Az állami regisztrációhoz adott iránymutatást a szentszék a kínai papságnak
2019. július 02. írta: Katolikus Válasz

Az állami regisztrációhoz adott iránymutatást a szentszék a kínai papságnak

"A szentszék nem szándékozik kényszeríteni senki lelkiismeretét" a regisztrációra.

cq5dam_thumbnail_cropped_750_422_4.jpgJúnius 28-án "lelkipásztori iránymutatást" adott ki "a szentszék" a kínai papság államilag kötelezően előírt regisztrációjával kapcsolatban a Hazafias Szövetség néven működő, állami fennhatóságú katolikus egyházba.

Az iránymutatás szövegét a Vatikán hírszolgálata, a Vatican News közölte, a Vatikán honlapján közzétett dokumentumok között egyelőre nem fellelhető. További szokatlan körülmény, hogy a szöveghez semmilyen aláírást nem mellékeltek - sem kongregációét, sem a pápáét, sem semmilyen más személyét.

A dokumentum elismeri, hogy a tavaly szeptemberben megkötött kínai-vatikáni egyezmény (amely az "Átmeneti Megállapodás" nevet is viseli) zavart keltett a Rómához hű földalatti katolikus egyház papságában. A kínai állam fokozott erővel próbálja meggyőzni a papságot, hogy regisztráltassák magukat a Hazafias Szövetségbe, ebben pedig a kínai-vatikáni egyezmény a hatóságok számára hivatkozási alap lett.

Külön problémát jelent, hogy az egyezmény szövegét a szentszék máig sem hozta nyilvánosságra, így mind a szentszék, mind a kínai hatóságok úgy használják azt hivatkozási alapként, hogy a nyilvánosság, de még a papság sem tud a szövegéből semmit.

A 28-ai iránymutatás a regisztrációval kapcsolatban annyit jelent ki, hogy miközben elismeri annak államilag kötelező voltát, és (XVI. Benedek pápa 2007-es levelét idézve) elismeri, hogy "a rejtőzködés nem normális jellemzője az Egyház életének", ugyanakkor "a szentszék nem szándékozik kényszeríteni senki lelkiismeretét" arra, hogy a regisztrációt válassza.

A papok által aláírandó regisztrációs nyilatkozat azt is tartalmazza, hogy a regisztráló "kijelenti, hogy elfogadja többek között a kínai egyház függetlenségének, autonómiájának, és önkormányzatiságának elvét". Ezt a kínai állam és a Hazafias Szövetség is hagyományosan úgy értelmezte, hogy a kínai egyház a szentszék irányából nézve működik "független, autonóm, és önkormányzó" módon. Egyes új hírek szerint ez ma sincs másként.

Mivel a szentszék 28-ai dokumentuma szerint a kínai állam a Vatikánnal kötött egyezményben elismerte a mindenkori pápát a katolikus egyház fejének, a regisztrációs dokumentumnak a függetlenségre vonatkozó kitételét "logikusan nézve" nem "abszolút értelemben, vagyis a pápa és az egyetemes egyház szétválasztásaként, hanem inkább a politika szférához viszonyítva" kell értelmezni.

Elfogadva a papság egyéni lelkiismereti döntését a regisztráció kérdésében, a szentszék arra is felhívja a figyelmet, hogy ha valaki regisztrál, de az aláírt dokumentumot nem találja a katolikus hittel összhangban lévőnek, úgy az aláíráskor írásban jelezheti, hogy a regisztrációt "a katolikus tanítás elveihez való hűség kötelezettségének feladása nélkül" teszi meg. Az iránymutatás arra biztat, hogy ha erre írásban nincs lehetőség, úgy az aláíró ezt szóban mondja ki, "ha lehetséges, tanú jelenlétében". Mindkét esetben azonban az aláírónak jelentenie kell a valódi szándékát az elöljárójának (pl. megyéspüspökének).

Joseph Zen bíboros, Hongkong nyugalmazott püspöke és XVI. Benedek pápa kínai-vatikáni kapcsolatokért felelős egykori tanácsadója a szentszék új iránymutatását a saját honlapján röviden így kommentálta:

1. Szentszék? Melyik részlege? Ki írta alá a dokumentumot? Senki? Nagyon furcsának tűnik!

2. Az iránymutatás (világosan és egyszerűen): megengedett csatlakozni a Hazafias Szövetséghez! A szentszék nem szándékozik kényszeríteni senki lelkiismeretét(=megtűrt kisebbség?)

