Amerikai püspök "nyelvre és térdelve" áldozásra kéri az egyházmegye híveit
2017. április 18. írta: Katolikus Válasz

Amerikai püspök "nyelvre és térdelve" áldozásra kéri az egyházmegye híveit

bishop_morlino_communion_810_500_55_s_c1.jpgRobert Morlino, az Egyesült Államokban található Wisconsin Madison egyházmegyéjének püspöke arra kérte az egyházmegye összes hívét, hogy idén őszig mindannyian térjenek át az Oltáriszentség nyelvre és térdelés közbeni fogadására. A püspök reménye szerint ezzel növekedni fog a hívekben a "hódolat" Krisztus Valódi Jelenléte iránt az Eucharisztiában.

Morlino püspök minderre az április 11-ei krizmaszentelési szentmise homíliájában kérte a híveket. "Azt kérem, hogy együtt induljunk el az Oltáriszentség fogadása közbeni nagyobb hódolat felé. Azt kérem, hogy merjük mindannyian nyelvre és térdelve fogadni az Oltáriszentséget." - fogalmazott szentbeszéde végén a püspök.

"Kétségtelen, hogy az Oltáriszentséget nyelvre fogadni hódolatteljesebb. És nem tud lezser gesztussá válni. Azt kérem, hogy most ősztől a diákjainkat is az Oltáriszentség nyelvre fogadására tanítsuk." - tette hozzá a püspök.

Az 1960-es évekig a katolikusok térdelve és nyelvre fogadták az Oltáriszentséget. Az Oltáriszentség kézbe fogadása egy nyílt engedetlenségi mozgalomként indult, Hollandiából. A kézbe áldozás visszaélésszerű elterjedése nyomán végül VI. Pál pápa, óvatosságra intve és szigorú feltételek mellett, jóváhagyta, hogy a püspökök külön engedélyt adjanak az egyházmegyéjük területén a kézbe áldozásra, egy az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáción keresztül kiadott 1969-es levelében.

Madison püspökének lépését Brent King, az egyházmegye kommunikációs igazgatója úgy kommentálta, hogy az Oltáriszentség hagyományos módon (térdelve és nyelvre) történő fogadása növeli a hódolatot a test leeresztésének külső gesztusán keresztül, ami az Isten előtti személyes alázat belső érzésévé alakul. Ahogy Szent Pál írja a filippi híveknek - idézi King -: "Jézus nevére hajoljon meg minden térd" [Fil 2,10].

King elmondta, hogy "ha térdelünk, hódolatot fejezünk ki aziránt, amit valóban hiszünk is: hogy Krisztus teste, vére, lelke, és istensége jelen van a szentostyában." Ugyanakkor hozzátette: senki olyantól nem fogják megtagadni az Oltáriszentséget, aki továbbra is a kézbe áldozás mellett dönt.

Homíliájában Morlino püspök Robert Sarah bíborosnak, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusának március 31-ei beszédére hivatkozott, amiben a prefektus - XVI. Benedek pápával egyetértve - "a hit súlyos válságáról" beszélt, mint ami nagymértékben a liturgia válságával függ össze (a prefektus bíboros teljes beszédének magyar fordítását a Juventutem Magyarország tette közzé).

Morlino püspök szerint miközben a katolikus egyház egyre többet foglalkozik a legkülönfélébb társadalmi kérdésekkel, aközben kudarcot vall az élő hit átadásában a következő nemzedékeknek. Mint mondta, erre rávilágít az a tény, hogy ma már a katolikusoknak csak kevesebb, mint negyede (Magyarországon egytizede) jelenik meg egyáltalán szentmisén.

Sarah bíboroshoz hasonlóan Morlino püspök is panaszkodott a liturgiában megjelent "tevékenységkényszer" miatt, amiben immár mindenki úgy érzi, hogy valamit muszáj tevékenyen művelnie a szentmise alatt. A püspök szerint a II. Vatikáni Zsinat "actuosa participatio" felhívása a hívek felé a liturgiában való "valódi részvételre" ("valódi" angolul: actual) és nem pedig "aktív részvételre" ("aktív" angolul: active) felhívást jelent.

A püspök szerint fontosabb, hogy a szentmise résztvevői mély szemlélődést végezzenek arról, ami a szentmisében történik, vagyis arról, hogy Isten testben, vérben, lélekben és istenségében valóban megjelenik. Ennek fel kellene kavarnia a szentmisén résztvevők lelkét, csodálattal és csodálkozással kellene eltöltenie őket; ehelyett a hívek túlságosan elfoglalják magukat a szentmisén ahhoz, hogy erre figyeljenek - tette hozzá.

Amikor tavaly Sarah bíboros - a Vatikán liberális köreiben aggodalmat keltő módon - arra kérte a papságot, hogy az adventi időszakban végezzék a szentmisét 'ad orientem', azaz a liturgikus kelet felé forduló módon, Morlino egyike volt az Egyház első olyan püspökeinek, akik a kérést maguk is teljesítették.

Mindezt megelőzően Morlino arra is felszólította az egyházmegyéje plébániáit, hogy a tabernákulumokat minden templomban középre, a szentély középpontjába helyezzék vissza.

Morlino püspök 2003-ban kerül a madisoni egyházmegye élére. Közvetlenül őt megelőzően az egyházmegyét még a liberalizmus fellegváraként emlegették, politikai és vallási értelemben egyaránt. Morlino érkezésekor az egyházmegyében már csak hat szeminarista készült papságra. Morlino püspöksége alatt, 2015-re ez a szám meghatszorozódott. Innovációk helyett mindössze annyi kellett hozzá, hogy az egyházmegyének végre olyan püspöke legyen, aki komolyan veszi a katolikus hitet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kávét! · http://katolikusvalasz.blogspot.com/ 2017.04.20. 00:08:33

"Kétségtelen, hogy az Oltáriszentséget nyelvre fogadni hódolatteljesebb. És nem tud lezser gesztussá válni". Milyen egyszerű és meggyőző
süti beállítások módosítása