Szent V. Piusz "Horrendum illud scelus" kezdetű pápai konstitúciója
2018. augusztus 30. írta: Katolikus Válasz

Szent V. Piusz "Horrendum illud scelus" kezdetű pápai konstitúciója

Egy épp ma 450 éves pápai "zéró tolerancia".

pius-v-el-greco.jpg

Ama szörnyű bűntett, aminek következtében romlott és obszcén városokat pusztított el tűz által az isteni ítélet, keserű bánatot okoz nekünk és megbotránkoztatja elménket, arra ösztönözve minket, hogy egy ilyen bűnt a lehető legnagyobb buzgalommal fojtsunk el.

Meglehetősen időszerű, hogy az V. Lateráni Zsinat [1512-1517] ezt a határozatot kiadta: "A klérus bármely tagját, akit a természet elleni ama bujaságon kapnak, mivel Isten haragja lesújt a hűtlen fiakra, távolítsanak el a klerikusi rendből, és kényszerítsék bűnbánatra egy kolostorban" (Ch. 4, X, V, 31).

Azért tehát, hogy egy ilyen súlyos bűn ragálya ne terjedhessen még nagyobb elszántsággal, a büntetlenséget kihasználva, ami a bűn számára a legnagyobb ösztöke, és azért tehát, hogy még súlyosabban büntessük azokat a klerikusokat, akik e gyalázatos bűntettben vétkesek, és akiket nem rémít meg a lelkük halála, úgy határozunk, hogy át kell adni őket a világi hatóság szigorának, ami érvényre juttatja a polgári törvényt.

Ezért még nagyobb szigorúsággal kívánva üldözni azt annál, mint ahogy a pápaságunk kezdete óta tettük, elrendeljük, hogy amely pap vagy klérustag, legyen bár világi vagy szerzetes, egy ilyen utálatos bűnt elkövet, a jelen törvény erejénél fogva fosztassék meg minden klerikusi előjogtól, minden állástól, méltóságtól és egyházi javadalomtól, és egy egyházi bíró által így lefokozva, haladéktalanul adassék át a világi hatóságnak halálbüntetésre, ahogy azt a törvény előírja, mint alkalmas büntetést azon laikusok számára, akik e mélységbe süllyedtek.

1568. augusztus 30.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása