válasz

Újabb templomrombolás Kínában

cina-jinan-qianwang.jpgHiába regisztrálták szabályosan a kínai Qianwang (Licheng tartomány) katolikus templomát az állami hatóságoknál, azt augusztus 13-án váratlanul mégis porig rombolták (forrás, képek és videók az AsiaNews.It oldalán).
 
A hatósági indoklás szerint a templom "útban volt" egy parkfejlesztési projekt számára. A városi tanács négy éve ígéri a híveknek, hogy a templom új területet kap, az ígéretet azonban a rombolás napjáig nem váltották valóra.
 
A hirtelen templomrombolásra a helyi katolikus hívek egy csoportja augusztus 14-én esőben ázva is nyílt tiltakozást tartott a városi tanács épülete előtt. A hetvenfős csoportban két pap és egy szerzetesnővér is demonstrált. A demonstráción tartott molinókon ez állt: "Adjátok vissza a templomomat, adjátok vissza a szívemet!", valamint "Elítéljük a templom lerombolását, és a hatóságoktól ésszerű magyarázatot kérünk!".
cina-_qianwang2.pngA Qianwang templom 1750-ben épült. Az épületet 1958-ban államosították és profán célokra használták, az Egyház azt 1987-ben kapta vissza. Azóta a hétfői lerombolásáig ismét szakrális célokat szolgált. Egy kép a (már csak egykori) templomról:
cina_church.png
Mindössze egy hónappal ezelőtt ugyanerre a sorsa jutott a tartomány egy másik temploma, a Lianwang katolikus templom is, szintén városrendezési tervekre hivatkozva.
 
Idén február eleje óta új vallási szabályozás lépett életbe Kínában, amely a helyi hatóságok számára akár nyílt vallásüldözésre is lehetőséget adott. Az új helyzetről több cikkünkben is írtunk, a cikksorozatunk ide kattintva megtalálható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása