Strickland püspök: Viganò érsek állításai hitelesek, alapos vizsgálat kell, hogy legyen rájuk a válasz!
2018. augusztus 26. írta: Katolikus Válasz

Strickland püspök: Viganò érsek állításai hitelesek, alapos vizsgálat kell, hogy legyen rájuk a válasz!

Püspöki közleményben reagált a texasi Tyler egyházmegye püspöke, Joseph Strickland, az Egyesült Államok korábbi pápai nunciusa, Carlo Maria Viganò érsek tegnap közzétett vallomására.

A 11 oldalas nyilatkozatában Viganò érsek azzal vádolta meg az Egyház több jelenlegi vezetőjét, köztük Ferenc pápát is, hogy aktívan fedezték az egykori bíboros Theodore McCarrick papnövendékekkel és papokkal szemben elkövetett szexuális visszaéléseit.

Strickland püspök a közleményében hitelesnek minősítette Viganò érsek állításait, és az ügyben alapos vizsgálatot sürgetett. A püspök emellett az Egyházért könyörgő imára kérte az egyházmegyéje minden tagját.

Az alábbiakban a püspök közleményének magyar nyelvű fordítását közöljük.

***

bishop-strickland.jpg

Kedves Papok, Diakónusok, Szerzetesek, és Tyler egyházmegye Valamennyi Híve!

Viganò érsek, az Egyesült Államok korábbi nunciusának levele súlyos állításokat fogalmaz meg, és több magasrangú egyházi vezetőt, köztük Ferenc pápát is lemondásra szólítja fel.

Világossá szeretném tenni, hogy bár ezek csupán állítások, de az önök pásztoraként hitelesnek tartom őket. Ez alapján a rá adott válasznak alapos vizsgálatnak kell lennie, hasonlóan azokhoz, amelyeket hitelesnek ítélt állítások nyomán mindig lefolytattak.

Nekem nincs felhatalmazásom rá, hogy egy ilyen vizsgálatot elindítsak, de bármilyen szükséges módon fel fogok szólalni, hogy erre a vizsgálatra sor kerüljön, és sürgetni fogom, hogy az eredményei számadásra kötelezzenek mindenkit, aki vétkesnek bizonyul, akár még az Egyház legmagasabb szintjein is.

Ahogy mindez kibontakozik előttünk, arra biztatok mindenkit a tyleri egyházmegyében, hogy buzgón imádkozzanak az Anyaszentegyházért, és könyörögjenek a Boldogságos Szűzanya közbenjárásáért. Mi vagyunk Jézus Krisztus nyája. Ő az Egyháza Ura, és az Ő Szentlelke fog keresztülvezetni minket ezen a sötétségen.

Mindenható Isten, Atya, Fiú, és Szentlélek, légy irgalmas Egyházadhoz, és tisztítsd meg Őt a Te szeretetedben!

Boldogságos Szűzanya, könyörögj érettünk!
Valamennyi szent pápa és püspök a mennyben, könyörögjetek érettünk!
Valamennyi szent férfi és nő, könyörögjetek érettünk!

Arra utasítok minden papot, hogy ezt a felhívást közöljék az augusztus 26-ai szentmiséken, és azonnal tegyék közzé a honlapjaikon vagy más közösségi oldalaikon.

Főtisztelendő Joseph E. Strickland
Tyler püspöke

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása