Burke bíboros a hazafiságról és a muszlim bevándorlásról
2019. június 03. írta: Katolikus Válasz

Burke bíboros a hazafiságról és a muszlim bevándorlásról

Az EWTN katolikus televízió "The World Over" műsorának május 30-ai adásában Raymond Burke bíboros, az Apostoli Szignatúra előző prefektusa volt a vendég. Több más téma mellett szóba került az EU-parlamenti választásokon a "populisták", köztük az olasz kormányfőhelyettes Matteo Salvini megerősödése, a műsorvezető pedig további magyarázatot kért Burke bíborostól a tömeges muszlim bevándorlással kapcsolatos korábbi megjegyzéseihez. Az alábbiakban a beszélgetésnek ezt a részét idézzük, magyar fordításban. A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkünk:
Burke bíboros: "Felelős magatartás" szembeszállni a tömeges muszlim bevándorlással

***

burke_ewtn_20190530.pngBurke bíboros: [...] A hazafiság a természetes erkölcsi törvény része. Benne van a negyedik parancsolatban. Az első három parancsolat az Isten iránti hódolatot írja elő, a többi parancsolat pedig azzal a hódolattal kezdődik, amellyel a szüleinknek tartozunk - a családunknak, és a hazánknak, amelyben egy család létezni, növekedni és fejlődni tud. Ez mindig is része volt az Egyház tanításának, benne van a Katolikus Egyház Katekizmusában is. [KV szerk.: "A haza szeretete és szolgálata a hála kötelességéből és a szeretet rendjéből következik." - KEK, "A negyedik parancsolat", n 2239.]

Ami a nacionalizmus szó használatát illeti: ez egy veszélyes szó, mivel azt sejteti, hogy visszaélnek az emberek haza iránti hűségével, valamiféle diktatórikus célból. De van egy hiteles hazafiság, ami a bevándorlás kérdését illetően egyrészt valóban azt igényli egy nemzettől, hogy befogadja azokat, akik valódi menekültek és nincs hová menniük, másrészt viszont az Egyház sohasem tanította azt, hogy egy nemzetnek a válogatás nélküli bevándorlás mellett kell elköteleződnie - ami sem a nemzetnek nem jó, mert esetleg már nem képes kezelni mindazokat, akik vándorolnak, és nem jó a kiinduló országnak sem, ahonnan elvándorolnak ahelyett, hogy ott maradnának és a hazájukat szolgálnák. Az egyetlen létező eset, amikor be kell fogadnunk egy határunkhoz érkezőt az, ha az illető képtelen megélhetést találni a hazájában, ha képtelen a hazájában hozzájutni azokhoz a dolgokhoz, amik az életben maradásához szükségesek.

De ezek nagyon kényes kérdések, és párbeszédet kellene folytatnunk erről Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes úrral és másokkal.


Riporter: Eminenciás úr, ön is össztűz alá került a muszlim bevándorlással kapcsolatos megjegyzései miatt, amikor azt mondta: "Muszlimok mondták azt, hogy ma el tudják érni, amit a múltban fegyverekkel nem tudtak, mert a keresztények már nem védik meg a hitüket, és nem védik meg az erkölcsi törvényt... a tömeges muszlim bevándorlást korlátozni valójában szerintem a hazafiság felelős gyakorlását jelenti". Miért mondta ezeket? A kritikusai azt mondják, hogy ön egy kalap alá vesz ezzel egy egész népcsoportot.

Burke bíboros: Nem, egyáltalán nem. És nem vagyok iszlamofób sem. Az iszlámot akként tisztelem, ami. És azt mondom a honfitársaimnak és a többi jószándékú embernek is, hogy az iszlámot akként kell elismerni és tisztelni, ami. Az iszlám pedig a kormányzás egy formája.

Megkérdezhetünk egy bármely országban élő muszlimot, hogy ha többségbe kerülnek egy társadalomban, be kell-e vezetniük az ország teljes népességére vonatkozóan a saríát, az iszlám törvénykezést? És ha valódi muszlimról van szó, úgy azt kell, hogy felelje, hogy igen. Mert ez az ő vallásának a természete. Nem azért mondom ezt, hogy gyűlölködést vagy negatív reakciókat váltsak ki a muszlimokkal szemben, hanem pusztán azért, mert annak kell elismernünk az iszlámot, ami, és az egészét tekintve kell azt elfogadnunk.

Ezért amikor egy nemzet válogatás nélkül befogad ilyen sok muszlimot, akiknek gyermekei is lesznek, méghozzá sok - ami egy jó dolog, és nagyonis tisztelem az iszlámban a családszeretetet -, [akkor figyelembe kell venni, hogy] a népességben többségbe fognak kerülni, és abban a pillanatban a vallásos hitük kötelezni fogja őket arra, hogy rákényszerítsék ezt a fajta kormányzást a teljes népességre: a saríát, ezt a törvénykezést.

Ennyit állítok csak, de mindenki azonnal vádaskodni akar, hogy rasszista vagyok, iszlamofób, ésatöbbi. Én csupán azt kérem, hogy legyünk ebben belátóak, és beszéljünk egymással értelmesen.


***

A május 17-én Rómában tartott Rome Life Forum konferencián Raymond Burke bíboros arról is beszélt, mit tanít az Egyház az állami jogrendről, azt az esetet is beleértve, ha egy országban a katolikusok kerülnek többségbe. Arra a hallgatói kérdésre, hogy "a közjó megkívánja-e, hogy a világ összes országa elismerje a katolikus egyház tekintélyét a hitbeli és erkölcsi kérdésekben", a bíboros így válaszolt:

Amit a közjó megkíván, az az, hogy minden egyes ország elismerje az erkölcsi rendet. Egészen pontosan a természetes erkölcsi törvényt, amit a maga teljességében a katolikus egyház tanít. Ez azonban egy államvallást nem tesz szükségessé. A katolikus egyház nem ragaszkodik ahhoz, hogy államvallás legyen, még azokban az országokban sem, ahol a katolikusok képezik a többséget. Ahhoz azonban ragaszkodik, hogy az országok tiszteletben tartsák az erkölcsi törvényt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orgován Károly 2019.06.03. 21:45:55

Sajnos egyre nyilvánvalóbb, hogy Burke biboros bele sétált a csabdába amint Müller biboros is. ( Olyan nagy lesz a zűrzavar, hogy még a kiválasztottak közül is sokan meg lesznek tévesztve). Az OKOZATOT ellemzik az OK helyett. Nem tudják, hogy légüres tér nem létezik ??! "Ha a gonosz lélek vissza tér a házba és azt üresen és kiékesítve találja ....."
süti beállítások módosítása