Müller bíboros a visszaélési botrányokról, az Egyház reformjáról és valódi küldetéséről
2018. szeptember 17. írta: Katolikus Válasz

Müller bíboros a visszaélési botrányokról, az Egyház reformjáról és valódi küldetéséről

Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció előző prefektusa szeptember 15-én a római Sant'Agnese in Agone templomban celebrált szentmisét. A bíboros a szentmisén mondott homíliájában az Egyház jelenlegi állapotára is reflektált. Az alábbiakban ezekből a gondolatokból idézünk néhány részletet.

muller_1.png

Az Egyházban napvilágra került visszaélési botrányokról:

Az Egyház, melyet Isten alapított és emberek alkotják, az emberi oldaláról mély hitelességi válságon megy át. Ebben a drámai helyzetben előre sejtjük és féljük a botrányok és vezetői hibák lehetséges negatív következményeit. Önkéntelenül is a nyugati kereszténység XVI. században történt szakadására, vagy a felvilágosodás és a francia forradalom hajnalán a lelkiélet elvilágiasodására gondolunk.

Nem a klerikalizmus, legyen bármi is az, hanem az igazságtól és az erkölcsi törvénytől való elfordulás az oka a romlásnak. A tanítás megromlása mindig magával hozza az erkölcsi romlást, és mindig meg is nyilvánul abban. Az, hogy az Egyház szentségét súlyos mértékben és minden bűntudat nélkül elvetették, annak az eredménye, hogy az Egyház dogmatikus alapjai viszonylagossá váltak. Ez a valódi oka sokmillió katolikus hívő megrökönyödésének és csalódottságának.

Az Egyház megreformálásáról:

Sok szó esik ma reformokról.

De mégis mit jelent az a színpompás, médiabarát propagandaszlogen, hogy "a Kúria és az egész Egyház reformja", ha nem a kinyilatkoztatás igazságában és Krisztus követésében való megújulást - amit én is remélek?

Az nem reform, hanem eretnekség, ha valaki azt gondolja, hogy miközben megőrizzük az Egyház tanítását, az esendő ember kedvéért olyan új lelkipásztori utakat találunk ki, amelyek eltekintenek az isteni kinyilatkoztatás és a keresztény erkölcs követelményeitől.

Az Egyháznak a bíboros szerint túlzott hangsúlyt kapott környezetvédő missziójáról:

Az emberiséget ma fenyegető valódi veszélyek a bűn üvegházgázai, a hitetlenség globális felmelegedése, és az erkölcs elszennyeződése, amikor senki sem tudja és tanítja a különbséget jó és rossz között. A legjobb környezetvédők és természetbarátok az evangélium hirdetői, akik szerint túlélni egyedül Istennel lehet, nem csak rövid távon és a közeljövőben, hanem mindörökkön örökké.


(Forrás: kath.net)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2018.09.18. 09:13:50

Akar az egesz papszentelesen elmondott szentbeszedet is le lehet hozni - legkozelebb. Johet tobb Muller biboros beszed.
Emlegetik 2013 ota a klerikalizmust mint vadat, es mint mindennek az okat.
Nehogy dialektikus klerikalizmusra hangoljak az Egyhazat.

Never 2018.09.19. 12:18:53

"Nem a klerikalizmus, legyen bármi is az, hanem az igazságtól és az erkölcsi törvénytől való elfordulás az oka a romlásnak. A tanítás megromlása mindig magával hozza az erkölcsi romlást, és mindig meg is nyilvánul abban."

Tehát akkor a "tanítás megromlása" okozta, hogy pont Müller (akkor még) püspök úr visszahelyezte az egyházi hivatalába Peter Kramert, aki két kisfiút szexuálisan zaklatott. A visszahelyezést követően aztán ismét fiúkat zaklatott. Müller bíboros úr most a pápát bírálja.

Ugyanez a Müller bíboros úr akarályozta a Regensburger Domspatzen fiúkórus szexuális zaklatási ügyének felderítését, majd megpróbálta a felelősséget kizárólag egy elkövetőre terelni, elhatárolódva minden olyan felvetéstől, hogy esetleg az intézmény is felelős lehet. A bíboros úr felelősségét egyébként a regensburgi egyházközség által elkészíttetett jelentés is egyértelműen alátámasztotta.

Honnan veszi a bátorságot, hogy ezután ebben a témában egyáltalán megszólaljon? Milyen ember az ilyen?
süti beállítások módosítása