Ferenc pápa is felszólalt az olasz püspöki kar közgyűlésén
2019. május 24. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa is felszólalt az olasz püspöki kar közgyűlésén

Továbbra sem halad a házassági semmisségi perek reformja, egy püspök pedig mindig válaszoljon, ha kérdéssel fordulnak hozzá.

cq5dam_thumbnail_cropped_750_422_1.jpgFerenc pápa is felszólalt az olasz püspöki konferencia május 20-23 között Rómában tartott 73. közgyűlésén. A közgyűlés megnyitóján Veres András győri megyéspüspök, a magyar katolikus püspöki konferencia elnöke is jelen volt, mint meghívott vendég.


Továbbra sincs előrelépés a Mitis Iudex megvalósulása felé

A Szentatya ismét kritikát fogalmazott meg azért, mert a püspökök többége továbbra sem tartja be a 2015-ben kiadott Mitis Iudex motu proprio rendelkezéseit a házassági semmiségi perek egyszerűsítéséről. Ahogy azt annakidején megírtuk, Ferenc pápa erről már 2017-ben is panaszkodott.

Ferenc pápa kiemelte, hogy mindenki számára biztosítani kellene, hogy az egyházi házasság semmisségének kimondása ingyenes, vagy legalábbis megfizethetően olcsó legyen. A Szentatya szerint a semmisségi eljárás ingyenessége utal az Egyház evangéliumi küldetésére, miszerint "ingyen kaptátok, ingyen is adjátok" (Mt 10,8).

A Mitis Iudex megvalósulásának sikertelenségére reagálva Ferenc pápa úgy fogalmazott:

Nem fogjuk megengedni, hogy néhány ügyvéd anyagi érdekei, vagy egyes bírósági helynökök félelme attól, hogy elveszíthetik hatalmukat, fékezzék, vagy lassítsák a reformot. 

Egy püspök mindig válaszoljon, ha kérdéssel fordulnak hozzá

A közgyűlés egy másik témájaként Ferenc pápa a püspökök és papjaik kapcsolatáról fogalmazott meg irányelveket. A Szentatya szerint a püspök és papjai közötti kapcsolatnak a feltétel nélküli szeretetre kell épülnie, a hierarchia soraiba ezért nem szabad, hogy beszüremkedjen a hatalmi vagy személyes kedvezés.

Ferenc pápa szerint a püspököknek nem szabad engednie a kísértésnek, hogy csak a nekik rokonszenves papokhoz vagy a hízelgőkhöz mennek oda, és elkerülik azokat, akik nem tetszenek számukra. Mint mondta, a püspöknek minden papjához atyai módon kell viszonyulnia, érdeklődnie kell felőlük, keresnie kell őket, és mindig időt kell találnia arra, hogy meghallgassa azokat, akik kérdéssel fordulnak hozzá. Példaként erre a Szentatya azt mondta: ha egy püspököt telefonon keresi egy papja, még aznap, de legkésőbb másnap válaszoljon neki, hívja őt vissza. 


(Forrás és kép: Vatican News)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2019.05.24. 18:36:21

Remeljuk a pletykalkodast is megemlitette, hiszen az elso hagyomanyos adventi beszedeben a Kelemen teremben is szolt errol. Gondolom erosen odafigyeltek a biborosok, ersekek es meg a puspokok is. A szekely nemzetre is rafer egy kis rendre igazitas, mert ragaszkodnak a szulofoldjukhoz es a magyarsagukhoz, ami karhozatos balvanyimadas, bunnek a tobbi kozott ez sem bun, de irgalmatlansag.
süti beállítások módosítása