3. Az Átmeneti Megállapodás elismeri a pápát a katolikus egyház fejének, tehát "logikusan nézve" a szentszék a "függetlenséget" nem abszolút értelemben érti és magyarázza (?!). (Szeretném látni az egyezmény szövegét.)

Mint nemrég hírt adtunk róla, a június 8-án elhunyt Stefano Li Side-t, Tianjin Rómához hű püspökét az állami hatóságok a katolikus előírásoknak megfelelően eltemetni sem engedték, mivel élete végéig megtagadta, hogy a Hazafias Szövetségbe regisztráljon. A püspök még az életében emiatt több évet töltött börtönben, összesen 17 évet kényszermunkatáborban, 1992 óta pedig száműzetésben élt egy hegyi faluban, folyamatos házi őrizet alatt.


(Kép: Vatican News)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imre Zakarias 2019.07.15. 14:42:30

Valóban "a rejtőzködés nem normális jellemzője az Egyház életének", normális körülmények között". De az első háromszáz éves "gyerekkorát" mégis legtöbbször a rejtőzködés jellemezte, mégpedig kettős fenyegetettség miatt. Egyrészt "testvéreik", a zsidók ármánykodtak ellenük, mert vezetőik vakok voltak az igazsággal kapcsolatosan, a hatalmuk féltése miatt! Másrészt a politikai hatalom is emiatt. Kínában ez máma is AKTUÁLIS! És ugyanez következik világszinten nemsokára, amikor elkezdődik a Dániel 12, 11 - 12. kibontakozása. Vagyis a Fatimai 3. titok, amikor az "igazi pápa" XVI. Benedek botladozó léptekkel halad egy lerombolt városon keresztül, közben az "emberek elhaladnak egy rejtélyes tükör előtt" - a Nagy figyelmeztetés - majd felér a Kálváriára és ottan "megölik". Majd következünk "mi" különböző társadalmi csoportokból, minden szinten a "hűségesek" táborából. Ez pedig 1290 napig, vagyis három és fél évig fog tartani. Boldog aki megéri az 1335 napot. Tehát a Szentírás igenis tartalmaz pontos időt, a második, dicsőséges eljövetel eseményeinek kibontakozását, lefolyását illetően. Akik ezt figyelmen kívül hagyják, MELLÉBESZÉLNEK, mivel "béresek"! Remélem Székely János püspök úr és "társai" is első megnyilatkozásuk óta a "hivatalos katolikus médiában" elhamarkodottan "levizsgáztak" és a "pótvizsgát" sikeresen leteszik nemsokára mint "hű pásztorok" az Úr Jézus Krisztus szolgálatában! A mi feladatunk, sőt KÖTELESSÉGÜNK, hogy támogassuk imáinkkal, böjtjeinkkel, vezekléssel, virrasztással, ki-ki lelki ajándékainak függvényében papjainkat, püspökeinket és Szentatyánkat, XVI. Benedek pápánkat! Mivel a sátán már hat és fél éve "kikérte, a Római Katolikus Egyházat, hogy megrostálja", a Szőkefalvi ötödik titok megfogalmazása szerint "MÉRLEGRE KERÜLT"! Ami a "mai szent széket" illeti, sajnos beleestek elődeik, az Ó-Szövetségi választott nép "lelki vezetőinek" állított sátáni csapdában. Akkor és ma is hatalmi ambícióik, kiváltságaik védelme miatt "elbuktak", de a mai vallási, politikai utódaik súlyosabban, mert nem vonták le a "tanulságot" elődeik hibáiból, tévedéseiből. Mi legalább LEGYÜNK RÉSEN, és Isten kegyelmi ajándékait fogadjuk nyitott szívvel és nyugodt lélekkel, bizalommal és Ráhagyatkozással, miként tette a Szűzanya, mindvégig! És ne feledjük, máma nagyon erőteljes "abnormális", természet ellenes, Isten törvényei elleni lázadás" sodrásában élünk, ahol a sátán karmesterként vezényeli "bábuit", persze Isten engedélyével, egy ideig! Példa Jób majd az Úr Jézus Krisztus esete. Ugyanez történik ma Urunk igaz Egyházával. Miért nehéz felismerni sok katolikus testvérünk számára, hogy a KEK 675. pontban szereplő "vallási megtévesztés" karmestere, előkészítője Bergoglio, vagyis Ferenc pápa! Annál is inkább, mivel már a La Saleti jelenések figyelmeztettek, hogy eljön az idő, amikor Róma elveszíti az igaz hitet. A jelenést az Egyház hitelesnek elismerte. Boldog aki hitt abban, amit az Isten prófétái által kinyilatkoztatott!
süti beállítások módosítása