Müller bíboros: A nők felszentelt szolgálatának lehetetlensége az Egyház dogmája
2019. október 01. írta: Katolikus Válasz

Müller bíboros: A nők felszentelt szolgálatának lehetetlensége az Egyház dogmája

gerhard_mueller_810_500_75_s_c1.jpgAz október 6-a és 27-e között Rómában tartandó ún. pán-amazóniai szinódus egyik témája lesz a nők által végezhető egyházi szolgálatok bővíthetőségének kérdése. A téma újraindult vitájában többen, köztük a német katolikus egyház képviselői és a szinódus egyes szervezői is a nők pappá vagy diakónussá szentelésének engedélyezését feszegetik.

A német Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció előző prefektusa egy júliusban közölt kritikai dolgozatában is hangsúlyozta a nők akár pappá, akár diakónussá szentelésének lehetetlenségét (lásd itt a 4. pontot), kijelentve, hogy ha ezek bármelyike is megtörténne, még ha egy pápa vagy egyetemes zsinat is adna engedélyt rá, a felszentelés érvénytelen lenne.

A bíboros szeptember 30-án a LifeSiteNews híroldalnak nyilatkozva pontosította ezt, Szent II. János Pál pápa 1994-ben kiadott Ordinatio Sacerdotalis apostoli levele alapján immár az Egyház explicit dogmájának állítva az ezzel kapcsolatos tévedhetetlen tanítást:

Kétségtelen, hogy II. János Pál pápának ez a definitív határozata valóban a katolikus egyház hitének dogmája, ahogy természetesen ez volt a helyzet már azelőtt is, hogy a pápa 1994-ben ezt az igazságot a Kinyilatkoztatás részének nyilvánította volna. Az, hogy lehetetlen, hogy az egyházi rend szentségét a három fokozat bármelyikében is egy nő érvényesen felvegye, olyan igazság, amely része a Kinyilatkoztatásnak, ezért az Egyház Tanítóhivatala ezt tévedhetetlenül megerősíti, és a hit részeként adja elő.

II. János Pál Ordinatio Sacerdotalis apostoli levele a kérdésben így nyilatkozik:

4. Bár a csak férfiak számára fenntartott pappá szentelés tanítását az Egyház állandó és általános hagyománya őrzi és a Tanítóhivatal az újabb dokumentumokban kitartóan tanítja, napjainkban sokan ezt a témát még mindig vitathatónak tartják, illetve az Egyháznak azt a tanítói véleményét, hogy a nők nem szentelhetők fel, tisztán diszciplináris jelentőségűnek tartják. Hogy tehát ebben a fontos kérdésben, amely magára az Egyház isteni alkotmányára vonatkozik, minden kétséget kizárjunk, hivatalunk erejénél fogva, mellyel a testvéreket megerősítjük [vö. Lk 22,32], kijelentjük, hogy az Egyháznak semmilyen módon nem áll hatalmában a nőket pappá szentelni, továbbá, hogy ehhez a tanításhoz az Egyház minden hívének tartania kell magát.

 (Forrás: LifeSiteNews)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2019.10.09. 16:36:24

2013-ban amikor a zagyvasagok aradata omlott a Vatikanbol Ferenc papa azt mondta: Majd meglatjuk hogy allunk! Azota sem sikerult megallitani a furcsasagokat. Ami jo, hogy ugy meglett kavarva a pakli, hogy meg lapot sem kepes huzni gyakorlatilag a 7 millliard ellenseg, ezert nem parbeszed kepes szazmilliokkal tervezik elarasztani a kereszteny foldeket es nepeket., ahogy ezt tettek a VII. Szazadban Eszak Afrikaban. Ott nincs a martirok verenek magveto hatasa. Mauritaniabol 60 puspok utazott a Karthagoi donatista zsinatra. Ma egy kereszteny sincs Mauritaniaban. Az is igaz ha egyszer beindul a "katolikus tavasz" az iszlam teruleteken minden megvaltozik.
süti beállítások módosítása