A jezsuita generális nyílt levélben dicsőítette Fidel Castrot 1989-ben
2017. május 19. írta: Katolikus Válasz

A jezsuita generális nyílt levélben dicsőítette Fidel Castrot 1989-ben

20161017t0918-5901-cns-jesuits-election-general-800x500.jpgA tavaly kinevezett jezsuita generális, Arturo Sosa, egy a kubai diktátor Fidel Castrot dicsőítő nyílt levél egyik aláírója volt 1989-ben. Ahogy arról az Infovaticana oldal beszámol, a kommunista vezér venezuelai látogatása előtt közel 1000 "értelmiségi és művész" küldte el neki "kiáltványát", köszöntve őt az országukban. A kiáltvány eredeti szövege , az aláírók teljes listájával, itt olvasható.

A levél 810. aláírója "Arturo Sosa, S.J.," a (venezuelai jezsuita kutató- és segélyközpont) Centro Gumilla-ból, aminek Sosa annakidején igazgatójaként szolgált.

A levél így kezdődik: "Nyilvánosan kívánjuk kifejezni tiszteletünket mindazért, amit Ön, mint a Kubai Forradalom legfőbb vezetője, a népének méltóságáért, és így egész Latin-Amerikáért megvalósított." Majd azzal folytatódik, hogy "csakis ideológiai vakság tagadhatja az Ön által képviselt folyamat helyét a népeink felszabadításának történetében."

A levél a Batista kormányzat Castro általi megbuktatását is felemlíti, mint ami egy "példaértékű győzelem a zsarnokság, a korrupció, és a szolgaság felett". A levél aláírói egyúttal ígéretet is tesznek Castronak, hogy példaként fognak tekinteni rá, abban a reményükben, hogy együtt egy "igazságos, független" Latin-Amerikát hozhatnak majd létre.

A Castro-rezsim a katolikus egyházat brutális elnyomásban részesítette, miután 1959-ben minden befolyásától megfosztotta, államosítva az egyházi iskolákat, cenzúrázva a kiadványaikat, és száműzve papokat.

Csak az 1990-es években, néhány évvel a levél aláírása után történt meg, hogy a kubai kormányzat enyhített az Egyházzal szembeni korlátozásain.

Arturo Sosát tavaly októberben választották meg a jezsuita rend generálisának, Adolfo Nicolas utódjaként. A tudósítók erőteljesen baloldali múlttal rendelkező személyként jellemezték, akinek vezetése alatt a Centro Gumilla a felszabadítás teológiához rendkívül hasonló elveket vallott és képviselt. Sosa állítólag később csalódott a baloldali politikában, Hugo Chavez venezuelai elnöksége alatt.

Sosa idén februárban már nagy vihart kavart katolikus körökben, amikor egy interjújában úgy nyilatkozott, hogy a polgári úton elvált személyek eseteiben alkalmazott "megkülönböztetés ellentmondhat a tanításnak" és (ennek érdekében) "Jézust is újra kell értelmezni". Szavait több egyházi méltóság, köztük Raymond Burke bíboros, az Apostoli Szignatúra volt prefektusa is elítélte. A nyilatkozat nyomán kialakult széleskörű botrány miatt a generális és a vele baráti sajtó végül mentegetni próbálta őt, meglehetősen rosszul.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása