Kihal a liberális egyház
2017. április 12. írta: Katolikus Válasz

Kihal a liberális egyház

Miközben az Egyház hit- és hagyományhű közösségei virágoznak, a liberális közösségek hosszú agóniával egyre inkább az eltűnés szélére sodorják magukat. Talán nem meglepő az sem, hogy az ilyen egyházmegyékben az önpusztítás első jelei a legnagyobb elkötelezettséget igénylő papi és szerzetesi hivatások terén jelentkeznek.

A müncheni érsekség

marx.pngAz elmúlt hetek egyik vonatkozó híre szerint a német München-Freising érsekség ultraliberális érseke, egyben a német püspöki konferencia elnöke és Ferenc pápa kilencfős bíborosi tanácsadó testületének tagja, Reinhard Marx bíboros egy egyházmegyei találkozón mondott beszédében tárt fel megdöbbentő tényt: a 2016-os évben a müncheni egyházmegye szemináriumába mindösszesen egyetlen papnövendék jelentkezett.

Az ausztriai katolikus weboldal, a Kath.net beszámolója szerint Marx bíboros erről panaszkodva különösen is sürgette a Ferenc pápa egyik legújabb interjújában felvetett megoldás bevezetését az egyes egyházmegyékre jellemző paphiány ellensúlyozására: ti. a viri probati, a kipróbált házas férfiak papi funkcióba emelését.

A müncheni érsekség egyetlen szemináriumában, a Priesterseminar Münchenben, jelenleg mindössze 19 papnövendék tanul aktívan. A szemináriumhoz velük együtt összesen 36 növendék tartozik - egyes szeminaristák ugyanis már lelkipásztori szolgálatba álltak a pappá szentelésük végső felkészülési időszakában. Az érsekséghez egy további papnövendék tartozik még, ő azonban nem a Priesterseminar Münchenben végzi a tanulmányait. Az összesen 37 papnövendék az érsekség mintegy 1,7 milliós katolikus lakosságát kell majd, hogy kiszolgálja. (Összehasonlításképpen, a hit- és hagyományhű vezetéssel bíró nebraskai Lincoln egyházmegye 96 000 katolikus hívére jelenleg 49 aktív papnövendék jut.)

Írország

2017-04-03-carey-a.jpgMindeközben Írország is komoly paphiánynak néz elébe. A március 24-én kiadott pásztori körlevelében Francis Duffy, Ardgh és Clonmacnois egyházmegye püspöke azt jósolta, hogy 2030-ra mindössze 25 pap fog szolgálni az egyházmegye 41 plébániakerületében. Ahogy egyre több ír pap éri el a nyugdíjkorhatárt, miközben nincs elég új pap, akik átvennék tőlük a szolgálatot, Írország a papok számának radikális csökkenésének néz elébe. A püspök levelében azt írja: az ír katolikusoknak fel kell készülniük arra, hogy a jövőjük "nagyon más lesz", mint amit ezidáig megszokhattak.

Miközben a püspök imádságra hívta fel a híveket az új papi hivatásokért, semmiféle megnyugtató hírt nem közölt Írország legnagyobb múltra visszatekintő szemináriuma, a botrányok által megtépázott Maynooth College kapcsán. Jóllehet a szemináriumépületet eredetileg 500 növendék kiszolgálására építették, a szemináriumba jelentkezők száma évi 12 és 20 között mozgott az elmúlt öt évben, a papnövendékek száma pedig mégis 40 körüli, akik közül idén egyet sem szentelnek pappá.

A szeminárium körül évek óta heves viták folynak. Miután híre ment, hogy az intézmény nem csupán toleráns, de kimondottan támogató a homoszexuális növendékekkel szemben, egyúttal viszont a teológiailag konzervatív szeminaristákkal ellenséges, egyesek azzal vádolták meg a szeminárium működtetőit, hogy a szeminárium falai közt a katolikus hittel ellentétes kultúrát építenek. Volt szeminaristák panaszkodtak arról, hogy azért bocsátották el őket az intézményből, mert védelmükbe vették a Valódi Jelenlét teológiáját, vagy csak mert térdelni merészeltek a szentmisén az átváltoztatás alatt.

Idén januárban végülis botrány tört ki, amikor kiderült, hogy a szeminárium több fiatal papnövendéke aktív felhasználója volt egy homoszexuális társkereső oldalnak, majd amikor ez nyilvánossá vált, Dublin érseke e növendékeket a Maynooth-ból egyszerűen Rómába, a Pápai Ír Kollégiumba helyeztette át, hogy a tanulmányaikat ott folytassák. Az érsek a lépését nem a papnövendékek problématikusságával indokolta, hanem azzal, hogy őket egy névtelen (feltehetően a szemináriumból származó) levél buktatta le, az érsek szerint pedig "ez a fajta civakodó légkör nem a legegészségesebb a tanulóim számára", és ezért döntött úgy, hogy inkább Rómába küldi őket, hogy ott tanulhassanak tovább.

Nem sokkal korábban, 2015-ben, a rendőrség is vizsgálatot indított a szeminárium egyik lelki vezetőjével szemben, miután egy szeminarista azzal vádolta meg őt, hogy a pozícióját felhasználva próbált szexuálisan közeledni hozzá. Az immár kilépett szeminarista az állította: "A hitemet súlyosan megrázta az, amit Maynooth-ban tapasztaltam". Hozzátette: "egyértelműen nem ajánlanám Maynooth-ot egyetlen olyan fiatalembernek sem, aki pillanatnyilag papi hivatáson gondolkodik".

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása