Schneider püspök: "Nincs szó az utazások tiltásáról"
2018. november 07. írta: Katolikus Válasz

Schneider püspök: "Nincs szó az utazások tiltásáról"

bishop-schneider_810_500_75_s_c1.jpgNovember 7-én a LifeSiteNews híroldalnak nyilatkozva (részben) tisztázta Athanasius Schneider - a kazahsztáni Asztana segédpüspöke - az utazásaival szemben kiszabott állítólagos szentszéki korlátozásokról szóló híreket.

Ahogy a püspök fogalmazott:

Szomorú vagyok, hogy ilyen hírek terjednek. A szentszék nevében arra kértek, hogy csökkentsem az egyházmegyémen kívüli utazásaim gyakoriságát, hogy azok időtartama ne haladja meg a kánonjogban megadott korlátot. Így tehát nincs szó az utazások tiltásáról.

A paragrafus, amire a püspök hivatkozik, az Egyházi Törvénykönyv 410-es kánonja:

A koadjutor püspök és a segédpüspök, akárcsak maga a megyéspüspök, köteles az egyházmegyében való helybenlakásra; onnan csak rövid időre távozzék, kivéve ha valamilyen hivatalos elfoglaltsága van az egyházmegyén kívül, vagy ha szabadságra megy; ez utóbbi távollét azonban ne tartson tovább egy hónapnál.

A püspök magyarázata mindenesetre nem kézenfekvő annak fényében, hogy a 410. kánonban megadott korlát egy adott távollét időhosszára vonatkozik, és nem pedig rövidebb (egy egyházi éven belüli?) távollétek együttes, összeadott időtartamára.

Arról, hogy valóban tájékoztatnia kell-e minden külföldi útjáról Kazahsztán pápai nunciusát, valamint hogy a korlátozás kiszabására valóban már áprilisban sor került-e (ahogy ezeket az olasz újságíró, Marco Tosatti tegnap állította), Schneider püspök egyelőre nem nyilatkozott.


Kapcsolódó cikkeink:
- Az utazásai visszafogására kérte a szentszék Athanasius Schneider püspököt
- Marco Tosatti: Schneider püspököt a szentszék már áprilisban elkezdte szankcionálni

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása