Rekordszámú kilépőt eredményeztek a német egyházban az elmúlt évek "reformjai"
2019. július 19. írta: Katolikus Válasz

Rekordszámú kilépőt eredményeztek a német egyházban az elmúlt évek "reformjai"

black_knight.pngIdén is kiadta az éves egyházi statisztikáit a német katolikus püspöki konferencia. Az adatok minden negatív várakozást alulmúlnak: 2018-ban több, mint 200 000 hívő iratta ki magát a katolikus egyházból. Ez volt a második legnagyobb éves csökkenés a hívek számában a II. Világháború vége óta.

Megdöbbentő mértékben megugrott a német katolikus egyházból kiiratkozott hívek száma. 2018-ban 216 078 fő kérte az állami hatóságoktól, hogy töröljék a nevét a katolikus egyház tagjainak listájáról. Mindezt maga a német katolikus püspöki konferencia közölte pénteken Bonnban, az éves egyházi statisztikák bemutatásakor.

Az előző évhez, vagyis 2017-hez képest, amikor 167 504 fő iratkozott ki a katolikus egyházból, az idei veszteség 29%-kal nagyobb. A német katolikus egyház tagjainak létszáma 2018-ban 23 002 128 fő volt, míg 2017-ben még 23 311 321 fő. A katolikusok részaránya a teljes német népességben így immár 28% alatt van.

A 2018-as kilépések száma a második legnagyobb a német katolikus egyház történetében a II. Világháború befejezése óta. Az eddigi legnagyobb veszteséget a német egyház 2014-ben könyvelte el, 217 716 kiiratkozóval.

A kiiratkozók számához képest elenyésző azoké, akik vagy korábban kiiratkozottként visszatértek a német egyházba (6303 fő 2018-ban, 6685 fő 2017-ben), vagy akik új betérők voltak a német egyházba (2442 fő 2018-ban, 2647 fő 2017-ben). A vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettségét 2018-ban a német katolikusok 9,3%-a teljesítette csak, 2017-ben ugyanez az arány 9,8% volt.

A jezsuita Hans Langendörfer S.J., a német püspöki konferencia titkára a számokból máris világos következtetést vont le a német egyház szükséges változtatási irányáról. A titkár szerint ugyanis a püspököknek jobban oda kell figyelnie a jövőben az olyan kezdeményezésekre, mint amilyen a nők pappá szentelését követelő "Mária 2.0" egyházbojkott mozgalom.

A titkár szerint a számok egyértelmű megerősítést jelentenek a püspöki kar jövő tavaszra meghirdetett "szinódusi útja" számára is, amelyben a püspökök nyilvános vitákon keresztül kívánják felülvizsgálni az Egyház szexuális erkölcsökről, a papságról, a papi cölibátusról szóló tanításait.

A 2018-as év legnagyobb "reformja" a német egyházban az interkommúnió bevezetése volt: a 27 német egyházmegyéből 14-ben engedélyezte a megyéspüspök, hogy katolikus házastársú protestánsok is szentáldozáshoz járuljanak a katolikus szentmiséken. Az intézkedést maga Ferenc pápa hagyta jóvá.

Ezt megelőzően szintén a német egyház nyomására nyitotta meg Ferenc pápa a lehetőséget az újraházasodott elváltak áldoztatására, valamint adott szabad kezet a nemzeti püspöki karok számára a liturgikus szövegek népnyelvű változatainak elkészítésében.

Idén a Kúria reformjában, valamint a nős papok és női diakónusok bevezetését szorgalmazó pán-amazóniai szinódusban játszik ismét meghatározó szerepet a német egyház. A német püspökök "reformelképzeléseiről" a Hittani Kongregáció előző prefektusa, a szintén német Gerhard Müller bíboros adott világos összefoglalót és éles bírálatot.


(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikrobi 2019.07.26. 09:16:26

A cikkből nem tűnik ki, amit a cím állít, pedig rettentő kíváncsi lettem volna a kifejtésére. Én ui. attól tartok, pont, hogy egy tőről fakadnak a kilépések és a deformok is. Senki se érzi jól magát a német egyházban. Egy részük egyszerűen kilép, hogy legalább a fizetéséből ne vonják az e. adót, más részük meg hülyébbnél hülyébb ötletek megvalósításától várja, hogy jobb lesz az egyház. A probléma ott van, hogy nagyon kevesen akarnak krisztusi módon élni. Talán a püspököknek kéne kezdeniük. Vagy kéne egy új Cluny, nem tudom.

csaba carmarthen 2019.08.02. 15:40:04

youtu.be/1s1KPfTY6LU

onepeterfive.com/chief-exorcist-father-amorth-padre-pio-knew-the-third-secret/

(...)Secret of Fatima – connection with future

So many of you innocent and trusting souls fail to grasp the evil that is about to unfold. My children, and I include those reading these Messages for the first time, out of curiosity, who may feel a gap in your spiritual welfare, listen now.

You and your fellow brothers and sisters are being led into a world dictated by the group, foretold in the last Secret of Fatima, to which you are not privy, where you will soon find the following.

Your money will be worthless and the only way to trade will be in gold or silver.
You will need to pray in groups and find a sacred servant, brave enough, to stand up before the persecution
You must find shelters for prayer because your churches will be sold for monetary gain.
Hold onto Scripture, you may never have read them before, but be assured, copies will be impossible to buy in the future.
Set up Prayer Groups to pray for the salvation of mankind. In three years time you will understand why this is important.(...)
fatherofloveandmercy.wordpress.com/2011/01/01/media-and-other-censorships-to-come/

youtu.be/vIJHTQYQ6_k

youtu.be/JNS-qh_uSF8

acycloren 2019.08.21. 05:55:51

@Mikrobi: Szerintem reformoktól függetlenül egyre többen lépnek ki az egyházból, nyilván a reformok ellenzői ráfogják a reformokra, hogy emiatt hagyják ott az egyházat sokan. Lehet, hogy reformok nélkül még többen hagynák ott. Szerintem az se segít, hogy az egyházak Németországban az államon keresztül hajtják be az egyházi adót. Egy ember, aki a mai körülmények közt bérből él, nem biztos, hogy szívesen látja azt a levonást az adóegyenlegében. Talán az van, hogy egyre többen jönnek rá, hogy vallást gyakorolni adófizetés és hatalmas, felduzzasztott egyházi struktúra nélkül is lehet.
süti beállítások módosítása