A lett nemzeti hírügynökség hamisította meg a rigai érsek állásfoglalását a homoszexuális együttélésekről
2020. december 27. írta: Katolikus Válasz

A lett nemzeti hírügynökség hamisította meg a rigai érsek állásfoglalását a homoszexuális együttélésekről

December 22-én a La Nuova Bussola olasz katolikus híroldal közlése nyomán mi is arról adtunk tájékoztatást, hogy Riga érseke a házasságon kívüli együttélések, köztük a homoszexuális párok együttéléseinek törvényi elismerését kérvényezte a lett parlament egyik meghallgatásán. Az erről szóló beszámolót, amelyet egy elvileg hiteles forrás, a lett nemzeti hírügynökség (LETA) tett közzé, számos világi és katolikus oldal is átvette. A hír azonban, ahogyan azt a LETA közölte, hamis volt.

zbignevs-stankevics-large.jpgZbigņevs Stankevičs rigai érsek (a képen) több orgánummal is igyekezett felvenni a kapcsolatot, hogy tisztázza a történteket (egy tisztázó cikk a lett püspöki kar híroldalán is megjelent). Ahogy azt a La Nuova Bussola-nak elmondta, a beszéde, amelyet december 15-én a lett nemzeti parlament társadalmi ügyekért felelős bizottsága előtt mondott el, teljesen más hangvételű volt, mint ahogy arról a LETA beszámolt, a célja pedig épp az volt, hogy a család fogalmának egyediségét vegye védelmébe az LMBT-lobbival szemben.

Stankevičs érsek szerint a LETA hamis beszámolója a parlamenti beszédéről

erkölcsi károkat okozott nemcsak személyesen nekem, de az egész Egyháznak, amelynek püspöke vagyok.

Arról, hogy mi zajlik épp Lettországban, az érsek így nyilatkozott: "Ahogy Nyugat-Európában 10-20 évvel ezelőtt, néhány éve itt is háború zajlik a természetes család ellen. A 2018-as választások óta Lettországnak nagyon széttöredezett parlamentje és kormánya van, és nagyon megerősödött az LMBT-párti jelenlét a politikában és a médiában."

Az érsek szerint emiatt a küzdelem a természetes rend védelmezői és az LMBT-mozgalom antropológiai forradalmát hirdetők között szélsőségessé vált, a homoszexuális együttélések törvényesítésének kérdése pedig a lett parlamentet is elérte. Novemberben a lett alkotmánybíróság kimondta, hogy az azonos nemű pároknak is joguk van a gyermekek után járó "apasági szabadsághoz", és arra kötelezte a parlamentet, hogy hozza összhangba a vonatkozó törvényt az ítélettel.

Erre reagálva adott ki nyílt levelet a lett katolikus püspöki konferencia december 14-én, amiben arra kérték az illetékes közjogi méltóságokat és parlamenti bizottságokat, hogy ne változtassák meg a természetes család és házasság definícióját.

A rigai érsek parlamenti beszédére ezután egy nappal, december 15-én került sor. Mint állítja, a püspöktársaival együtt olyan jogtechnikai megoldást kértek a parlamenttől, amely "nem érint ideológiai kérdéseket, és nem sérti a társadalom alapvető értékeit".

Ilyen megoldásként javasolta Stankevičs érsek a püspöki kar nevében, hogy a törvény biztosítson bizonyos jogokat - pl. lakásbérléssel, kórházi látogatással, más pénzügyekkel kapcsolatos jogokat - nem házasságban együtt élőknek is, köztük nevelőszülőség, idős vagy fogyatékos ember gondozása miatt együtt élőknek, vagy épp szerzetesi közösségben együtt élőknek is.

A püspökök ebben külön hangsúlyozták, hogy az érintett személyek együttélése ne az állam által "bejegyzett", hanem pusztán az adott személyek által "bejelentett" legyen. Ez utóbbi szerintük egy értéksemleges koncepció, ami nem jelentene az állam részéről olyan elismerést, amely a házassági együttéléshez lenne hasonlítható. A bejelentés ügymenete egyszerűbb is lenne, és ahogy más parlamenti csoportok már rámutattak, ehhez a közjegyzői, és nem a házassági és családügyi törvényt lenne szükséges módosítani.

A fentiek alapján a lett püspöki kar tiltakozását fejezte ki a LETA hírügynökségnél a koncepciózus hírközlésük miatt, és bizonyítékként az érseki beszéd felvételét is csatolva, a tudósításuk megváltoztatására kérték őket. A LETA a kérésnek eleget tett, átírva nemcsak a cikk tartalmát, de annak megdöbbenést keltő főcímét is. A La Nuova Bussola a helyzet tisztázódása után korrigáló cikket közölt, az eredeti tudósítást pedig törölte.

A KV Blog ezzel a cikkel kívánja a korrekciót megtenni. A korrekció tényére a december 22-ei cikkünkben frissítésként hívjuk fel a figyelmet, a történeti hitelesség és értelmezhetőség kedvéért ugyanakkor a cikk többi részét változatlanul hagyjuk.

A római Szentszék legutóbb 2003-ban erősítette meg, hogy katolikus személy nem kezdeményezheti, nem támogathatja, és nem is hagyhatja jóvá a homoszexuális együttélések törvényi elismerését. Az Egyház tanítása és a dokumentum érvelése egyértelműen kizárja a nem azonos neműek közötti élettársi kapcsolatok törvényi elismerhetőségét is.

(Forrás: LaNuovaBQ.it)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varga Zoltan 2021.01.14. 10:29:09

jonapot !!tüzelövasarlasban kérek segitséget!majusban megmütöttek herezacskot lágyrészt péniszt,,, juliusban annak helyén kialakult egy sipoly szeptembertöl a sipolyboll log egy kb 20 cm elhalt szövet ,,, dolgozni emelni hajolni nem igazan tudok ez miatt//ezek allitolag a magas cukor betegség miatt alakult ki//feleségem közmunkan dolgozik 54 ezer ft fizetés//nekem ha dolgozok 28 ezer ft a fizetés két tartozast von végrahajto//kérem segitsenek tüzelöben török péter sajokaza fatelep 20 324 3966) vagy fabian lajos sajovelezd fatelep 20 958 58 52//VARGÁNÉ SZÜCS CSILLA ERSTE BANK 116 00006 00000000 2576 6862

VARGA ZOLTAN VADNA SZABADSAG TER 15
süti beállítások módosítása