Felfüggesztette a Szentszék Indianapolis érsekének szankcióját
2019. szeptember 24. írta: Katolikus Válasz

Felfüggesztette a Szentszék Indianapolis érsekének szankcióját

brebeuf_jesuit_preparatory_school.jpgFelfüggesztette a Szentszék Charles Thompson indianapolis-i érsek június 21-ei rendelkezését, amelyben az érsek eltiltott egy az érsekség területén működő jezsuita gimnáziumot a "katolikus" név használatától.

Ahogy azt egy június 20-ai gyorshírünkben megírtuk, a gimnázium (Brebeuf Jesuit Preparatory School) annak ellenére ragaszkodott az egyik tanára újbóli alkalmazásához, hogy az érsekség felszólította az intézményt arra, hogy ne újítsák meg a szerződését, miután nyilvánosságra került, hogy az illető - az Egyház tanításával ellenkezően - melegházasságban él. Az érsek a jezsuita iskola ellenállására reagálva döntött annak szankcionálása mellett.

A gimnázium azonnal fellebbezett az eltiltással szemben. Miután az érsek erre is a szankció fenntartása mellett döntött, az intézmény a második fellebbezését a Szentszékhez, azaz a Katolikus Nevelés Kongregációjához nyújtotta be.

A szentszéki kongregáció most átmeneti jelleggel felfüggesztette az érsek határozatát, amíg a fellebbezési eljárásban döntés születik. Az 1962-ben alapított jezsuita intézmény így újból katolikus intézménynek hirdetheti magát - legalábbis addig biztosan, amíg a fellebbezési ügyükben a kongregáció döntést nem hoz. A végleges döntés várható dátuma egyelőre nem ismert.

Az eltiltás felfüggesztésével a gimnázium az Eucharisztia teljeskörű ünnepléséhez is visszatérhet. Thompson érsek ugyan engedélyezte a szentmisék napi celebrálását az intézmény kápolnájában, azt azonban megtiltotta, hogy az intézmény ünnepi nagymisét hirdethessen meg, pl. az iskolai évnyitója alkalmából.

Mint emlékezetes, Thompson érsek a jezsuita fenntartású gimnázium mellett egy másik gimnáziumnak (Cathedral High School) is felszólítást küldött egy hasonló ügyben. Június 20-án az érsek megerősítette, hogy az érsekség katolikus oktatási intézményei a munkaszerződéseikben és az álláshirdetéseikben is ki kell hogy kössék, hogy a tanáraiknak a katolikus egyház tanítását kell közvetítenie és támogatnia a diákok felé. Bár a Cathedral High School is egy melegházasságban élő tanárhoz ragaszkodva fejezte ki a nemtetszését emiatt, ők az érseki figyelmeztetésre végülis a tanáruk elbocsátása mellett döntöttek. Miközben levélben elismerően írtak a Brebeuf jezsuita iskola ellenállásáról, a Cathedral vezetősége elismerte, hogy nekik az iskola anyagi fenntartása is veszélybe kerülne, ha érseki eltiltást kapnának.


(Forrás: The Catholic World Report)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása