Volt pápai nunciusnak tiltotta meg hagyományos latin mise bemutatását a washingtoni érsek
2021. augusztus 08. írta: Katolikus Válasz

Volt pápai nunciusnak tiltotta meg hagyományos latin mise bemutatását a washingtoni érsek

Ferenc pápa "Traditionis custodes" rendelkezése a hivatkozási alap.

wilton_gregory.jpgHagyományos latin szentmisét mutatott volna be Thomas E. Gullickson érsek, Svájc és Lichtenstein 2020-ban nyugalmazott pápai nunciusa a Egyesült Államok fővárosában, Washington D.C.-ben található Szeplőtelen Fogantatás Bazilikában. A szentmisére az amerikai nemzeti kegyhelyen augusztus 14-én került volna sor, és azt a tervek szerint az EWTN katolikus televízió is közvetítette volna.

Közvetlenül azonban Ferenc pápa Traditionis Custodes motu proprio-jának július 16-ai kiadása után Wilton Gregory washingtoni érsek (a képen) arra szólította fel a volt nunciust, hogy hivatalos levélben kérvényezze a fővárosi érsekségtől, hogy a szentmisét bemutathassa. A nuncius kérvényét Gregory érsek július 27-én elutasította, és megtiltotta a szentmise megtartását azzal az indoklással, hogy hagyományos latin szentmise bemutatása "ellentétes lenne a korlátozásokkal", amelyek Ferenc pápa rendelkezésében szerepelnek.

Ugyanezt az ünnepi szentmisét Gullickson érsek már tavaly bemutatta volna a kegyhelyen, akkor azonban Gregory érsek a járványveszélyre hivatkozva tiltotta meg szentmisék bemutatását az érseksége területén. Mint ismeretes, a szentmisék tilalma alatt is Gregory érsek egy Donald Trump elnök lemondását követelő tömegtüntetésre hívta az érsekség papjait, arra biztatva őket, hogy a politikai rendezvényen reverendában és "odaillő transzparensekkel" vegyenek részt.

Összefoglalónk Ferenc pápa "Traditionis Custodes" rendelkezéséről itt olvasható.

(Forrás: LifeSiteNews)


Kapcsolódó cikkünk:
- Tüntetni hívta papjait a washingtoni érsekség (2020.06.09.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása