Ferenc pápa Viganò érsek vallomásáról: "Egyetlen szót sem fogok erről mondani."
2018. augusztus 27. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa Viganò érsek vallomásáról: "Egyetlen szót sem fogok erről mondani."

Az alábbiakban Ferenc pápa tegnapi repülős interjújából közöljük annak a szövegrésznek a fordítását, amelyben Ferenc pápa Viganò érsek vallomására reagál.

Kapcsolódó cikkünk:
- Kitálalt a korábbi pápai nuncius: Ferenc pápa fedezte McCarrick bíboros szexuális visszaéléseit

***

pope_francis_in_flight_press_conference_3_jan_18_2015_vatican_catholic_news_credit_alan_holdren_cna_cna.jpg

Anna Matranga, CBS: Jó estét, Szentatya! Visszatérnék a szexuális visszaélések témájára, amiről már beszélt. Ma reggel, nagyon korán, egy dokumentum jött ki Carlo Maria Viganò érsektől. Ebben ő azt mondja, hogy 2013-ban személyesen beszélt önnel a Vatikánban, és hogy ebben a beszélgetésben nyíltan beszélt önnek az egykori bíboros McCarrick viselkedéséről és szexuális visszaéléséről. Szeretném megkérdezni, hogy ez igaz-e. Valami mást is szeretnék megkérdezni: az érsek azt is mondta, hogy Benedek pápa szankcionálta McCarricket, tilos volt papneveldében élnie, nyilvánosan misét celebrálnia, nem utazhatott, az Egyház szankcionálta őt. Megkérdezhetem, hogy ez a két dolog igaz-e?

Ferenc pápa: Válaszolni fogok a kérdésére, de szeretném, ha először az utazásról beszélnénk, és csak azután más témákról. Stefania megzavart, de válaszolni fogok.

Ma reggel elolvastam a nyilatkozatot, és őszintén el kell, hogy mondjam, el kell, hogy mondjam önnek és minden érdeklődőnek. Olvassák el alaposan a nyilatkozatot, és hozzák meg a maguk ítéletét. Egyetlen szót sem fogok erről mondani. Úgy hiszem, a nyilatkozat magáért beszél. Önöknek pedig megvan az újságírói képességük, hogy levonják a maguk következtetéseit. A hit cselekedete ez. Ha eltelt némi idő, és levonták a következtetéseiket, majd talán beszélni fogok. De szeretném, ha a szakmai felkészültségükkel végeznék el ez a munkát. Ez jót fog tenni önöknek. Ez így jó.

Matranga: Marie Collins azt mondta, hogy miután önnel találkozott az áldozatok gyűlésén, beszélt önnel pontosan az egykori bíboros McCarrickről. Azt mondta, ön nagyon kemény volt McCarrick elítélésében. Azt szeretném kérdezni, hogy mikor volt az első alkalom, amikor ön az egykori bíboros által elkövetett visszaélésekről hallott?

Ferenc pápa: Ez része a McCarrickről szóló nyilatkozatnak. Tanulmányozzák, és azután majd megmondom. [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása