A hagyományos szentmisék fokozatos beszüntetésére szólítja fel a püspököket Ferenc pápa
2021. augusztus 08. írta: Katolikus Válasz

A hagyományos szentmisék fokozatos beszüntetésére szólítja fel a püspököket Ferenc pápa

Traditionis custodes: Az 1969-es új mise "a római rítus lex orandijának egyetlen kifejeződési formája".

xvi_benedict_stpeters.jpg

Kép: XVI. Benedek pápa trienti rítusú szentmise bemutatása közben, a római Szent Péter Bazilikában.

Ferenc pápa a 2021. július 16-án kelt "Traditionis custodes" kezdetű apostoli levelében és ahhoz írt kísérőlevelében világossá tette, hogy nem ismeri el a Szent V. Piusz pápa által 1570-ben kihirdetett és máig érvényben lévő (ld. Quo Primum pápai rendelkezés) ún. "trienti miserítus" (köznyelven "régi", "hagyományos", vagy "latin" mise) törvényességét, és ennek megfelelően a világ püspökeit az e miserítust ünneplő katolikusok fokozatos "visszaterelésére" szólította fel a Szent VI. Pál által 1969-ben kihirdetett "római miserítus" (köznyelven "új" vagy "novus ordo" mise) kizárólagos ünnepléséhez. A nyilvános előkészítést nélkülöző, váratlan, és ezeddig elképzelhetetlen pápai rendelkezést a klérus és a katolikus hívek világszerte megdöbbenéssel fogadták. A motu proprio következményei egyelőre beláthatatlanok.

Ferenc pápa levelére válaszul egyes megyéspüspökök azonnal felfüggesztették vagy megtiltották az egyházmegyéjükben a hagyományos latin szentmisék (hívek jelenlétében vagy privát módon történő) bemutatását. E példák közül a gloria.tv hírfolyam és a LifeSiteNews többet is közzétett, hivatalos közlemények és katolikus hívek jelzései alapján.

Július 17-ei körlevelében a Puerto Rico-i Mayagüez egyházmegye tavaly májusban kinevezett püspöke, Ángel Luis Rios Matos a hagyományos latin szentmisék betiltása mellett a papoknak a régi stílusú (pl. "hegedűtok") miseruhák, manipulusok, vászonkendők, papi fejfedők viselését is megtiltotta, miserítustól függetlenül.

A Costa Rica-i Katolikus Püspöki Konferencia július 19-én kiadott közleményében egységesen tiltotta meg a trienti misék bemutatását az ország összes (nyolc) egyházmegyéjében.

Vonatkozó változtatásokról a magyar egyházmegyékben egyelőre nem tudunk.

Napjainkban a katolikus egyház két leggyorsabban, és elsősorban fiatalok közt növekvő lelkiségi irányzata a (neoprotestáns eredetű) ún. "karizmatikus", és a (katolikus örökséget hangsúlyozó) ún. "hagyományhű" vagy "tradicionalista" irányzatok. Az Egyház "hagyományhű" lelkiségi irányzata különösen a papi, szerzetesi, és missziós hivatások számának megnövelésében ért el látványos helyi sikereket. A trienti miserítus drasztikus korlátozásával elsősorban ez a Rómához hű közösség és lelkiségi irányzat fog elszenvedni fájdalmas, megjósolhatatlan károkat.

"Ami az előző nemzedékek számára szent volt, számunkra is szent és nagy marad, s nem válhat váratlanul teljesen tiltottá vagy nem ítélhető károsnak." - XVI. Benedek pápa a trienti miserítusról, "Summorum Pontificum" apostoli levél, 2007. július 7. Kapcsolódó cikkeink ITT.


Kapcsolódó cikkeink:

- A II. Vatikáni Zsinat a liturgia reformjáról
- Ferenc pápa megszünteti a hagyományos római miserítust? (2017. július 11.)
- Betiltotta a hagyományos latin misét az érseksége területén az Amoris Laetitia háttérírója (2018. december 31.)
- Kiss Bertalan: A rendkívüli miseforma életerős része az Egyháznak (2019. január 19.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása