Vatikáni jelentés: világszerte csökken a papok száma
2017. május 21. írta: Katolikus Válasz

Vatikáni jelentés: világszerte csökken a papok száma

2017-05-18-pews-a.jpgA Vatikán nemrég kiadott dokumentumai zord képet mutatnak az Egyház növekedéséről, világszerte összességében csökkenést mutatva a papi szeminaristák, a papok, és a szerzetes nővérek számában. A Pápai Évkönyv 2017 és a 2015 Annuarium Statisticum Ecclesiae címeket viselő dokumentumokat a Vatikán Egyházi Statisztikák Központi Hivatala adta ki április 6-án.

Az egész világot tekintve a katolikus egyház összesen 136 papot veszített 2014 és 2015 között. A kontinensekre lebontott helyi trendek Európában negatívak, Afrikában és Ázsiában rendkívül pozitívak, míg enyhén pozitívak Amerikában és Óceániában (ahogy a Vatikán Ausztráliát és a Csendes-óceán szigeteit nevezi). 2000 óta nemzetközileg növekvő tendenciát mutatott a papok száma, ami alapján ez a mostani jelentésekben szereplő csökkenés az első a 21. században.

A jelentés a legnagyobb zuhanást az amerikai és az európai kontinenseken mérte, miközben Afrikát a találta a legígéretesebbnek a jövőbeli papi hivatások számát illetően: "Az egyetlen kivétel Afrika maradt, amit egyelőre nem látszik érinteni a hivatások válsága, és ami továbbra is a legígéretesebb földrajzi régió."

A vatikáni jelentés szerint a szeminaristák száma 2011 óta csökken, még ha a 2014-2015-ös különbség mindössze 96 fő is, ami kevésnek tűnik az "évente 2000-rel kevesebb" tendenciához képest, ami 2011 és 2014 között volt jellemző. Figyelembe véve azt, amit a 2015-ös trendek mutatnak az előző évekhez képest a századforduló óta, a papok és szeminaristák száma a világon évről évre csökkenni fog.

A Vatikán általános konklúzióként kiemeli: "Figyelembe véve a különböző kontinenseken katolikusnak kereszteltek és papok száma közötti kapcsolatot, azt láthatjuk, hogy míg 2010-ben átlagosan 2900 katolikus jutott minden papra, addig 2015-re ez az arány 3091-re emelkedett."

A vatikáni jelentés "világos csökkenésre" mutat rá a férfi és női szerzetesek számában is. A szerzetes nővérek száma a világon 2010 és 2015 között több, mint 50 000-rel csökkent. Jóllehet Afrikában és Ázsiában növekszik a szerzetes nővérek száma, minden más kontinensre csökkenés jellemző. A jelentés az európai, észak-amerikai és óceániai trendeket ebben "gyors csökkenésként" jellemzi.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása